english

Vacature: campaigner klimaatrechtvaardigheid en energie

Wij zoeken een slimme, snelle, samenwerkende strateeg die gevaarlijke klimaatverandering wil helpen voorkomen. Die samen met onze veranderaars energiebedrijven, financiële instellingen en andere grote bedrijven wil vergroenen. Echt iets voor jou? Solliciteer dan nu.

Wij zoeken een:

Campaigner klimaatrechtvaardigheid en energie (ziektevervanging, 0,8 fte / 30 uur per week).

Hier werk je aan
Wij werken aan één van de grootste problemen van nu: klimaatverandering. Onze inzet: groene alternatieven bereikbaar maken voor iedereen, in Nederland en in het mondiale zuiden. Wij noemen dat klimaatrechtvaardigheid. Om dat te bereiken werken we samen met onze veranderaars, partnerorganisaties en lokale groepen en netwerken.

Energiebedrijven, financiële instellingen en andere grote bedrijven vervuilen nog volop. Dat moet veranderen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Zij moeten hun beleid en activiteiten in lijn brengen met de reductiedoelstellingen uit het akkoord van Parijs. En veel meer dan nu bijdragen aan de financiering en ontwikkeling van klimaatoplossingen.

Na onze historische overwinning in de Klimaatzaak tegen Shell willen we doorpakken. Dat doen we o.a. met inspirerende publiekscampagnes. We zorgen dat grote bedrijven de druk voelen en mee gaan werken aan het oplossen van de klimaatcrisis.  En dat de politiek de schadelijke praktijken van deze vaak internationaal opererende bedrijven aan banden legt. Zo bouwen we aan een klimaatrechtvaardige wereld waarin iedereen mee kan doen.

Wat ga je doen?

 • Je werkt in een campagneteam samen met collega’s uit andere afdelingen aan sterke publiekscampagnes gericht op de grootste klimaatvervuilers. In dit team draagt iedereen vanuit haar eigen specialiteit bij, terwijl jij bij uitstek ook over die disciplines heen kan kijken.
 • Je bent in dit campagneteam tijdens de ontwikkeling en het uitvoeren van campagnes, mede verantwoordelijk voor het bewaken van de inhoudelijke strategie en het maken van de juiste tactische keuzes.
 • Binnen de afdeling Inhoud & Lobby ben je verantwoordelijk voor het dossier klimaatrechtvaardigheid en energie.
 • Je lobbyt bij politici en andere relevante stakeholders.
 • Je bouwt een sterk netwerk van contacten op bij media, regering, ministeries, politieke partijen, onderzoeksinstellingen, andere NGO’s en bedrijfsleven.
 • Je voert namens Milieudefensie het woord in de media en in jouw en ons netwerk.
 • Je volgt ontwikkelingen in politiek, media en maatschappij en reageert snel op nieuwe kansen om je campagnedoelen dichterbij te brengen.
 • Je vergroot ons netwerk van groepen en organisaties die zich inzetten voor een snelle en eerlijke energietransitie en een klimaatrechtvaardige samenleving en je werkt samen met de organizers van Milieudefensie om mensen te mobiliseren.
 • Op organisatieniveau voed je de langetermijnstrategie met strategische voorstellen voor inclusieve publiekscampagnes van één of meerdere jaren. Je voorstellen zijn gericht op het vergroten van draagvlak voor een snelle en rechtvaardige energietransitie en bindende regels voor grote vervuilers.

Met wie werk je samen?

Je maakt deel uit van het team Inhoud & Lobby en legt verantwoording af aan het hoofd van die afdeling. Je werkt nauw samen met de andere campaigners en inhoudelijk medewerkers. Binnen het campagneteam werk je nauw samen met de product owner. En vanzelfsprekend werk je, zowel binnen dit team als daarbuiten, uitstekend samen met je collega’s van de andere afdelingen van Milieudefensie.

Milieudefensie bouwt aan een brede verandermacht en wil dat graag weerspiegelen in de samenstelling van de teams. Kandidaten met achtergronden die ondervertegenwoordigd zijn in de klimaatbeweging worden daarom extra uitgenodigd om te reageren.

Jij bent de geschikte kandidaat als je:

 • Leiderschap toont en kunt motiveren, inspireren en verbinden;
 • Strategisch denkt en besluitvaardig kunt handelen;
 • Ruime ervaring hebt in het voeren van (publieks)campagnes;
 • Kennis hebt van de energietransitie en klimaatbeleid in brede zin, met de nadruk op klimaatrechtvaardigheid;
 • Gevoel hebt voor politiek-bestuurlijke verhoudingen;
 • Beschikt over goede communicatieve vaardigheden in woord en geschrift en gevoel hebt voor woordvoering en omgang met (sociale) media, zowel schriftelijk als mondeling;
 • Graag netwerkt en uitkijkt naar uitbreiding van dat netwerk binnen politiek en maatschappelijke organisaties;
 • Bekend bent met de klimaatrechtvaardigheidsbeweging en het werken met leden en vrijwilligers;
 • Ervaring hebt met agile werken en scrum is dat een pré;
 • Beschikt over academisch werk- en denkniveau, verkregen door ervaring of scholing.

Wij bieden jou:

 • Een arbeidsovereenkomst voor tenminste een half jaar, met kans op verlenging;
 • De mogelijkheid om je werkdag (van 7,5 uur) flexibel in te delen voor een goede balans tussen werk en privé;
 • Het salaris is, afhankelijk van je kennis en ervaring, tussen de € 3.627,- en € 5.101,- bij een fulltime dienstverband (37,5 uur per week);
 • Een uitdagende baan in een inspirerende en betrokken organisatie, waarin je een belangrijke bijdrage levert aan een eerlijke en duurzame toekomst;
 • Een inspirerend internationaal netwerk;
 • Een informele en idealistische werkomgeving;
 • Een werkplek in hartje Amsterdam.

Meer weten?

Neem contact op met Freek Kallenberg, hoofd van de afdeling Inhoud&Lobby via telefoonnummer: 06 5519 0569 (afwezig tot 5 augustus).

Geïnteresseerd? We ontvangen je CV en motivatiebrief in pdf formaat graag uiterlijk 15 augustus via solliciteren@milieudefensie.nl, onder vermelding van vacature ‘campaigner klimaatrechtvaardigheid en energie’

De gesprekken vinden plaats op 19 en 23 augustus.

Deze vacature wordt tegelijkertijd intern en extern uitgezet.

Laat je inspireren

“Ik werk samen met honderden Nederlanders die in hun vrije tijd alles geven om te bouwen aan oplossingen. Super inspirerend!”
“Ik word actief ondersteund om mijn talenten verder te ontwikkelen. En ik krijg de ruimte om samen met collega’s zelf ideeën uit te werken.”
“Bij Milieudefensie pakken we de problemen echt bij de wortel aan. En we zoeken naar inspirerende oplossingen die minstens zo groot zijn als de problemen waar we voor staan.”
“Bij Milieudefensie kan ik doen waar ik goed in ben en meebouwen aan de oplossingen.”
“Ik vind het super inspirerend om deel uit te maken van en mee te bouwen aan een verandermacht van mensen uit het hele land.”
Sinds een jaar ben ik actief in de klimaatbeweging, onder meer bij JMA, de jongerenafdeling van Milieudefensie. Je werkt daar samen met mensen van heel diverse achtergronden: Milieudefensie brengt allerlei doelgroepen bij elkaar om samen klimaatverandering tegen te gaan. Je krijgt er de ruimte om zelf je eigen rol te vinden in die beweging. Dat vind ik mooi. Ik voel me thuis bij Milieudefensie.
Loading...