Ons verhaal

Als je ver wil komen, ga je samen

Als je ver wil komen, ga je samen

10 maart 2017

We staan voor grote veranderingen. Die zijn nodig om klimaatverandering te stoppen. Maar voor veel mensen lijken die veranderingen nog ver weg. Gaat het wel over jou? Misschien herken je dat? Klimaatverandering gaat vaak over cijfers en CO2. Maar het gaat eigenlijk nooit over mensen. Over jou en mij, over je buren of je ouders. En over wat die veranderingen voor ons betekenen. Ik zie het als mijn missie om dat te veranderen, want we hebben iedereen nodig om klimaatverandering te stoppen.

In Zuid-Afrika, waar ik ben geboren, luidt een gezegde: ‘Als je snel wil gaan, ga je alleen. Als je ver wil komen, ga je samen.’ Ik ben ervan overtuigd dat we veel meer mensen moeten betrekken om klimaatverandering te stoppen. Het moet iets van ons allemaal worden. Niet alleen iets van grote bedrijven en een kleine groep mensen die zich een elektrische auto, zonnepanelen en biologisch eten kan permitteren.

Alleen als we het samen doen, als we samen de schouders eronder zetten en de lusten en de lasten eerlijk delen, krijgen we het voor elkaar. Als we daar niet voor zorgen, lopen we het risico dat veel mensen zich tegen de noodzakelijke veranderingen zullen keren. Als we het goed doen, worden we er juist allemaal beter van. Dan wordt energie goedkoper en schoon, verplaatsen we ons veel slimmer, en worden onze huizen comfortabeler. De toekomst kan heel aantrekkelijk worden.

Omdat het eerlijk is

Nederland is een land waar we problemen het liefst samen oplossen en waar iedereen z’n steentje bijdraagt. Daarom hebben we ook twee prachtige principes: de vervuiler betaalt, en de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Misschien denk jij er anders over, maar ik durf de stelling aan dat de meeste mensen het hartstikke eens zijn met die principes. Gewoon, omdat ze eerlijk zijn.

Daarom is het ook zo gek dat het in de praktijk lang niet altijd zo werkt. Met jouw hulp gaan we dat veranderen. Gewoon, omdat het eerlijker is als grote, vervuilende bedrijven meebetalen om de vervuiling aan te pakken, en niet alleen burgers. En omdat het eerlijker is als mensen met een lager inkomen straks ook nog hun energierekening en gezond eten kunnen betalen. Dat kan best. Bijvoorbeeld door wat vervuilend en ongezond is duurder te maken en wat schoon en gezond is juist goedkoper. Wij noemen dat: Eerlijk Omschakelen.

De komende maanden ga ik het land in om zoveel mogelijk mensen te spreken. Ik ben ook heel benieuwd naar jouw mening en je ideeën. . Misschien kom ik dan wel bij je langs.

Doe je mee? Samen komen we verder.

Donald Pols, directeur van Milieudefensie