english

Klimaat

De klimaatcrisis is de grootste uitdaging waarvoor we als mensheid staan. Het wordt warmer, de zeespiegel stijgt en het weer wordt extremer. Hoe voorkomen we de ergste gevolgen en wat kan jij doen?

Wat is het probleem?

Het klimaat verandert doordat de temperatuur op aarde stijgt. De temperatuur stijgt doordat er steeds meer broeikasgassen zoals CO2 in de lucht komen. Broeikasgassen houden warmte vast. Wetenschappers zijn het erover eens dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde.

Corona en de klimaatcrisis

Het gaat nu maar om 1 ding: het oplossen van de coronacrisis. Samen kunnen we deze crisis aan. Toch is het verstandig om ook alvast vooruit te kijken: naar de economische crisis en de klimaatcrisis. Want hoe willen we verder? Op de oude weg? Of slaan we een nieuwe richting in?

Wij stellen voor om tegelijk met de economische crisis ook de klimaatcrisis aan te pakken. Dan komen we hier samen beter uit. Steun onze oproep aan het kabinet.

De veranderingen gaan razendsnel, omdat we zo ontzettend veel broeikasgassen de lucht in blazen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als we olie, kolen en gas verbranden in energiecentrales, en door onze auto’s, schepen en vliegtuigen. En door onze gigantische veestapel, want ook koeien boeren broeikasgassen uit.

De hoeveelheid CO2 van nu is vergelijkbaar met de hoeveelheid die 3 tot 5 miljoen jaar geleden in de lucht zat. Het was toen 2 tot 3 graden warmer dan nu en de zeespiegel 10 tot 20 meter hoger. 

Sommige gevolgen van de opwarming zien we nu al. Denk aan de bosbranden in Australië en de VS. Of aan de droogte en hittegolven bij ons. Dat zal alleen maar erger worden. Maar denk ook aan overstromingen, voedseltekorten en ziekten. Met name arme landen rond de evenaar en op het zuidelijk halfrond worden zwaar getroffen. Landen die zelf nauwelijks hebben bijgedragen aan de opwarming.

Wat is de oorzaak?

De mens is verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Maar het is onze op winst en eindeloze groei gerichte economie die heeft gezorgd dat het probleem zo uit de hand loopt. Grote bedrijven betalen niet voor de schade die hun vervuiling aanricht aan het milieu en het klimaat. Dat laten ze aan ons over, de belastingbetalers. En de politiek beschermt deze bedrijven. Of het nu om de KLM en Schiphol gaat, of om Shell, de overheid komt ze tegemoet met belastingvrijstellingen en subsidies. Klimaatmaatregelen worden verzacht of vertraagd.

Wat is de oplossing?

De oplossing is simpel: de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen zo snel mogelijk naar 0 brengen. Door olie, kolen en gas snel te vervangen door schone en duurzame alternatieven. Door afscheid te nemen van onze grootschalige landbouw en veeteelt. En door onze verspillende economie te vervangen door een duurzame kringloop-economie. Een economie dus die niet verspillend is en waar alles steeds opnieuw wordt gebruikt.

Maar zo simpel is het natuurlijk niet. Grote bedrijven, politici en twijfelaars staan op de rem. Die weerstand overwin je niet in je eentje. Dat doe je samen. Want samen hebben we invloed.

RS65572_credit-Marianna-Knollema_liggend-lpr.JPG

Wat doen wij?

Wat we willen bereiken is, in 1 woord: klimaatrechtvaardigheid. Daar werken we met al onze campagnes aan. Maar wat is dat precies? Kort gezegd gaat het om ambitieus klimaatbeleid waardoor het leven van ons allemaal blijvend verbetert.

Voor Nederland betekent het dat we investeren in beter en goedkoper OV, gezond en betaalbaar wonen en grootschalige isolatie van huizen. Dat we betaalbaar gezond kunnen eten, doordat we investeren in natuurvriendelijke lokale landbouw. Het betekent ook investeren in een kleinere luchtvaartsector.

En we investeren in groene banen, met een lage of geen CO2-uitstoot. Dat zijn vooral banen in sectoren die tijdens de coronacrisis ‘opeens’ vitaal bleken: zorg en onderwijs, openbaar vervoer, voedsel, cultuur. Maar het gaat bijvoorbeeld ook om banen die samenhangen met schone energie en energiebesparing.

Zo krijgen we het voor elkaar:

  • De grote vervuilers gaan betalen;
  • Met de opbrengst vergroenen we de vervuilers;
  • En maken we groene alternatieven bereikbaar voor iedereen.

Wat jij kan doen

We hebben allemaal een verantwoordelijkheid voor de wereld waarin we nu leven. En voor hoe we de wereld achterlaten en doorgeven aan de generaties na ons. Daarom vragen we aan jou: hoe geef jij onze aarde door? Samen laten we de politiek en bedrijven andere keuzes maken. Doe je mee?

Ja, ik doe mee!

Loading...