Bossen

Je kunt je bijna niet voorstellen hoe belangrijk tropische regenwouden zijn voor mensen, dieren, en de hele planeet. Als ongerepte natuur, bron van medicijnen en longen van de aarde. Toch worden er elke seconde 169 bomen gekapt. Miljoenen mensen zijn afhankelijk van deze bossen. Als hun bos gekapt wordt, zit er vaak niets anders op dan te vluchten. Ze verliezen niet alleen hun woonplaats, maar ook hun middelen van bestaan. En denk nu niet: dat gebeurt ver weg. Want wij hebben er alles mee te maken.

Regenwouden worden vaak gekapt om er palmoliepantages aan te kunnen leggen. Palmolie zit in pindakaas, shampoo, biobrandstof en nog veel meer voor ons doodgewone producten. Milieudefensie vindt het tijd voor verandering. Mensen aan de andere kant van de wereld mogen niet het slachtoffer worden van de producten die wij maken. Dat noemen we eerlijk omschakelen. Met jouw steun krijgen we dat voor elkaar.

Mensen, bos en klimaat de dupe van plantages

Grote internationale bedrijven verwoesten het regenwoud, om er plantages aan te leggen. Ze verbouwen er bijvoorbeeld soja en palmolie. Dat is makkelijk en goedkoop. Lokale bewoners, dieren en het klimaat zijn de dupe.

De grote bedrijven worden er rijk van, maar lokale bewoners levert het bijna geen werk of inkomsten op. Dat vinden wij niet eerlijk. Er zijn namelijk goede alternatieven die het overgebleven regenwoud sparen. Met jouw hulp stoppen we ontbossing.

Je kunt bijna niet om palmolie heen

Een van de gewassen waarvoor het oerwoud gekapt wordt is de oliepalm. Van de vruchten van de oliepalm maken grote bedrijven palmolie. In ongeveer de helft van alle producten in de supermarkt zit palmolie. Bijvoorbeeld in zeep, shampoo en make-up. Maar ook in pindakaas, chocoladepasta, koekjes, pizza en sauzen. Ook wordt het gebruikt voor de biobrandstof waar dieselauto’s in Europa op rijden.

Ons spaargeld zorgt voor ontbossing

Met palmolie op zich is niet zoveel mis. Maar met de manier en schaal waarop palmolie gemaakt wordt, is wel veel mis. Er is veel vraag naar palmolie omdat je het voor veel dingen kan gebruiken. De palmen groeien makkelijk en zijn goedkoop te verbouwen. Banken, verzekeraars en pensioenfondsen doen mee aan de vernietiging van het regenwoud. Zij lenen ons spaargeld uit aan palmoliebedrijven.

luchtbeelden palmolieplantages

Een leven zonder palmolie

Wij eten of gebruiken allemaal palmolie. Het lijkt onmisbaar, maar dat is het niet. Er zijn genoeg Europese alternatieven zoals olijfolie, zonnebloem- of raapzaadolie. En een duurzaam alternatief voor biobrandstoffen is eigenlijk ook heel makkelijk. Wat we nodig hebben is beter openbaar vervoer, fietsvriendelijke steden en elektrisch rijden. Dan hebben we minder brandstoffen nodig, en dus ook geen biobrandstof.

Meer over Milieudefensie

Loading...