Nieuws

Persberichten

03 februari 2011 06 november 2017

Investeringen banken: meer fossiel dan duurzaam

Amsterdam, 19 mei 2010 – Nederlandse banken investeren gemiddeld te veel in fossiele en te weinig in duurzame energie. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde onderzoeksrapport ‘Investeringen in duurzame elektriciteitsopwekking door Nederlandse banken’ van de Eerlijke Bankwijzer. Willem Verhaak van Milieudefensie, één van de bij de Eerlijke Bankwijzer aangesloten organisaties: “Wij roepen banken op om hun investeringen in de elektriciteitssector snel te verduurzamen. Dat kunnen ze echter niet alleen. Het nieuwe kabinet moet het investeringsklimaat voor duurzame energie drastisch verbeteren.”

Lees verder...

Milieudefensie vraagt aandacht aandeelhouders Shell voor Nigeria

Amsterdam, 14 mei 2010 - Op dinsdag 18 mei spreekt Milieudefensie de aandeelhouders van Shell tijdens de jaarvergadering aan op de onnodige bijdrage aan het klimaatprobleem die het bedrijf veroorzaakt. Specifieke aandacht vraagt Milieudefensie voor de situatie in Nigeria, waar Shell enorme hoeveelheden CO2 uitstoot bij het affakkelen van gas. Aandeelhouders wordt gevraagd een petitie te ondertekenen en Shell op te roepen te stoppen met het affakkelen van gas.

Lees verder...

Shell Nigeria moet voor Nederlandse rechtbank verschijnen

Amsterdam, 30 december 2009 - Milieudefensie is blij met de uitspraak van de Haagse rechtbank, die vandaag bepaalde dat de Nederlandse rechter bevoegd is te oordelen over de activiteiten van Shell Nigeria. Eerder startte Milieudefensie samen met vier Nigeriaanse boeren een rechtszaak tegen zowel Shell Nigeria als het Shell moederbedrijf in Nederland om de olievervuiling in de Nigerdelta aan de kaak te stellen. Shell betoogde op 3 december bij de rechtbank dat de Nederlandse rechter niet bevoegd zou zijn om te oordelen over Shell Nigeria. Nu Shell dit punt heeft verloren heeft en deze hobbel genomen is, kan de 'echte' rechtszaak beginnen.

Lees verder...

Shell wacht rechtszaak vanwege Nigeriaanse olievervuiling

Amsterdam, 15 mei 2008 - Milieudefensie, haar zusterorganisatie ERA en vier Nigerianen hebben het Shell-hoofdkantoor op vrijdag 9 mei juridisch aansprakelijk gesteld vanwege zijn olievervuiling in de Nigerdelta van Nigeria. De vier Nigeriaanse eisers, allen viskwekers en landbouwers, hebben schade ondervonden door olielekkages in hun dorp en claimen hiervoor compensatie. Shell is door de advocaat van de eisers opgedragen binnen drie weken duidelijkheid te geven over zijn rol bij de olielekkages. Hierna, begin juni, besluiten de eisers definitief of zij een rechtszaak starten. De eisers lichten de zaak op 15 mei toe in een persconferentie.

Lees verder...

Shell weigert te stoppen met affakkelen

Amsterdam, 16 december 2005 - Vandaag is een aanklacht tegen Shell Nigeria en het staatsoliebedrijf NNPC ingediend omdat zij weigeren te stoppen met het affakkelen van gas in de Niger Delta, ondanks een bevel daartoe van het federale gerechtshof in Nigeria. Op 14 november 2005 besliste de rechter dat Shell en alle andere oliebedrijven onmiddellijk moeten stoppen met deze schadelijke praktijk.

Lees verder...