Nieuws

Persberichten

03 februari 2011 06 november 2017

Shell is een ongeloofwaardig slachtoffer

Amsterdam, 17 juli 2010 - Als we Shell-directeur Mutiu Sunmonu moeten geloven, doet Shell er echt alles aan om de olievervuiling in Nigeria aan te pakken (Volkskrant 15 juli). Dat dat na ruim 50 jaar nog steeds niet is gelukt, ligt volgens Sunmonu niet aan Shell, maar aan omstandigheden waarop het bedrijf geen grip heeft, zoals de slechte veiligheidssituatie in de olierijke Nigerdelta.

Lees verder...

Eindelijk verbod op illegaal hout in Europa

Straatsburg, 7 juli 2010 - Vandaag heeft het Europees Parlement met een overweldigende meerderheid voor een wet gestemd die illegaal hout verbiedt op de Europese markt. Niet alleen wordt illegaal hout verboden, ook moeten bedrijven in Europa houtproducten uit risicolanden onderzoeken en het land van herkomst te allen tijde kunnen traceren. Greenpeace, Milieudefensie, ICCO en het Wereld Natuur Fonds hebben jarenlang gestreden voor een verbod op de import van illegaal hout en zijn verheugd met dit succes. Illegale houtkap draagt bij aan wereldwijde ontbossing, vergroot het klimaatprobleem en bedreigt dier- en plantsoorten met uitsterven.

Lees verder...

Bonusbeleid banken schiet nog steeds tekort

Den Haag, 1 juli 2010. Het bonusbeleid van de meeste banken schiet nog altijd tekort, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde zesde kwartaalupdate van de Eerlijke Bankwijzer. Daarin is voor het eerst ook gekeken naar het bonusbeleid van banken. De bonussen van bankbestuurders zijn intussen (enigszins) gematigd en meer verbonden aan lange termijn doelstellingen, maar bij een aantal banken staan duurzaamheid en lange termijn doelstellingen nog steeds onvoldoende centraal. Daarnaast hebben meerdere banken nog altijd zakenbankiers in dienst die hoge bonussen ontvangen, gericht op korte termijnwinst.

Lees verder...

Milieudefensie feliciteert Jumbo met sluiting koelingen

Amsterdam, 1 juli 2010 – Milieudefensie feliciteert supermarktketen Jumbo met de beslissing om alle koelingen in hun filialen af te sluiten. Jumbo sluit op woensdag 7 juli in Utrecht een convenant met de gemeentelijke milieudiensten, waarin wordt vastgelegd dat de keten eind 2014 de laatste koelingen in haar supermarkten sluit. Milieudefensie vindt dat dat gevierd moet worden en deelt na de ondertekening gratis ijsjes uit aan de klanten.

Lees verder...

Shell wil geen openheid geven over olielekkages Nigeria

Amsterdam, 24 juni 2010 – Shell weigert om Milieudefensie en drie Nigerianen inzage te geven in documenten, die meer licht kunnen werpen op de toedracht rond lekkages uit Shell-oliepijpleidingen in de Niger Delta. Het verzoek om inzage is onderdeel van een rechtszaak* van in totaal vier Nigeriaanse boeren en vissers en Milieudefensie tegen het oliebedrijf, wegens ernstige olievervuiling in de Delta.

Lees verder...

Milieudefensie feliciteert Plus met sluiting koelingen

Amsterdam, 17 Juni 2010 – Milieudefensie feliciteert supermarktketen Plus met de beslissing om alle koelingen in hun filialen af te sluiten. Plus sluit op donderdag 24 juni in Olst een convenant met de gemeentelijke milieudiensten, waarin wordt vastgelegd dat de keten eind 2014 de laatste koelingen in haar supermarkten sluit. Milieudefensie vindt dat dat gevierd moet worden en deelt na de ondertekening gratis ijsjes uit aan Plus-klanten in Olst.

Lees verder...

Niet alleen BP veroorzaakt olierampen

Amsterdam, juni 2010 - De dramatische olieramp in de Golf van Mexico blijft, terecht, veel verontwaardiging oproepen over de werkwijze van BP. Het is goed dat president Obama aan BP duidelijk maakt dat wangedrag en het veroorzaken van grootschalige milieuvervuiling niet worden getolereerd. Het probleem zit echter niet alleen bij BP, maar bij alle grote oliemaatschappijen, vindt Geert Ritsema van Milieudefensie. Die moeten dus wereldwijd aan banden gelegd worden.

Lees verder...

Shell sluit tankstation wegens actie Milieudefensie

Amsterdam, 14 juni 2010 – Milieudefensie deelde vanmorgen bij drie Shell-tankstations in de Randstad flyers uit, om klanten te informeren over de onverantwoorde manier waarop Shell te werk gaat bij de oliewinning in Nigeria. De manager van één van de Shell-stations, Den Ruygenhoek aan de A4, sloot om die reden de toegangsweg naar zijn station af.

Lees verder...

Milieudefensie voert actie bij tankstations Shell

Milieudefensie voert actie bij tankstations Shell

Amsterdam, 14 juni 2010 – Medewerkers van Milieudefensie staan vandaag bij tankstations van Shell om klanten te informeren over de manier waarop Shell te werk gaat bij oliewinning in Nigeria. Milieudefensie voert al jaren campagne tegen de onnodige schade die Shell daar toebrengt aan mens en milieu. Klanten van Shell kunnen daarbij helpen, door hun invloed als consument te gebruiken om Shell op andere gedachten te brengen.

Lees verder...

Nynke Laverman zingt voor Groene As

Leeuwarden/Amsterdam, 10 juni 2010 - De Friese zangeres Nynke Laverman en Friese burgers zingen op woensdag 16 juni in het Provinciehuis te Leeuwarden de Statenleden toe, voorafgaand aan de provinciale vergadering over de Centrale As. De zangers bezingen de schoonheid van de Noordelijke Wouden en pleiten voor een alternatief tracé voor de Centrale As. Het Groene Alternatief is een soberder en bij de tijd (krimp) passende verkeersoplossing.

Lees verder...

Noord Holland houdt vast aan verbod megastallen

Amsterdam, 28 mei 2010 - De provincie Noord Holland heeft afgelopen donderdag bij de behandeling van de Provinciale structuurvisie opnieuw gekozen voor een verbod op megastallen voor kippen of varkens. Dit besluit is in lijn met het succesvolle burgerinitiatief van de Dierenbescherming en Milieudefensie.

Lees verder...

Vrijwilligers meten verspilling open koeling in supermarkt

Amsterdam 26 mei 2010 – 'Koelkast dicht! Energieverspilling, waarom zou je': Op vrijdag 28 mei start Milieudefensie in Utrecht met vrijwilligers en een 'meetprofessor' een landelijke campagne tegen energieverspilling door open koelingen in de supermarkt. Doel is, dat alle supermarkten hun energievretende koelingen vervangen door afgedekte exemplaren. Dat scheelt geld én is beter voor het milieu.

Lees verder...

Milieudefensie boekt succes in campagne tegen affakkelen Nigeria

Milieudefensie boekt succes in campagne tegen affakkelen Nigeria

Amsterdam, 20 mei 2010 - Shell kondigde gisteren aan 600 miljoen dollar te investeren in installaties die gas afvangen dat vrijkomt bij de oliewinning in Nigeria. Dit gas, dat ook gebruikt kan worden om bijvoorbeeld elektriciteit op te wekken, wordt nu grotendeels in brand gestoken. De 110 levensgrote gasfakkels die dag en nacht branden in de Niger Delta, leveren een grote bijdrage aan het klimaatprobleem en bedreigen het lokale milieu en de gezondheid van omwonenden. Milieudefensie voert al jaren campagne tegen deze achterhaalde en verspillende praktijk, die bovendien bij Nigeriaanse wet verboden is.

Lees verder...

Investeringen banken: meer fossiel dan duurzaam

Amsterdam, 19 mei 2010 – Nederlandse banken investeren gemiddeld te veel in fossiele en te weinig in duurzame energie. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde onderzoeksrapport ‘Investeringen in duurzame elektriciteitsopwekking door Nederlandse banken’ van de Eerlijke Bankwijzer. Willem Verhaak van Milieudefensie, één van de bij de Eerlijke Bankwijzer aangesloten organisaties: “Wij roepen banken op om hun investeringen in de elektriciteitssector snel te verduurzamen. Dat kunnen ze echter niet alleen. Het nieuwe kabinet moet het investeringsklimaat voor duurzame energie drastisch verbeteren.”

Lees verder...

Milieudefensie vraagt aandacht aandeelhouders Shell voor Nigeria

Amsterdam, 14 mei 2010 - Op dinsdag 18 mei spreekt Milieudefensie de aandeelhouders van Shell tijdens de jaarvergadering aan op de onnodige bijdrage aan het klimaatprobleem die het bedrijf veroorzaakt. Specifieke aandacht vraagt Milieudefensie voor de situatie in Nigeria, waar Shell enorme hoeveelheden CO2 uitstoot bij het affakkelen van gas. Aandeelhouders wordt gevraagd een petitie te ondertekenen en Shell op te roepen te stoppen met het affakkelen van gas.

Lees verder...

Shell Nigeria moet voor Nederlandse rechtbank verschijnen

Amsterdam, 30 december 2009 - Milieudefensie is blij met de uitspraak van de Haagse rechtbank, die vandaag bepaalde dat de Nederlandse rechter bevoegd is te oordelen over de activiteiten van Shell Nigeria. Eerder startte Milieudefensie samen met vier Nigeriaanse boeren een rechtszaak tegen zowel Shell Nigeria als het Shell moederbedrijf in Nederland om de olievervuiling in de Nigerdelta aan de kaak te stellen. Shell betoogde op 3 december bij de rechtbank dat de Nederlandse rechter niet bevoegd zou zijn om te oordelen over Shell Nigeria. Nu Shell dit punt heeft verloren heeft en deze hobbel genomen is, kan de 'echte' rechtszaak beginnen.

Lees verder...

Shell wacht rechtszaak vanwege Nigeriaanse olievervuiling

Amsterdam, 15 mei 2008 - Milieudefensie, haar zusterorganisatie ERA en vier Nigerianen hebben het Shell-hoofdkantoor op vrijdag 9 mei juridisch aansprakelijk gesteld vanwege zijn olievervuiling in de Nigerdelta van Nigeria. De vier Nigeriaanse eisers, allen viskwekers en landbouwers, hebben schade ondervonden door olielekkages in hun dorp en claimen hiervoor compensatie. Shell is door de advocaat van de eisers opgedragen binnen drie weken duidelijkheid te geven over zijn rol bij de olielekkages. Hierna, begin juni, besluiten de eisers definitief of zij een rechtszaak starten. De eisers lichten de zaak op 15 mei toe in een persconferentie.

Lees verder...

Shell weigert te stoppen met affakkelen

Amsterdam, 16 december 2005 - Vandaag is een aanklacht tegen Shell Nigeria en het staatsoliebedrijf NNPC ingediend omdat zij weigeren te stoppen met het affakkelen van gas in de Niger Delta, ondanks een bevel daartoe van het federale gerechtshof in Nigeria. Op 14 november 2005 besliste de rechter dat Shell en alle andere oliebedrijven onmiddellijk moeten stoppen met deze schadelijke praktijk.

Lees verder...