Nieuws

Persberichten

03 februari 2011 06 november 2017

Met asfalt los je de files echt niet op

15 oktober 2010 - “Nederland heeft een goede infrastructuur van wegen en openbaar vervoer nodig die optimale bereikbaarheid biedt aan mensen en bedrijven.” Dat schrijven VVD en CDA met goedkeuring van de PVV in het regeerakkoord. Uit een opstelsom van de geplande bezuinigingen blijkt dat de partijen inzetten op meer wegen ten koste van het openbaar vervoer. Nederland komt daarmee verder vast te staan.

Lees verder...

Meer wegverkeer en meer files door hogere maximumsnelheid

13 oktober 2010 - Het verkeer op de snelwegen groeit met 1,2 procent als de maximumsnelheid wordt verhoogd van 120 naar 130 kilometer per uur. Dat blijkt uit berekeningen die onderzoeksbureau CE Delft op verzoek van Milieudefensie heeft gemaakt. Volgens verkeersdeskundigen leidt een toename van het verkeer met een tiende procent al tot meer files op de snelwegen.

Lees verder...

Weinig oog Europese Commissie voor duurzame landbouw

11 oktober 2010 - De Europese Commissie kiest niet voor duurzame landbouw. Dat blijkt volgens Milieudefensie uit de uitgelekte voorstellen voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van EU-commissaris Dacian Ciolos. De voorstellen zullen klimaatverandering niet tegengaan, de biodiversiteit onvoldoende beschermen en de kleinschalige landbouw niet in stand houden.

Lees verder...

Rutte I drukt duurzaamheid de kop in

1 oktober 2010. Het kabinet Rutte I grijpt terug naar de oude economie waaruit de financiële crisis en de klimaatcrisis zijn voortgekomen. VVD, CDA en PVV negeren alle kansen op een toekomstgerichte, duurzame kenniseconomie. Dat is de reactie van Milieudefensie op de akkoorden tussen VVD, CDA en PVV.

Lees verder...

15.000 Handtekeningen tegen veefabrieken in Utrecht

27 september 2010. Meer dan 15.000 inwoners van Utrecht vragen de provincie een verbod op veefabrieken in te stellen. De inwoners hebben hiertoe het burgerinitiatief ‘Stop veefabrieken in Utrecht’ ondertekend. De petitie is maandag door inwoner Monique Janssens en Milieudefensie overhandigd aan commissaris van de koningin van Utrecht Roel Robbertsen.

Lees verder...

Prognose aantal vrachtwagens op A4 Midden-Delfland onzinnig

24 september 2010. Slechts 1,5 procent van het verkeer over de geplande A4 Midden-Delfland zal bestaan uit vrachtwagens. Volgens deze berekening van Rijkswaterstaat krijgt de A4 Midden-Delfland het minste vrachtverkeer van alle Nederlandse snelwegen te verwerken. De prognose staat echter buiten de realiteit omdat het nieuwe stuk snelweg de noordelijke ontsluiting van de Rotterdamse haven moet vormen.

Lees verder...

Aanbieding burgerinitiatief ‘Stop veefabrieken in Utrecht’

22 september 2010. Samen met Monique Janssens, inwoner van de provincie Utrecht, zal Milieudefensie maandag 27 september het burgerinitiatief ‘Stop veefabrieken in Utrecht’ overhandigen aan de commissaris van de koningin van Utrecht. De mensen die hun handtekening onder het burgerinitiatief hebben gezet maken zich zorgen over de komst van grootschalige intensieve veehouderijen naar Utrecht.

Lees verder...

Milieudefensie bij hoofdkantoor Shell in actie tegen affakkelen

Den Haag, 21 september 2010 – Ruim vijftig actievoerders van Milieudefensie bieden Shell komende donderdag dertigduizend handtekeningen aan tegen het affakkelen van gas in Nigeria. Milieudefensie wil een harde toezegging van de oliemaatschappij waarin duidelijk wordt wanneer die de gasfakkels dooft. De actievoerders roepen Shell op om de brand in Nigeria te blussen.

Lees verder...

Dow Jones-index deelt kritiek Milieudefensie op Shell

Amsterdam, 17 september 2010 – Milieudefensie is blij dat haar kritiek op Shell's beleid in Nigeria steeds breder gedeeld wordt. Vandaag onthulde het Financieele Dagblad dat de olielekkages die de multinational veroorzaakt in het Afrikaanse land, de reden zijn dat Shell vorige week uit de Dow Jones Sustainability Index (DJSI) is gegooid.

Lees verder...

Betalen voor autokilometers onvermijdelijk

Amsterdam, 14 september 2010 - Kilometerbeprijzing is de meest doelmatige manier om de problemen met het verkeer in Nederland op te lossen. Deze hoofdconclusie van het Planbureau voor de Leefomgeving, dat vandaag naar buiten kwam met de jaarlijkse Balans van de Leefomgeving, wordt onderschreven door Milieudefensie. Het betalen voor autokilometers zorgt voor minder files, voor een schonere lucht en een daling van de CO2-uitstoot.

Lees verder...

Rechter behandelt verzoek Milieudefensie om inzage Shell-documenten

Amsterdam, 8 september 2010 – De advocaat van Milieudefensie heeft vandaag -mede namens drie Nigeriaanse boeren- bij de Haagse rechtbank een aanvullend schriftelijk stuk ingediend om toegang te krijgen tot dertig interne Shell-documenten. Dit is nodig omdat Shell weigert inzage in de documenten te geven. Het verzoek is onderdeel van een rechtszaak* van in totaal vier Nigeriaanse boeren en vissers en Milieudefensie tegen het oliebedrijf, wegens ernstige olievervuiling in de Niger Delta in Nigeria.

Lees verder...

Protest Milieudefensie tegen convenant A4 Midden-Delfland

Amsterdam, 2 september 2010 - Milieudefensie demonstreert vanmiddag met omwonenden tegen de manier waarop verkeersminister Camiel Eurlings de gemeenten Delft, Midden-Delfland, Schiedam en Vlaardingen heeft gekneveld over de A4 Midden-Delfland. De gemeenten hebben eieren voor hun geld gekozen nu Eurlings met de Spoedwet hun recht heeft ontnomen om bij de rechter te protesteren tegen deze nieuwe snelweg, die leidt tot meer uitlaatgassen voor burgers en een belangrijk natuurgebied doorsnijdt.

Lees verder...

Tien procent meer CO2 voor 45 seconden tijdwinst

Amsterdam, 26 augustus 2010 - Het wegverkeer zorgt in Nederland voor steeds meer CO2-uitstoot. Op dit moment nemen auto's en vrachtwagens al 19 procent van de totale uitstoot voor hun rekening. Een van de eenvoudigste manieren om deze uitstoot te verminderen, is langzamer rijden. Toch zegt verkeersminister Camiel Eurlings dat de maximumsnelheid op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht op rustige tijden omhoog kan van 100 naar 120 kilometer per uur.

Lees verder...

Milieudefensie meet luchtkwaliteit A4 na weigering Rijkswaterstaat

Amsterdam, 26 augustus 2010 - Milieudefensie gaat zelf controleren of de uitstoot van uitlaatgassen langs de A4 bij Leiderdorp binnen de normen blijven. Ondanks een lopend bezwaar bij de Raad van State werkt Rijkswaterstaat op dit moment aan de verbreding van deze snelweg. De effecten voor mens en natuur worden echter niet gemeten terwijl uit onderzoek blijkt dat bredere wegen tot meer verkeer en dus meer uitlaatgassen leiden.

Lees verder...

Rapport UNEP over olievervuiling Nigeria pleit Shell niet vrij

Amsterdam, 23 augustus 2010 – Shell wordt op geen enkele manier vrijgepleit van haar verantwoordelijkheid voor massale olievervuiling in de Niger Delta, stelt Milieudefensie in reactie op een door Shell gefinancierd onderzoek van de UNEP (het milieuprogramma van de VN), naar olielekkages in het Nigeriaanse Ogoniland, een (klein) gebied in de olierijke Niger Delta. In dat gebied zou het leeuwendeel van de lekkages volgens het voorlopige rapport door sabotage veroorzaakt zijn. Als dit al het geval zou zijn, wat Milieudefensie sterk betwijfelt, moet Shell nog steeds de gelekte olie opruimen. Iets wat de multinational op vele plekken niet of heel slecht doet.

Lees verder...

Aftrap dertiende EKO-tellingen in Delft

Amsterdam/Delft, 19 augustus 2010 – Milieudefensie en Solidaridad starten binnenkort voor de dertiende keer de EKO-tellingen. Hierbij worden supermarkten uitgekamd op zoek naar biologische en fairtrade producten. Op dinsdag 24 augustus zal Milieudefensie samen met haar lokale afdeling Delft de plaatselijke Plus supermarkt afspeuren naar deze artikelen.

Lees verder...

Shell is een ongeloofwaardig slachtoffer

Amsterdam, 17 juli 2010 - Als we Shell-directeur Mutiu Sunmonu moeten geloven, doet Shell er echt alles aan om de olievervuiling in Nigeria aan te pakken (Volkskrant 15 juli). Dat dat na ruim 50 jaar nog steeds niet is gelukt, ligt volgens Sunmonu niet aan Shell, maar aan omstandigheden waarop het bedrijf geen grip heeft, zoals de slechte veiligheidssituatie in de olierijke Nigerdelta.

Lees verder...

Eindelijk verbod op illegaal hout in Europa

Straatsburg, 7 juli 2010 - Vandaag heeft het Europees Parlement met een overweldigende meerderheid voor een wet gestemd die illegaal hout verbiedt op de Europese markt. Niet alleen wordt illegaal hout verboden, ook moeten bedrijven in Europa houtproducten uit risicolanden onderzoeken en het land van herkomst te allen tijde kunnen traceren. Greenpeace, Milieudefensie, ICCO en het Wereld Natuur Fonds hebben jarenlang gestreden voor een verbod op de import van illegaal hout en zijn verheugd met dit succes. Illegale houtkap draagt bij aan wereldwijde ontbossing, vergroot het klimaatprobleem en bedreigt dier- en plantsoorten met uitsterven.

Lees verder...

Bonusbeleid banken schiet nog steeds tekort

Den Haag, 1 juli 2010. Het bonusbeleid van de meeste banken schiet nog altijd tekort, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde zesde kwartaalupdate van de Eerlijke Bankwijzer. Daarin is voor het eerst ook gekeken naar het bonusbeleid van banken. De bonussen van bankbestuurders zijn intussen (enigszins) gematigd en meer verbonden aan lange termijn doelstellingen, maar bij een aantal banken staan duurzaamheid en lange termijn doelstellingen nog steeds onvoldoende centraal. Daarnaast hebben meerdere banken nog altijd zakenbankiers in dienst die hoge bonussen ontvangen, gericht op korte termijnwinst.

Lees verder...

Milieudefensie feliciteert Jumbo met sluiting koelingen

Amsterdam, 1 juli 2010 – Milieudefensie feliciteert supermarktketen Jumbo met de beslissing om alle koelingen in hun filialen af te sluiten. Jumbo sluit op woensdag 7 juli in Utrecht een convenant met de gemeentelijke milieudiensten, waarin wordt vastgelegd dat de keten eind 2014 de laatste koelingen in haar supermarkten sluit. Milieudefensie vindt dat dat gevierd moet worden en deelt na de ondertekening gratis ijsjes uit aan de klanten.

Lees verder...