Nieuws

Persberichten

03 februari 2011 06 november 2017

Boskap voor veevoer

17 november 2010 - De VVD gelooft niet dat veevoer zorgt voor het verdwijnen van oerbossen, aldus Kamerlid René Leegte zaterdag in Trouw. Helaas is dit geen kwestie van geloven, maar een feit. Zo heeft de Nederlandse Sojacoalitie berekend dat er wereldwijd jaarlijks een oppervlakte van half Nederland aan tropisch bos en savanne verdwijnt als gevolg van de teelt van soja.

Lees verder...

Saskia Borgers nieuwe voorzitter van Milieudefensie

Amsterdam, 16 november 2010 - Saskia Borgers is door de leden van Milieudefensie gekozen tot de nieuwe voorzitter van de vereniging. Als voorzitter wil de oud-topambtenaar het nieuwe kabinet ervan overtuigen dat Nederland werk moet maken van een duurzame kenniseconomie.

Lees verder...

Sector schiet in kramp door de Gifmeter

9 november 2010 - Er iets vreemds aan de hand binnen de groente- en fruitsector. Steeds meer boeren, tuinders en supermarkten eisen voedsel dat voldoet aan de normen van duurzaamheid én waarmee een eerlijke boterham kan worden verdiend. Gelukkig versterken deze twee kanten elkaar omdat consumenten bereid zijn voor een eerlijk, gezond en duurzaam product meer te betalen. De hogere marges stellen boeren en tuinders in staat deze producten te leveren. Een klassiek voorbeeld van een win-winsituatie dus.

Lees verder...

Shell schendt internationale milieunormen in Nigeria

Den Haag, 9 november 2010 - Shell past in Nigeria lagere milieustandaarden toe en besteedt minder aandacht aan het onderhoud en de veiligheid van oliepijpleidingen dan elders in de wereld, dat blijkt uit het vandaag door Milieudefensie uitgebrachte rapport “Double Standard”. Als gevolg van deze praktijk is Shell in de ecologisch kwetsbare Niger Delta verantwoordelijk voor gemiddeld 250 olielekkages per jaar. Per lekkage stroomt gemiddeld 26.000 liter olie het milieu in. Milieudefensie presenteerde het rapport vanmiddag aan de leden van de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Lees verder...

Verantwoord aanbod supermarkten stijgt

4 november 2010 - Supermarkten verkopen steeds meer verantwoorde producten. Op dit moment hebben winkels gemiddeld 90 biologische producten in de schappen liggen. Een jaar geleden waren er dat nog 78. Dat blijkt uit de jaarlijkse EKO-tellingen van Milieudefensie en Solidaridad. Het gemiddelde aantal fairtrade producten is gestegen naar 20 vergeleken met 15 producten vorig jaar.

Lees verder...

Nieuw milieumagazine Down to Earth

3 november 2010 - Het nieuwe magazine over een betere leefomgeving heet Down to Earth. Het tijdschrift is het journalistiek onafhankelijke opinieblad van Milieudefensie voor mensen met een groen hart. Down to Earth komt zes keer per jaar uit en verschijnt donderdag 4 november voor het eerst.

Lees verder...

Afname gifresten op groente en fruit stagneert

1 november 2010 - De jarenlange afname van gifresten op groente en fruit is tot stilstand gekomen. Vorig jaar werd de wettelijke norm vaker overschreden dan in 2008. Het aandeel groente en fruit met resten van bestrijdingsmiddelen nam in 2009 nauwelijks af. Dat blijkt uit de onlangs gepubliceerde jaarlijkse Gifmeter van Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en Foodwatch.

Lees verder...

Supermarkten zetten eerste stap in afdekken van koelingen

26 oktober 2010 - Zes supermarktketens met een marktaandeel van ruim 65 procent hebben zich mede dankzij de campagne “Koelkast dicht” van Milieudefensie verplicht om hun koelingen af te sluiten. Daarmee wordt een hoeveelheid energie bespaard die overeenkomt met zo'n 110.000 huishoudens, vergelijkbaar met de stad Groningen.

Lees verder...

MTCS gecertificeerd hout uit Maleisië niet duurzaam

25 oktober 2010 - Het Maleisisch hout-certificeringssysteem MTCS voldoet niet aan de Nederlandse duurzaamheidscriteria voor duurzaam geproduceerd hout. Dat is het oordeel van de toetsingscommissie TPAC. Greenpeace, ICCO, Milieudefensie, het Nederlands Centrum voor Inheemse Volken (NCIV) en het Wereld Natuur Fonds (WNF) zijn erg blij met dit oordeel van de toetsingscommissie. Nederland is een belangrijke afnemer van MTCS hout dat vooral voor raamkozijnen en deuren wordt gebruikt.

Lees verder...

Milieu is geen kwestie van links of rechts

25 oktober 2010 - Discussies over hoofddoekjes, pensioenen, bezuinigingen en veiligheid bepaalden zowel de verkiezingen als de formatie. De stilte rondom onderwerpen als duurzaamheid, verantwoord ondernemen en schone energie was bijna oorverdovend. Nu liggen er twee akkoorden, waarin het milieu en het klimaat tot een bijzaak zijn gedegradeerd. En dat is heel slecht nieuws voor onze toekomst.

Lees verder...

Burgerinitiatief tegen veefabrieken in Utrecht geldig verklaard

25 oktober 2010 - Provinciale Staten van Utrecht nemen het burgerinitiatief ‘Stop veefabrieken in Utrecht’ in behandeling. Zij hebben maandagmorgen besloten dat het initiatief geldig is. Het burgerinitiatief voldoet aan de gestelde eisen. Zo is het vereiste aantal handtekeningen volgens Provinciale Staten “in zeer ruime mate” behaald.

Lees verder...

Met asfalt los je de files echt niet op

15 oktober 2010 - “Nederland heeft een goede infrastructuur van wegen en openbaar vervoer nodig die optimale bereikbaarheid biedt aan mensen en bedrijven.” Dat schrijven VVD en CDA met goedkeuring van de PVV in het regeerakkoord. Uit een opstelsom van de geplande bezuinigingen blijkt dat de partijen inzetten op meer wegen ten koste van het openbaar vervoer. Nederland komt daarmee verder vast te staan.

Lees verder...

Meer wegverkeer en meer files door hogere maximumsnelheid

13 oktober 2010 - Het verkeer op de snelwegen groeit met 1,2 procent als de maximumsnelheid wordt verhoogd van 120 naar 130 kilometer per uur. Dat blijkt uit berekeningen die onderzoeksbureau CE Delft op verzoek van Milieudefensie heeft gemaakt. Volgens verkeersdeskundigen leidt een toename van het verkeer met een tiende procent al tot meer files op de snelwegen.

Lees verder...

Weinig oog Europese Commissie voor duurzame landbouw

11 oktober 2010 - De Europese Commissie kiest niet voor duurzame landbouw. Dat blijkt volgens Milieudefensie uit de uitgelekte voorstellen voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van EU-commissaris Dacian Ciolos. De voorstellen zullen klimaatverandering niet tegengaan, de biodiversiteit onvoldoende beschermen en de kleinschalige landbouw niet in stand houden.

Lees verder...

Rutte I drukt duurzaamheid de kop in

1 oktober 2010. Het kabinet Rutte I grijpt terug naar de oude economie waaruit de financiële crisis en de klimaatcrisis zijn voortgekomen. VVD, CDA en PVV negeren alle kansen op een toekomstgerichte, duurzame kenniseconomie. Dat is de reactie van Milieudefensie op de akkoorden tussen VVD, CDA en PVV.

Lees verder...

15.000 Handtekeningen tegen veefabrieken in Utrecht

27 september 2010. Meer dan 15.000 inwoners van Utrecht vragen de provincie een verbod op veefabrieken in te stellen. De inwoners hebben hiertoe het burgerinitiatief ‘Stop veefabrieken in Utrecht’ ondertekend. De petitie is maandag door inwoner Monique Janssens en Milieudefensie overhandigd aan commissaris van de koningin van Utrecht Roel Robbertsen.

Lees verder...

Prognose aantal vrachtwagens op A4 Midden-Delfland onzinnig

24 september 2010. Slechts 1,5 procent van het verkeer over de geplande A4 Midden-Delfland zal bestaan uit vrachtwagens. Volgens deze berekening van Rijkswaterstaat krijgt de A4 Midden-Delfland het minste vrachtverkeer van alle Nederlandse snelwegen te verwerken. De prognose staat echter buiten de realiteit omdat het nieuwe stuk snelweg de noordelijke ontsluiting van de Rotterdamse haven moet vormen.

Lees verder...

Aanbieding burgerinitiatief ‘Stop veefabrieken in Utrecht’

22 september 2010. Samen met Monique Janssens, inwoner van de provincie Utrecht, zal Milieudefensie maandag 27 september het burgerinitiatief ‘Stop veefabrieken in Utrecht’ overhandigen aan de commissaris van de koningin van Utrecht. De mensen die hun handtekening onder het burgerinitiatief hebben gezet maken zich zorgen over de komst van grootschalige intensieve veehouderijen naar Utrecht.

Lees verder...

Milieudefensie bij hoofdkantoor Shell in actie tegen affakkelen

Den Haag, 21 september 2010 – Ruim vijftig actievoerders van Milieudefensie bieden Shell komende donderdag dertigduizend handtekeningen aan tegen het affakkelen van gas in Nigeria. Milieudefensie wil een harde toezegging van de oliemaatschappij waarin duidelijk wordt wanneer die de gasfakkels dooft. De actievoerders roepen Shell op om de brand in Nigeria te blussen.

Lees verder...

Dow Jones-index deelt kritiek Milieudefensie op Shell

Amsterdam, 17 september 2010 – Milieudefensie is blij dat haar kritiek op Shell's beleid in Nigeria steeds breder gedeeld wordt. Vandaag onthulde het Financieele Dagblad dat de olielekkages die de multinational veroorzaakt in het Afrikaanse land, de reden zijn dat Shell vorige week uit de Dow Jones Sustainability Index (DJSI) is gegooid.

Lees verder...