Berichten

Nieuwsagenda Milieudefensie week 50 en 51

Nieuwsagenda Milieudefensie week 50 en 51

18 december 2017

Debatten in de Tweede Kamer, acties, lezingen, rechtszaken. Hier zie je wat er de komende twee weken op de nieuwsagenda van Milieudefensie staat. Samen met bewoners, ondernemers, studenten, boeren, ouders of grootouders werken we aan de verandering die nodig is om klimaatverandering te stoppen. Bij interesse in onderstaande onderwerpen kan contact opgenomen worden met de desbetreffende persvoorlichter van Milieudefensie via: persvoorlichting@milieudefensie.nl en 020-5507333

Op maandag 18 december pleit Minister Wiebes, tijdens de Europese Energieraad in Brussel, namens Nederland voor het niet langer toestaan van palmolie en soja als grondstof voor biobrandstof - in de hele EU, vanaf 2021. De Tweede Kamer nam hierover afgelopen dinsdag een Kamermotie aan. Na aanbieding van een Milieudefensie-petitie, getekend door ruim 29.000 mensen, deed Staatssecretaris Van Veldhoven namens de regering een toezegging voor het Nederlandse pleidooi in Europa. Als Europa daadwerkelijk stopt met het gebruik van palmolie voor brandstof, dan importeert Europa straks 46 procent minder palmolie. Voor palmolie en soja verdwijnt op grote schaal tropisch regenwoud. In Indonesië is inmiddels een kwart van het regenwoud gekapt of afgebrand. Rolf Schipper (@rolfschipper), campagneleider Bossen van Milieudefensie, volgt de Energieraad en is bereikbaar voor een reactie via de afdeling persvoorlichting.

Op woensdag 27 december doet de rechter - eerder dan voorheen aangekondigd- uitspraak in de bodemprocedure die Milieudefensie tegen de overheid heeft aangespannen voor gezonde lucht. Hierin eist Milieudefensie dat de overheid zo snel mogelijk maatregelen neemt om de lucht gezonder te maken, in ieder geval volledig te laten voldoen aan de Europese luchtkwaliteitsnormen. Daarnaast eist Milieudefensie dat de overheid stopt met het schenden van mensenrechten, in het bijzonder het recht op gezondheid. 
De uitspraak zal vanaf 12.00 uur gepubliceerd worden op de website van de rechtbank Den Haag. Anne Knol (@anne_knol), campagneleider Mobiliteit van Milieudefensie, zal kort daarna reageren op de uitspraak met een persbericht en is bereikbaar voor commentaar via de afdeling persvoorlichting.