Berichten

Nieuwsagenda Milieudefensie week 49 en 50

Nieuwsagenda Milieudefensie week 49 en 50

04 december 2017

Debatten in de Tweede Kamer, acties, lezingen, rechtszaken. Hier zie je wat er de komende twee weken op de nieuwsagenda van Milieudefensie staat. Samen met bewoners, ondernemers, studenten, boeren, ouders of grootouders werken we aan de verandering die nodig is om klimaatverandering te stoppen. Bij interesse in onderstaande onderwerpen kan contact opgenomen worden met de desbetreffende persvoorlichter van Milieudefensie via: persvoorlichting@milieudefensie.nl en 020-5507333

Op maandag 4 december overhandigt Rolf Schipper, campagneleider Bossen van Milieudefensie, namens 27.000 Nederlanders een petitie aan Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven. Zij vragen de overheid om te stoppen met bijmengen van biobrandstoffen als soja en palmolie, omdat de productie ervan ten koste gaat van (bewoners van) het oerwoud. Van Veldhoven en de milieuwoordvoerders van Kamer krijgen ook een 3D VR-film van Milieudefensie over bedreigd regenwoud te zien. De overhandiging vindt plaats op Het Plein in Den Haag, om 10:30 uur, voorafgaand aan een wetgevingsoverleg om 11.00 uur. De Tweede Kamer vergadert dan met de Staatssecretaris over het wetsvoorstel m.b.t. Nederlandse biobrandstofbeleid 2018-2020, dat ruimte biedt voor méér biobrandstof uit voedsel. Op de EU-Energieraad van 18 december bepalen de EU-ministers hun gezamelijke standpunt over het biobrandstofbeleid voor 2021-2030. Terwijl de milieucommissie van het Europarlement een beleid wil zónder palmolie en voedselgewassen, zet de Raad juist in op méér voedsel in de tank. Tijdens het AO Energieraad op 13 december kunnen Kamerleden de staatssecretaris en energieminister Wiebes aansporen het Nederlandse standpunt in Europa te veranderen. Rolf Schipper (@rolfschipper) is de 13e bij het debat, een brief die Milieudefensie schreef aan de Staatssecretaris is beschikbaar voor media.

Maandag 4 december staan gasbedrijf Vermillion en de lokale groep van Milieudefensie in Westerveld tegenover elkaar bij de Raad van State. De rechtbank Noord Nederland oordeelde eerder dat Vermillion de gaskraan in het Drentse Wapse (gemeente Westerveld) moest dichtdraaien, omdat het geen milieueffectrapportage had gemaakt. Vermillion ging hiertegen in hoger beroep en mag inmiddels tot een definitieve uitspraak alsnog doorgaan met de gaswinning.

Woensdag 13 december deelt Milieudefensie warme dekens uit aan Groningers die door de aardbevingen noodgedwongen moesten verhuizen naar tijdelijke woningen. De dekens zijn gemaakt uit de grootste gebreide deken voor Groningen en het klimaat. Mensen uit het hele land droegen tijdens een breiactie van Milieudefensie voor Groningen een steekje bij om de Groningers een hart on de riem te steken. Burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum, kunstenares Agnes Bakker en campagneleider Jorien de Lege (@JoriendeLege) van Milieudefensie delen de dekens uit in Appingedam, Loppersum en Middelstum.

Donderdagochtend 14 december wordt tijdens het AO (Algemeen Overleg) Leefomgeving in de Tweede Kamer onder andere gesproken over het vonnis in de rechtszaak voor gezonde lucht die Milieudefensie tegen De Staat heeft aangespannen. Anne Knol (@anne_knol), campagneleider mobiliteit van Milieudefensie is aanwezig bij het debat. Op de agenda staan verder de milieuzone in Utrecht, de jaarrapportage over de luchtkwaliteit van het RIVM en het luchtkwaliteitsplan van de overheid.

Donderdagmiddag 14 december voert Milieudefensie samen met bezorgde burgers actie om de snorfiets van het fietspad af te krijgen. De actie vindt plaats voorafgaand aan het Algemeen Overleg over Wegverkeer & Verkeersveiligheid bij de Tweede Kamer in Den Haag, waar wordt gesproken over de mogelijkheid voor gemeenten om snorscooters naar de rijbaan te verplaatsen. Tijdens de actie mogen Kamerleden een ritje maken op de "Eerlijke brommer", een brommer waarvan de uitstoot in het gezicht van de bestuurder blaast. Dat is de situatie die fietsers elke dag ervaren als ze achter een brommer rijden. De brommer is bekend van de Eerlijke brommer-stickers op bijv. lantaarnpalen. Anne Knol, (@anne_knol), campagneleider mobiliteit van Milieudefensie, is aanwezig bij de actie en het debat.