Berichten

MEGAzat. Zijn ze dan vergeten, zien ze dan niet…

29 augustus 2015

Zaterdag 29 augustus, Den Haag. Hallo allemaal! Fijn dat jullie hier zijn! Ik sta hier vandaag met jullie allemaal omdat we het M-E-G-A-zat zijn! We zijn het mestoverschot MEGAzat, we zijn dierenleed MEGAzat en we zijn de stank MEGAzat. En dat laten we Den Haag vandaag weten ook.

 Zodat ze op het Binnenhof niet langer de ogen en oren kunnen sluiten voor die dingen die wij dagelijks om ons heen zien gebeuren.

Ik woon in een gebied ten zuidoosten van Utrecht in een dorp op het platteland met vooral melkveehouderijen. Ik heb het daar de laatste jaren gigantisch zien veranderen…

Kleine bedrijven zijn gestopt en de bedrijven die zijn gebleven, hebben stuk voor stuk een stal bijgebouwd. Er staan nog wel wát koeien in de wei, maar dat zijn vooral de pinken, die nog geen melk geven. De rest staat binnen in de MEGAstal.

Mijn buurman zei laatst -”, wijzend op de stank en de grote stallen “Het lijkt hier meer op een bedrijventerrein dan op het platteland”.

Als we kijken naar het nieuws van de afgelopen weken is het elke dag raak:

- Je leest over bewoners die actievoeren tegen de komst van een supermegastal in Wichmond.

- Je leest over protesterende boeren in Frankrijk… wanhopig… gemangeld door een veel te lage melkprijs.

- En je leest: Juli: warmste maand ooit, over een zomerstorm die tot miljoenenschade, leidt. Over schade aan gewassen door droogte.

Jacomijn Pluimers, campagneleider voedsel, Milieudefensie.

De klimaatverandering is overal voelbaar. Maar wat doet de partij van Rutte in beroep gaan tegen de uitspraak in de klimaatzaak van agenda. Mijnheer Rutte ga niet in beroep, ga aan de slag!

Maar het kwartje valt maar niet hier in Den Haag dat het ANDERS MOET. Terwijl het al zo vaak had kunnen vallen.

Want zijn ze dan vergeten wat eerder dit jaar al gebeurde? Hoe artsen in Reuzel de noodklok luidden over antibioticaresistente, over de toename van het aantal MRSA besmettingen.

Zijn ze dan vergeten hoe de vogelgriep duizenden kippen en kalkoenen het leven kostte? God zij dank was er geen verdere verspreiding, want dan was het drama niet te overzien geweest.

En zien ze dan niet hoe de ontbossing doorgaat, voor de productie van ons veevoer? Paraguay, een land waar de ontbossing het allerhardst gaat, wordt ontregeld door klimaatverandering en boze boeren die in opstand komen omdat zij van huis en haard worden verdreven. Van hun land!

De vee-industrie: Het raakt ons allemaal. Hier en ver weg.

En dat zullen we vanmiddag horen in de verhalen van Jos van der Sande arts bij de GGD, van milieuwetenschapper Sanderine Nonhebel, van dierenbeschermer Dirk Jan Verdonk die niet alleen praat over het leed voor dieren

Maar ook over het leed van Paul Valk, een bewoner in Wichmond die zich zorgen maakt over de supermegastal.

We moeten van dit systeem van de vee-industrie af, het moet radicaal anders, niet alleen voor ons milieu en onze gezondheid. ook voor boeren is het beter.

De strategie van zo MEGAveel vlees, MEGAveel eieren en MEGAveel melk tegen een MEGAlage prijs werkt niet meer:

het maakt boeren kwetsbaar, hun dieren ziek en het milieu kind van de rekening

Niet meer meer meer, niet bulk, niet MEGA maar:

diversiteit en kwaliteit maken een boer weerbaar tegen de grillen van de markt

diversiteit en kwaliteit maken hun dieren weerbaar tegen ziektes

want biodiversiteit en kwaliteit hebben in het ecosysteem altijd het laatste woord.

Het moet dus anders, en het kan ook anders! Anders produceren en zeker ook anders consumeren: minder vlees, zuivel en eieren

Ik sprak laatst met één van die boeren die heeft gekozen voor kwaliteit, voor de teelt van zijn eigen veevoer, voor goed bodembeheer, voor de kalfjes bij de koe. Hij heeft zijn eigen klanten. Hij kiest er voor met de natuur mee te werken in plaats van er tegen in. En dat allemaal geeft hem nu de veerkracht in tijden van lage prijzen.

Ik fiets van mijn werk naar huis en wordt zo dagelijks geconfronteerd met wat er gaande is in de melkveehouderij. Ik ben die vergaande industrialisering van de veehouderij over de rug van mens en dieren MEGAzat! EN ik ben vol energie om te zorgen dat we het anders gaan doen.

Daar doen jullie aan mee! Door hier te zijn laten jullie zien dat jullie het MEGAZAT zijn, Dit is een belangrijk signaal ook voor de politiek.

Jacomijn Pluimer, campagneleider voedsel, Milieudefensie.