Berichten

Kabinet moet schaliegasdeal Shell en Janoekovitsj onderzoeken

Rutte, Janoekovitsj, zijn energieminister en Shell-topman Peter Voser bezegelen de omstreden schaliegasdeal (2013)

Kabinet moet schaliegasdeal Shell en Janoekovitsj onderzoeken

06 maart 2014

Amsterdam, 6 maart 2014 - Milieudefensie wil dat de ministers Timmermans en Dijsselbloem onderzoek gaan doen naar de vermoedens van corruptie in een schaliegasdeal tussen Shell en de Oekraïense staat uit 2013. Gisteren deed het Oekraïense parlement een vergelijkbaar verzoek aan haar regering. Het vermoeden bestaat dat er via het contract met Shell geld wordt doorgesluisd naar Janoekovitsj en zijn aanhang (1). Milieudefensie deed vorige week al een oproep aan Shell om het contract met Oekraïne te verbreken wegens milieuschade en vermoedens van corruptie (2).


Ike Teuling, inhoudelijk medewerker energie en grondstoffen van Milieudefensie: “Shell heeft onder toeziend oog van premier Rutte een schaliegascontract gesloten met Janoekovitsj. Deze ex-president heeft op grote schaal geld verduisterd. De deal met Shell moet volledig worden doorgelicht en wat Milieudefensie betreft zo snel mogelijk van tafel. Naast vermoedens van corruptie veroorzaakt Shell namelijk ook milieuschade in Oekraïne door het toepassen van technieken die in Nederland verboden zijn”.

Schimmig
Shell sloot in januari 2013 in Davos in bijzijn van premier Rutte (3) een contract voor schaliegaswinning met de Oekraïense staat en het Oekraïense bedrijf Nadra Yuzivska LLC. Dit bedrijf deelt voor de helft mee in de winsten en is voor 90 procent in handen van de staat. 10 Procent van dit bedrijf is echter in handen van een schimmig bedrijfje genaamd SPK Geoservice, waarvan vermoedens bestaan dat het als dekmantel fungeert voor het doorsluizen van geld naar Janoekovitsj en zijn aanhang.

Milieudefensie en haar zusterorganisatie Friends of the Earth Oekraïne doen al enkele maanden onderzoeken naar de Oekraïense boorlocaties van Shell. Zij ontdekten dat vervuilde boorvloeistof en frackwater daar worden opgeslagen in bassins in de open lucht, die slechts met een laag plastic van de ondergrond gescheiden zijn. Dit is in Nederland verboden wegens de gevaren voor het milieu en de gezondheid van omwonenden. Het actualiteitenprogramma Altijd Wat besteedde in haar uitzending van 25 februari aandacht aan dit onderwerp (4). Beelden van de boorlocaties van Shell zijn op te vragen bij Milieudefensie.
Noten

(1) Bericht van persbureau Reuters: 'Ukraine queries shale deals as Yanukovich era under scrutiny':
(2) Persbericht Milieudefensie 25 februari: 'Schadelijke schaliegasdeal Shell en Janoekovitsj moet van tafel'
(3) Nieuwsbericht BBC 24 januari 2014: 'Ukraine and Shell sign '$10bn' shale gas deal'
Naast de in januari 2013 in Davos gesloten deal heeft Shell ook een samenwerkingsovereenkomst met het Oekraïense gasbedrijf Ukrgazvydobuvannya voor onconventionele gaswinning in dezelfde regio. Meer informatie over beide samenwerkingsverbanden is te vinden op de Oekraïense website van Shell (in het Oekraïens):
(4) Uitzending Altijd Wat, 25 februari: 'Een Oekraïense deal met een Nederlands luchtje'