Berichten

Boom laten staan redt het klimaat niet

Boom laten staan redt het klimaat niet

07 december 2017

OPINIE - Door bomen te laten staan wil Joost Van Beek van de stichting Beekenboom de klimaatgevolgen van vliegreizen gaan compenseren (Opinie, 28 november). Een bos aankopen en daar goed voor zorgen is natuurlijk heel sympathiek. Maar met het compenseren van je vliegreis heeft het niets te maken.

Door bomen te laten staan wil Joost Van Beek van de stichting Beekenboom de klimaatgevolgen van vliegreizen gaan compenseren (Opinie, 28 november). Een bos aankopen en daar goed voor zorgen is natuurlijk heel sympathiek. Maar met het compenseren van je vliegreis heeft het niets te maken.

Als we de luchtvaartsector zijn gang laten gaan, vliegen we eind deze eeuw vijftien keer zoveel als nu. Wetenschapper Paul Peeters rekende onlangs voor dat de luchtvaart tegen die tijd meer uitstoot dan de rest van de wereld bij elkaar. De luchtvaartsector roept ondertussen wel dat hij duurzaamheid belangrijk vindt, maar strooit nog dagelijks met monsteraanbiedingen die zoveel mogelijk mensen het vliegtuig in moeten lokken. Voor 80 euro naar de zon! Spotgoedkoop maar een regelrechte ramp voor het klimaat, omdat de CO 2 -uitstoot daardoor onherroepelijk zal blijven stijgen.

Omdat je niet méér kunt vliegen met mínder uitstoot, zoeken bedrijven en burgers naar manieren om die uitstoot te compenseren. Bijvoorbeeld met de aanplant van bossen. Helaas is dat niet effectief. De uitstoot van al die CO 2 valt niet te compenseren door nieuw bos aan te planten. Daar is simpelweg veel te veel extra bos voor nodig. Die lege ruimte voor massale nieuwe bossen is er gewoon niet. Bovendien zou het jaren duren voordat de CO 2 die nú wordt uitgestoten, weer wordt opgenomen.

De wereldwijde CO 2 -uitstoot moet al binnen vijf jaar naar beneden. Die tijd hebben we dus niet.

De stichting Beekenboom maakt het nog bonter. Ze wíl niet eens nieuwe bomen planten, maar bestaande bomen laten staan. Het bos dat zij willen aankopen stond er al, en moet sowieso blijven staan als we de opwarming van het klimaat willen beperken. Het aankopen van een stuk bos verandert daar niets aan en levert ook geen CO 2 -winst op.

Wat werkt dan wel? Minder vliegen. Door die leuke vliegreis naar Bali te laten schieten, bespaar je meer CO 2 dan met welke andere maatregel ook. Het aantrekkelijker maken van vakanties in eigen land kan wel degelijk helpen om mensen af te laten zien van een verre vliegreis. En daar kan het aantrekkelijk maken van Nederlandse bossen bij helpen. Ik hoop van harte dat de stichting Beekenboom en andere bomenliefhebbers daar hun nieuwe missie vinden.

Opinie van Rolf Schipper, Campagneleider Bossen, zoals verschenen in Trouw 7 december 2017