Blogs

Top 7 regenwouden die je eens in je leven moet hebben gezien

Top 7 regenwouden die je eens in je leven moet hebben gezien

13 maart 2018

Vandaag is het Wereld dag van de Bossen. Als er plekken zijn op aarde die je laten zien hoe belangrijk zij zijn voor ons bestaan, dan zijn het bossen wel. De bossen en regenwouden zijn van levensbelang, niet alleen voor ons maar voor alles dat om ons heen leeft en groeit. Daarom hebben wij op deze bijzondere dag een top 7 opgesteld van bossen en regenwouden die niet alleen laten zien hoe prachtig deze plekken zijn, maar zeker ook hoe belangrijk het is dat wij deze plekken moeten beschermen.

#1. Papua Nieuw-Guinea

Het tropisch regenwoud van Papua Nieuw Guinea is een bijzonder stukje aarde dat absoluut op je reislijstje moet komen te staan. Niet alleen is meer dan 85%(!) van het land tropisch regenwoud, ook is het thuis voor meer dan 700 vogelsoorten, 11,000 plantsoorten, en 250 verschillende diersoorten. Een absolute must-see dus.

Foto: Katinka Schreuder

#2 Amazonewoud

an de Amazone moet je hebben gehoord. Dit moet wel het bekendste regenwoud ter wereld zijn. Dit regenwoud is het grootste regenwoud ter wereld (ongeveer even groot als Australië) en ligt verspreid over Brazilië, Venezuela, Bolivia, Guyana, Suriname, Ecuador, Peru en Frans-Guyana. Dit enorme regenwoud wordt ook wel de longen van de aarde genoemd. Ongeveer twintig procent van de zuurstof van de aarde wordt door de bomen van de Amazone geproduceerd.

Foto: Unsplash

#3 Congobekken

Na de Amazone, is het regenwoud van Congo het grootste ter wereld. Dit regenwoud ligt in Congo en wordt ook wel het groene hart van Afrika genoemd. In dit regenwoud leeft de met uitsterven bedreigde berg-gorilla. Er leven nog maar minder dan 900 in het wild. Een belangrijk stukje aarde dat beschermt moet worden.

 Foto: WWF

4. West-Afrika: Guinese bossen

 

Foto: African Leadership Magazine 

 #5 Wetlands Guatamala

Foto: World Land Trust

#6 Regenwoud van Honduras

 

Foto: World Land Trust

#7 Nederlandse schoonheid

Waarom zou je ver moeten gaan om een mooi stuk natuur te zien? Ook in Nederland zijn er prachtige plekken om te bezoeken. Onze binnenlandse top 5 is: het Savelsbos, Planken Wambuis, Veluwezoom, Speulder, Sprielderbos en het Ameriongse bos. Trek je wandelschoenen aan, en trek er op uit.

Foto: Fietsroutenetwerk Nederland

Help jij het regenwoud beschermen?

Wat dit lijst wel duidelijk maakt is dat regenwouden belangrijk zijn voor ons bestaan en dat van de planeet. Helaas worden deze gebieden steeds meer bedreigd door de komst van palmolieplantages. Al deze boven genoemde regenwouden worden systematisch gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages. Wil jij dat niet alleen jij maar ook je kinderen en kleinkinderen de kans moeten hebben deze regenwouden te kunnen bezoeken, help ons dan de laatste regenwouden ter wereld te beschermen.