Dossier Recht op gezonde lucht

We hebben recht op gezonde lucht

07 november 2017

Gezonde lucht is een mensenrecht. Maar de lucht die we in Nederland inademen is nog helemaal niet gezond. Terwijl de oplossing zo simpel is: meer ruimte voor duurzaam vervoer.

Wil jij ook gezonde lucht? Teken de petitie!

 

Hoe gezond is de lucht in Nederland eigenlijk?

Je verwacht het niet, maar de Nederlandse lucht is behoorlijk ongezond. In de lucht die we inademen zitten giftige stoffen. Elk jaar overlijden hierdoor duizenden mensen. Tienduizenden mensen lijden aan ernstige, chronische ziekten.

En ondertussen doet de overheid hier veel te weinig aan. Sterker nog, het tegenovergestelde is het geval. De overheid investeert miljarden in nieuwe wegen, blijft de maximumsnelheid verhogen en weigert sjoemeldiesels aan te pakken.

Nee, met dat beleid zal de luchtvervuiling niet snel oplossen. Terwijl onze gezondheid het belangrijkste is wat we hebben. Daarom sleepten we samen met veel bezorgde Nederlanders en dankzij honderden crowdfunders de Staat voor de rechter.

Wat een uitspraak!

Op 7 september 2017 heeft de rechter Milieudefensie volledig in het gelijk gesteld: de overheid moet de luchtkwaliteit zo snel mogelijk verbeteren. Goed nieuws, want Nederland voldoet nog steeds niet overal aan de Europese wetten en normen.

De overheid is inmiddels in hoger beroep gegaan tegen een deel van de uitspraak. Heel teleurstellend, maar ondertussen moet de Staat gelukkig wel gewoon aan de slag. En wij pakken door.

Op 14 november 2017 vond de volgende rechtszaak al weer plaats. In die rechtszaak eisen we niet alleen dat de Nederlandse Staat zich aan de wet houdt, maar dat de Staat ook ons mensenrecht op gezondheid respecteert. Daarvoor zijn maatregelen nodig die verder gaan dan Europa voorschrijft: we willen dat Nederland de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie opvolgt. Die adviezen zijn maar liefst twee keer zo streng als de Europese normen. Helaas gaat de rechter hier niet in mee.

De duurzame stad

Wegverkeer in Nederland zorgt voor bijna 20% van onze CO2-uitstoot. En die vervuilende auto’s en busjes nemen ook nog eens ontzettend veel ruimte in beslag.

Brede autowegen, torenhoge parkeergarages en naast elkaar gepropte parkeerplaatsen: onze steden worden steeds drukker. Hierdoor komen fietsers en wandelaars hartstikke in de knel. Maar fietsers en wandelaars verdienen juist de hoofdrol.

Stel je voor: onze kinderen spelen veilig op straat, we doen boodschappen met de fiets en ons werk is makkelijk te bereiken met schoon openbaar vervoer of elektrische deelauto's.

Zo’n duurzame stad, daar gaan we voor. Samen. Want als we kiezen voor meer duurzaam vervoer, krijgen we vanzelf ook meer gezonde lucht. Iedereen.