Mobiliteit

We hebben recht op gezonde lucht!

We hebben recht op gezonde lucht!

05 december 2016

Gezonde lucht is een mensenrecht. Maar de lucht in Nederland is nog helemaal niet gezond. De Nederlandse lucht is zelfs één van de meest ongezonde van Europa. Ook worden onze steden steeds voller, waardoor voetgangers en fietsers hartstikke klem zitten. En de oplossing is zo simpel: meer ruimte voor duurzaam verkeer.

Je ziet het niet, maar in onze lucht zitten giftige stoffen. Die ademen we elke dag in! Daardoor leven we in Nederland gemiddeld 13 maanden korter. En tienduizenden mensen zijn ernstig of langdurig ziek door luchtvervuiling.

Een van de grootste oorzaken? Ons verkeer. Verkeer op de weg zorgt in Nederland voor bijna 20% van alle CO2-uitstoot. En die vieze auto’s, brommers en vrachtwagens nemen ook nog eens ontzettend veel ruimte in. Dat moet en kán anders.

Stel je voor. Onze kinderen spelen veilig op straat. We doen boodschappen met de fiets. Ons werk is makkelijk te bereiken met schoon openbaar vervoer of elektrische deelauto's. En we hebben voldoende ruimte voor fietsen, wandelen, groen en terrassen. Zo’n duurzame stad, daar gaan we voor.

De overheid moet snel in actie komen tegen luchtvervuiling. Met jouw handtekening voeren we de druk op. Onze steden kunnen een stuk duurzamer, leefbaarder en gezonder. Teken de petitie!