Mobiliteit

We hebben recht op gezonde lucht!

We hebben recht op gezonde lucht!

05 december 2016

Gezonde lucht is een mensenrecht. Maar de lucht die we in Nederland inademen is nog helemaal niet gezond. De Nederlandse lucht is zelfs één van de meest ongezonde van Europa. Tegelijk slibben onze steden dicht en zitten voetgangers en fietsers in de knel. En de oplossing is zo simpel: meer ruimte voor duurzaam vervoer.

Je ziet het niet, maar in de lucht die we elke dag inademen zitten giftige stoffen. Daardoor leven we in Nederland gemiddeld 13 maanden korter. En tienduizenden mensen lijden aan ernstige, chronische ziekten.

De grootste oorzaak? Ons wegverkeer. Verkeer in Nederland zorgt voor bijna 20% van alle CO2-uitstoot. En die vervuilende auto’s en busjes nemen ook nog eens ontzettend veel ruimte in beslag. Dat moet en kán anders.

Stel je voor: onze kinderen spelen veilig op straat, we doen boodschappen met de fiets en ons werk is makkelijk te bereiken met schoon openbaar vervoer of elektrische deelauto's. Er is voldoende ruimte voor fietsen, wandelen, groen en terrasjes. Zo’n duurzame stad, daar gaan we voor.

De overheid moet snel en keihard aan de slag om de luchtkwaliteit te verbeteren. Met jouw handtekening voeren we de druk op. Onze steden kunnen een stuk duurzamer, leefbaarder en gezonder. Teken de petitie!