Mobiliteit

Van wie is de stad?

Van wie is de stad?

07 augustus 2017

Nederland is een echt fietsland. Maar ondertussen reserveren we wel erg weinig ruimte voor de fietser in onze grootste steden. Maar 12% van alle ruimte op straat gaat naar de fietser toe. Terwijl 55% naar de auto gaat. Dat is geen eerlijke verdeling.

Van wie is de stad eigenlijk? 

Van oudsher is de stad een plek waar mensen samenkomen. Waar mensen elkaar ontmoeten op straat. Maar in de loop der tijd heeft de auto steeds meer van die ruimte ingenomen. Grachten werden gedempt en omgevormd tot stadswegen, pleinen kwamen vol auto’s te staan en bij ieder nieuw huis kwam minstens één parkeerplek. Terwijl de autoaantallen stegen, steeg ook het aantal inwoners van onze steden. We kregen een ander stadsbeeld, waarin open pleinen, lege stoepen, vrij uitzicht op onze grachten en veilige speelplekken zeldzaam werden. Zelfs de fiets, Nederlands trots, is steeds verder in de verdrukking gekomen door de opmars van koning auto.

Hoe verdelen we de ruimte in de stad?

Milieudefensie heeft laten onderzoeken hoe de ruimte verdeeld is in de grootste 20 gemeenten in Nederland. Hieruit blijkt dat de auto onevenredig veel ruimte krijgt in vergelijking met duurzaam verkeer zoals wandelen en fietsen. 

Hoe zit het in jouw wijk?

Kijk nu op www.mijnruimte.nu om te zien hoe jouw wijk scoort. Vul je postcode in en ontdek hoe de ruimte is verdeelt in jouw wijk en hoeveel ruimte er ontstaat als mensen duurzaam op weg gaan. 

www.mijnruimte.nu

Duurzaam verkeer zou voorrang moeten krijgen!

De voordelen van duurzaam verkeer zijn bijna te veel om op te noemen. Het belast het klimaat niet, het is een stuk beter voor de luchtkwaliteit en het neemt veel minder ruimte in. Als we meer ruimte aan duurzaam verkeer geven, hebben we meer ruimte voor spelen, ontmoeten, fietsen en plezier maken.

  • Stel je voor. In plaats van geparkeerde auto's zie je een klein parkje voor je deur, waar ouderen op een bankje zitten en kinderen kunnen spelen. 
  • Stel je voor. Een heleboel ruimte op het fietspad, geen fietsfiles meer en goede doorstroming. 
  • Stel je voor. Geen vervuilend verkeer meer in de stad.

 Wil jij dit ook? Teken dan de petitie! 

 

Kijk hier voor de cijfers per gemeente

Download hier het onderzoek 'Van wie is de stad?'