"Met goede moed en een beetje brutaliteit, kom je heel ver"

Al een tijd maak ik mij zorgen om het klimaat; wij zijn de eerste generatie die de gevaarlijke gevolgen van de klimaatcrisis voelt, en de laatste generatie die daar iets aan kan veranderen. Maar, hoe doe je dat?

Er zijn zoveel manieren om bij te dragen aan klimaatrechtvaardigheid, dat ik soms door de bomen het bos niet meer zie. Dat verandert op het moment dat ik Fair Future Generators tegenkom. Aan de slag gaan bij een lokaal klimaatproject, én getraind worden in onderwerpen als klimaatrechtvaardigheid, inclusiviteit, en diversiteit. Dit is wat ik wil!

Mijn naam is Dianne (25) en als Fair Future Generator neem ik jullie mee in de wereld van jonge veranderaars. Voor mijn project help ik mee op de afdeling communicatie van Milieudefensie. Ik ga onder andere langs bij mede Fair Future Generators om te zien hoe zij impact maken.

Vandaag ga ik in gesprek met Eva (26), Carlos (24), en Robert-Jan (25).

"Wat ik het leukste vind aan Fair Future Generators?"

Eva.jpgEva werkt als projectleider ecologie bij een ingenieursbureau, maar op de dag dat ik haar opzoek is ze vooral houtsnippers aan het verplaatsen. Samen met onder andere Carlos helpt ze mee bij Coöperatie Ondergrond, een organisatie met als doel het vergroenen van onze samenleving op basis van voedselbosprincipes.

We spreken elkaar op een schoolplein in Rotterdam. Eva: “Wat ik het leukst vind aan Fair Future Generators? Mensen leren kennen die dezelfde interesses en idealen hebben. Praktisch bezig zijn bij Ondergrond vind ik ook chill, gewoon even een dag in de week lekker buiten zijn en je hoofd leeg maken.“

Verbinden met mensen

Carlos.jpgEven verderop staat een oud-deelnemer van Fair Future Generators: Carlos. Hij is net afgestudeerd. Na afloop van zijn traject is hij gaan werken bij zijn project. Ik vraag hem wat het Fair Future Generators traject hem brengt. “Vervulling. En warme handen. Als ik veel met mijn handen werk voel ik me goed, en zit ik goed in mijn lichaam. Spiritueel, geestelijk, fysiek, het vervult alles in mij.”

Over zijn Fair Future Generators project bij Coöperatie Ondergrond vertelt hij met passie. “Hier is een duidelijke visie, met een praktische aanpak.Je kan idealistische dingen denken, voelen en lezen, maar het is anders om je te verbinden met mensen en er echt iets mee te doen. Fair Future Generators geeft mij die kans. Ik heb nu een netwerk van leuke, duurzame mensen.”

Robert-Jan.jpgRobert-Jan (25) doet een cursus programmeren. Eén dag per week werkt hij via Fair Future Generators mee bij energiemaatschappij Grunneger Power in Groningen. “Ik vind het leuk nu te ervaren dat er andere mensen zijn die zich bezig houden met klimaatverandering. Je weet natuurlijk wel dat er gelijkgestemden zijn, maar om ze te ontmoeten en geïnspireerd te raken vind ik heel waardevol”

Bij Grunneger Power organiseert hij een Student Energy Challenge, een project waarbij hij studenten in Groningen motiveert bewuster om te gaan met energie. De training Projectplanning tijdens het eerste Fair Future Generators trainingsweekend vond Robert-Jan een goede start. “Ik heb geleerd hoe je een project van de grond af opzet, hoe je samenwerkt, en hoe je netwerkt.” Over wat hij hieruit meeneemt in zijn verdere leven: “Die officeskills om een project te begeleiden zullen veel vaker van pas komen, en het staat goed op je cv.”

Van je idealen je werk maken

Ook Eva ziet kansen om de dingen die ze leert via Fair Future Generators en Coöperatie Ondergrond in haar verdere leven in te zetten. “Ondernemerschap vind ik interessant, en hier bij Ondergrond zitten veel ondernemers. Hoe kan je van je idealen je werk maken?

Ik wist niets over het opzetten van een eigen bedrijf. Door Fair Future Generators ontwikkel ik skills in ondernemerschap. Ik hoop daar nog meer in te leren de komende tijd.” Daarnaast is ze vooral blij met de plantenkennis die ze opdoet. “Ik wil me blijven inzetten voor een duurzamere wereld. En specifiek groenvoorzieningen aanleggen. Als ik nu langs een school fiets en ik zie alleen maar tegels op het plein, denk ik  ‘Aaaa, ik wil al die tegels eruit en planten neerzetten!‘”

Robert-Jan is in de wereld van klimaatrechtvaardigheid terecht gekomen vanwege zijn passie voor veganisme. “Ik wist niet veel over energie besparen, maar bij Grunneger Power krijg ik workshops van experts. Daarnaast is er een projectbegeleider die helpt met structuur aanbrengen.”

"Ik kan impact maken"

Ik vraag Robert-Jan of hij vandaag de dag op een andere manier kijkt naar de klimaatcrisis. “Ik denk dat ik er eerst gedeprimeerd door was. Zo van, het maakt allemaal niet meer uit. Mensen in mijn eigen omgeving hebben vaak een gevoel van onmacht.

Doordat ik nu met andere jongeren samenwerk die zich ook druk maken om de klimaatcrisis, ben ik overtuigd dat ik ook echt impact kan maken. Daardoor sta ik positiever in het leven, ben ik gemotiveerd aan mezelf te werken en daadwerkelijk dingen te doen.”

Tips voor toekomstige Fair Future Generators?

Carlos: “Ga dit traject vooral doen. Blijf proberen. Ik denk dat mensen die meedoen aan het Fair Future Generators traject op een bepaald punt denken: ‘Hé, ik wil iets anders met mijn leven’, of: ‘Hé, ik wil deze duurzame richting op, maar ik weet nog niet hoe’.

Blijf jezelf vragen stellen, ook aan mensen die meer kennis hebben dan jij. Mijn ervaring is dat het dan altijd positief uitpakt. Er zijn gewoon heel veel mensen nodig om een klimaatrechtvaardige samenleving te creëren. Met goede moed, een goede instelling, en een beetje brutaliteit, kom je echt heel ver.”

Word ook Fair Future Generator

Hebben de verhalen van Eva, Carlos en Robert-Jan je geïnspireerd? Meld je aan als Fair Future Generator in jouw regio!

 

Loading...