Dossier Luchtkwaliteit

Actie voor gezonde lucht

Actie voor gezonde lucht

27 maart 2013

Samen met bewonersgroepen die zich zorgen maken over de luchtvervuiling in hun buurt heeft Milieudefensie de afgelopen jaren aan gezonde lucht gewerkt. Want alhoewel we in Nederland vrij zijn om te kiezen wat we eten, of we voldoende bewegen en of we roken, hebben we geen keuze als het gaat om de lucht die we inademen. We moeten het doen met de lucht die er is. Die lucht is lang niet altijd goed voor onze gezondheid. Gezonde lucht is van levensbelang.

In ons informatieblad Wat kun je zelf doen voor gezonde lucht? (pdf) lees je wat je zelf kun doen voor gezonde lucht bij jou in de buurt.

Wat doen wij voor gezondere lucht?

De afgelopen jaren hebben we met zoveel mogelijk mensen lokaal aan gezonde lucht gewerkt. We organiseerden informatieavonden, petities, publiciteitsacties en andere activiteiten en betrokken zo meer mensen. Samen met bewonersgroepen gingen we naar de lokale politiek en vroegen om maatregelen voor gezondere lucht. Het draagvlak en de noodzaak voor gezonde lucht is nu wel duidelijk. Helaas neemt de politiek nog steeds geen adequate actie. Daarom heeft Milieudefensie in 2016 een rechtszaak voor gezonde lucht aangespannen tegen de Nederlandse staat. 

We voeren nu campagne om van onze steden, gezonde steden te maken. Steden met gezonde lucht en ruimte op straat om te kunnen genieten. Daarnaast vragen we de politiek om maatregelen voor minder vervuilend verkeer. Lees meer over wat je kunt doen op onze doe mee-pagina!