Dossier Luchtkwaliteit

Ruim 10.000 Amsterdammers vragen gemeenteraad gezonde lucht

Foto: Amaury Miller

Ruim 10.000 Amsterdammers vragen gemeenteraad gezonde lucht

05 september 2013

Amsterdam, 5 september 2013 - Vandaag bieden bezorgde Amsterdammers samen met Milieudefensie de gemeenteraad een petitie voor maatregelen voor gezonde lucht aan. Zij vragen de raad namens ruim 10.000 Amsterdammers om de luchtvervuiling aan te pakken.

 

 

 

 


Milieuzone uitbreiden

Wij vragen om maatregelen, zoals het uitbreiden van de milieuzone tot àlle vieze voertuigen, dus ook bestelwagens en personenauto's. Het gaat dan om de meest vervuilende auto's, zoals oude diesels zonder roetfilter. De milieuzone is de meest effectieve maatregel om de luchtkwaliteit snel te verbeteren. Luchtvervuiling is ongezond en veroorzaakt ziektes zoals kanker, hart- en vaatziekten en longaandoeningen. Luchtvervuiling is, na roken, de tweede vermijdbare doodsoorzaak in Nederland.

Burgers meten zelf luchtkwaliteit

Milieudefensie heeft het afgelopen half jaar de luchtkwaliteit op honderd locaties gemeten. Donderdag worden de resultaten aangeboden aan de gemeenteraad. Met de meetresultaten wil de milieuorgansiatie laten zien dat de lucht op veel plekken ongezond vies is. “Zeker in de grote steden is er een probleem,” aldus Ivo Stumpe van Milieudefensie. “Amsterdam moet met maatregelen komen zodat Amsterdammers veilig adem kunnen halen.”

Normen worden niet gehaald

Het RIVM liet eerder deze week weten dat de Europese norm voor luchtkwaliteit (stikstofdioxide) in Nederland niet gehaald gaat worden en wijst daarbij vooral op de impact van verkeer in drukke steden.

Meer informatie