Dossier Luchtkwaliteit

Milieudefensie eist gezonde lucht

Milieudefensie eist gezonde lucht

11 mei 2016

Amsterdam, 11 mei 2016 - Milieudefensie spant een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat om gezonde lucht te eisen. Uit metingen door bewoners en Milieudefensie naar stikstofdioxide blijkt dat de Staat de Europese luchtkwaliteitsnorm overtreedt.

Door boven de normen van fijnstof en stikstofdioxide te blijven overtreedt Nederland de Europese wet. Nederland heeft uitstel gekregen om in 2015 aan de normen te kunnen voldoen. Nu blijkt dat deze normen nog steeds niet gehaald worden. Jaarlijks overlijden duizenden mensen aan de gevolgen van ongezonde lucht. “Wij eisen via de rechter maatregelen die de luchtkwaliteit écht verbeteren. Er gebeurt veel te weinig en dat duurt al veel te lang”, zegt Anne Knol, campagneleider mobiliteit van Milieudefensie. Het ministerie is vandaag op de hoogte gesteld van de juridische procedure. Steun de rechtszaak en eis ook recht op gezonde lucht!

Nederland lijkt de gevolgen van slechte luchtkwaliteit niet serieus te nemen

Tienduizenden mensen kampen met klachten als bronchitis, astma, COPD en hart- en vaatziekten. Toch neemt Nederland nauwelijks maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. “Sterker nog, de maximumsnelheid wordt verhoogd naar 130 kilometer per uur, de invoering van milieuzones wordt gefrustreerd en er worden miljarden geïnvesteerd in de aanleg van nieuwe wegen. Dat getuigt van totale minachting van het recht van mensen op gezondheid”, stelt Anne Knol.

Crowdfundingspagina online!

Milieudefensie spant een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat om gezonde lucht te eisen. Deze rechtszaak zullen we financieren door middel van crowdfunding. Hoe meer mensen de zaak financieel ondersteunen, hoe sterker we staan in de strijd voor een goede luchtkwaliteit! Steun de rechtszaak en eis recht op gezonde lucht!

Meer informatie:

Lees het persbericht
Bekijk ons meetrapport