Lokaal

Milieudefensie Utrecht

Milieudefensie Utrecht

14 februari 2011

Over Milieudefensie Utrecht:

Plaats:                Utrecht
Oprichtingsjaar:    2012
Contactpersoon:   Lars van Kessel
Contact:             

Of kijk www.facebook.com/MilieudefensieUtrecht

==============================================================================

(Recente) bijeenkomsten

Via deze weg willen we je uitnodigen voor een unieke bijeenkomst over de nieuwste campagne van Milieudefensie voor duurzaam voedsel in Utrecht!

Kom op 31 januari naar de bijeenkomst in Utrecht: Lazuli, Oudegracht 243, grote zaal om 13.00 uur.

Wat gaan we aanpakken?
Ons menu wordt steeds internationaler: ook alledaagse voedingsmiddelen zoals melk en eieren zijn allang geen puur Nederlandse producten meer want onze koeien en kippen eten voedsel dat van de andere kant van de wereld komt.
De ecologische impact daarvan is enorm. Zo verdwijnen miljoenen hectares Zuid-Amerikaans oerwoud voor de productie van soja voor ons veevoer, en worden lokale boeren van hun land verdreven.

Ook in Nederland ondervinden we de schadelijke gevolgen: mestoverschot en bodemverarming. Milieudefensie wil dat Nederland haar eigen veevoer gaat verbouwen. Veel boeren willen dit ook. Maar de keten komt niet in beweging, ondanks afspraken die hierover zijn gemaakt.

De komende jaren voeren wij een campagne om de productie van lokaal veevoer in Nederland van de grond te krijgen. Dat doen we samen met lokale boeren. Hoe? Dat gaat een boer jou zelf vertellen. Kom ook, we hebben jou hard nodig!

Programma:
• Onze landbouwvisie
• De sojaproblematiek
• De oplossing
• Actieve denktank
• Wat jij kan doen! Meld je nu aan bij: teamv@milieudefensie.nl

Onder vermelding van: 'lokaal veevoer' + plaats van deelname!
Let op: vermeld a.u.b je naam, leeftijd en woonplaats.

We kijken ernaar uit om je te ontmoeten en samen met jou verder bouwen aan duurzame voedselproductie.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

krnwtr Milieudefensie Utrecht uitreiking

Yoghurt Barn winnaar KRNWTR Award 2014

Yoghurt Barn is op zaterdag 10 mei door Milieudefensie Utrecht en KRNWTR uitgeroepen tot de meest ‘kraanwatervriendelijke’ horecazaak in de domstad. “Kraanwater wordt hier met bijvoorbeeld frambozen of munt op een aantrekkelijke manier gepresenteerd. Het waterfonteintje is voor iedereen toegankelijk en er staan altijd karaffen en glazen klaar voor de gasten. Hiermee is de Yoghurt Barn een voorbeeld voor de rest!” aldus de jury.

Gideon van Wingerden, storemanager van Yoghurt Barn Utrecht, reageerde blij verrast op de award. ‘Voor ons is het zo vanzelfsprekend om kraanwater aan te bieden aan onze gasten, dat we er eigenlijk niet meer bij stil staan’. Naast het schenken van kraanwater laat Yoghurt Barn ook op andere punten zien dat ze geven om duurzaamheid. Zo is alle zuivel die verkocht wordt in de Yoghurt Barn biologisch en gebruiken ze ook zo veel mogelijk biologisch fruit en toppings. 

De To-Go bekers zijn 100% bio afbreekbaar, de Barn is van FSC-gekeurd hout gemaakt, de verlichting voor 95% van LED en ze werken met groene stroom en CO2-neutraal gas.

Naast de Yoghurt Barn waren ook een aantal andere horecagelegenheden in Utrecht genomineerd: Humphreys, 't Oude Pothuys, Grand Cafe Maria, Springhaver, de Kleine Baron, Yumca, Café de Potdeksel, Cafe de Zaak, Buurten Tilt, Prins, Filmcafé OSKAR, en Firma Pickles Burgers & Wines. Door kraanwater te serveren in plaats van bronwater dragen ondernemers bij aan het verminderen van co2-uitstoot. Die ligt bij bronwater 500 keer hoger dan voor een glaasje kraanwater. Ook zorgt de keuze voor kraanwater voor minder plastic afval. Uit een recente poll van KRNWTR blijkt ook dat 90 procent van de gasten die om water vragen, kraanwater wil. 

De verkiezing voor meest meest ‘kraanwatervriendelijke’ horecazaak in Utrecht ging van start op ‘wereldwaterdag’, zaterdag 22 maart. Die dag deelde Milieudefensie Utrecht en KRNWTR glaasjes kraanwater uit aan dorstige Utrechters op de Stadhuisbrug in Utrecht. Tot zaterdag 3 mei konden horecabezoekers een horecazaak nomineren, waarna een jury de uiteindelijke winnaar koos. Op deze manier willen de organisaties de Utrechtse horeca stimuleren om kraanwater te serveren

KRNWTR Award 2014

Wist je dat bronwater 500 keer zoveel CO2 uitstoot dan gewoon kraanwater?
Ook is kraanwater net zo lekker en gezond. Bovendien zorgt kraanwater voor minder plastic afval. Dus beter voor mens en milieu! Daarom heeft Milieudefensie Utrecht en JMA Utrecht in samenwerking met ‘KRNWTR’ een award uitgereikt aan de kraanwater-vriendelijkste horeca gelegenheid in Utrecht.

Met deze verkiezing willen we kraanwater in de horeca op de kaart zetten. Wist u bijvoorbeeld dat uit een recente poll van KRNWTR blijkt dat 90% van de gasten die om water vragen, kraanwater bedoelen?

De start van de stemperiode was op zaterdag 22 Maart op ‘Wereldwaterdag’. Die dag stonden we op de Stadhuisbrug in hartje Utrecht om om inwoners van Utrecht te laten proeven hoe lekker Utrechts kraanwater wel niet smaakt!

Meer info over het belang van kraanwater vind je op de KRNWTR website.