Sta de Bij bij

Bijscholing

05 mei 2013

Waarom deze actie?

Het gaat niet goed met de bijen. De bijenstand neemt af, onder andere door gebruik van de nieuwe generatie bestrijdingsmiddelen, de zogenaamde neonicotinoïden. Daarom willen we deze gevaarlijke middelen uit de schappen van Intratuin krijgen.

Waarom zijn bijen zo belangrijk?

Bijen zijn ontzettend nuttige insecten. Doordat ze planten bestuiven spelen ze een belangrijke rol in onze natuur en in onze voedselproductie. We kunnen niet zonder de bij. Honderd plantensoorten leveren nagenoeg al het voedsel in de wereld en zeventig daarvan zijn afhankelijk van bijen, aldus milieubureau van de verenigde naties (UNEP). Op 10 maart 2011 bracht het milieuprogramma van de Verenigde Naties een alarmerend rapport uit over de bijencrisis.

Hoe werkt het gif?

Het is een zenuwgif bedoeld om insecten te doden. Het gif wordt opgenomen in de sapstroom van planten. De plant, en ook het nectar en stuifmeel, wordt zo langdurig giftig voor insecten.

Mogen mensen dan helemaal geen gif gebruiken?

Het beste is natuurlijk om gifvrij te tuinieren. Maar mensen die gif willen gebruiken kunnen ook kiezen voor minder sterke middelen, die ook bij Intratuin te koop zijn. Er is dus zeker geen noodzaak om deze sterke bestrijdingsmiddelen in te zetten.

Om welke producten gaat het?

Het is lastig een compleet overzicht van de producten te geven omdat het er veel zijn. Kijk bij de productinformatie of er stoffen inzitten die in verband worden gebracht met bijensterfte. Dat zijn Imidacloprid, Clothianidin, Thiamethoxam, Thiacloprid, Acetamiprid, en Flonicamid en de gifstoffen Fipronil en Deltamethrin. De bijenstichting heeft op haar website ook een lijst met producten staan die je kunt vermijden. Bij Intratuin zijn o.a. deze producten te koop: Calypso, tegen hardnekkige luizen, Calypso vloeibaar, tegen hardnekkige luizen, Baythion KO, tegen Mieren buitenshuis. Deze producten zijn van het merk Bayer Garden. 

Waaraan kan ik dit gif herkennen bij Intratuin?

Intratuin heeft in 2012 toegezegd waarschuwingsbordjes te plaatsen bij de bestrijdingsmiddelen die gevaarlijk voor bijen zijn. Dit heeft zij echter niet in elk filiaal gedaan. Het is dus lastig om de middelen snel te herkennen. Middelen van het merk Bayer bevatten vaak neonicotinoïden en zijn dus af te raden. Je kunt ook de ingrediëntenlijst van een product bekijken om er zeker van te zijn dat er geen neonicotinoïden inzitten.

Heeft Intratuin niet al aangekondigd de producten uit de schappen te halen?

Na de start van de actie heeft Intratuin laten weten drie producten per direct uit de schappen te halen. Het gaat om Admire N 50g, Admire N Pin en Gazon Insect 30g van het merk Bayer Garden. We zijn blij dat Intratuin deze stap heeft genomen en het probleem dus erkent. Maar het betreffende gif zit niet alleen in deze drie producten. We blijven Intratuin dus oproepen alle producten die bijdragen aan de bijensterfte uit de schappen te halen.

Wordt dit gif ook in de landbouw gebruikt?

Ja. Milieudefensie zet zich ook in voor het aan banden leggen van het gebruik van dit gif in de landbouw. Bijen moeten gebruik kunnen maken van tuinen en van landbouwgewassen om te overleven.

Waarom vragen jullie niet gewoon om een verbod op verkoop van neonicotinoïden?

Er is een discussie gaande, zowel in Europa als in Nederland, om dit gif te verbieden. Milieudefensie zet zich ook in voor een verbod op dit gif. De Europese Commissie heeft besloten een tweejarig verbod op drie soorten neonicotinoïden in te stellen. Maar niet alle gifsoorten die door onderzoek in verband worden gebracht met bijensterfte zijn verboden. Het zou goed zijn als het verbod wordt uitgebreid, maar we vinden dat Intratuin deze discussie niet af moet wachten maar zelf verantwoordelijkheid moet nemen door het gif uit de schappen te halen. In sommige landen, bijvoorbeeld Frankrijk, zijn de middelen al verboden.

Maar heeft de Europese Commissie dit gif niet al verboden?

Op 29 april besloot de Europese Commissie om drie soorten neonicotinoïden voor twee jaar te verbieden. Dat is een stap in de goede richting. Maar niet al het (neonicotinoïden) gif dat door onderzoek in verband is gebracht met bijensterfte is verboden. Naast de verboden stoffen spelen volgens onderzoekers ook de neonicotinoïden Thiacloprid, Acetamiprid, en Flonicamid en de gifstoffen Fipronil en Deltamethrin een belangrijke rol.

Waarom richten jullie je op de Intratuin en niet op andere tuincentra?

Volgens eigen zeggen is Intratuin marktleider in Nederland. De keten heeft een marktaandeel van dertig procent binnen de tuincentra. Wij vinden dat Intratuin als marktleider een grote verantwoordelijkheid heeft om het goede voorbeeld te geven. Daarnaast heeft het veel impact als juist de marktleider, met veel klanten, zich verantwoordelijk opstelt.

Wie organiseert deze handtekeningenactie?

Lokale afdelingen van Milieudefensie. Toen bleek dat verschillende afdelingen actief waren met acties voor de bijen, hebben ze de handen ineen geslagen.

Wat doen we met de handtekeningen?

We laten deze petitie tot eind augustus lopen. Begin september gaan we naar het hoofdkantoor van Intratuin en zullen we alle handtekeningen aanbieden.

Wat kan ik zelf doen voor de bij?

1. Teken de petitie en vraag andere mensen dit ook te doen.
2. Gebruik alleen natuurvriendelijke bestrijdingsmiddelen in je eigen tuin.
3. Plant veel bloemen die voor bijen aantrekkelijk zijn, bijvoorbeeld extra veel bloemen en najaarsbloeiers.
4. Kies voor biologische groenten en fruit waarbij geen landbouwgif is ingezet.

Waar kan ik meer informatie over bijen en gevaarlijke bestrijdingsmiddelen vinden?

De sites www.bijenlint.nl en www.bijensterfte.nl geven veel achtergrondinformatie