Lokaal

15.127 mensen vragen Intratuin de bijensterfte uit de schappen te halen!

Foto: Michiel Wijnbergh

15.127 mensen vragen Intratuin de bijensterfte uit de schappen te halen!

12 september 2013

Milieudefensie heeft 12 september 2013, de handtekeningen van de petitie Sta de bij bij aangeboden. In bijenpakken gingen vertegenwoordigers van vijf Milieudefensie afdelingen, na lokale acties bij Intratuinfilialen in het land, naar het hoofdkantoor om Intratuin ertoe te bewegen gif dat schadelijk is voor bijen uit de schappen te halen. Dit deden we namens alle 15.127 mensen die onze oproep gesteund hebben!

Petitie gesloten

De afgelopen maanden werd onze oproep aan Intratuin om de bijensterfte uit de schappen te halen massaal ondersteund. Duizenden mensen ondertekenden de petitie online en op straat. Vanaf heden is de petitie gesloten.

De aanleiding

Het gaat niet goed met de bij. De bijenstand neemt al jaren af. Volgens wetenschappers speelt gif, waaronder de gifsoort neonicotinoïden, een belangrijke rol in de bijensterfte. Toch ligt dit soort gif nog gewoon in de schappen bij Intratuin en andere tuincentra. De Europese Commissie zette onlangs een belangrijke eerste stap door bepaalde neonicotinoïden te verbieden. Helaas zijn niet alle gifsoorten die bijdragen aan de bijensterfte verboden. Wij vragen van Intratuin als marktleider om het goede voorbeeld te geven en bijensterfte uit de schappen te halen!

Wat was de reactie van Intratuin?

Na het overhandigen van de handtekeningen werd met de directie van Intratuin onderhandeld. Uit dat gesprek kwam dat Intratuin vooralsnog niet bereid is om de producten uit de schappen te halen. Wel gaan ze binnen de brancheorganisatie de zorgen aankaarten. We zijn teleurgesteld dat Intratuin niet meer wil doen. We blijven in gesprek met het tuincentrum en aandringen op het uit de handel halen van deze producten. Daarnaast beraden we ons op vervolgstappen.

Wil je meer weten of heb je vragen?

Op onze bijscholingspagina vind je meer informatie over de bijensterfte en de oorzaken ervan. Heb je nog vragen over deze campagne of wil je op de hoogte blijven hoe Intratuin reageert op onze oproep? Mail dan naar stadebijbij@milieudefensie.nl

Dank voor het bij staan van de bij!