Nieuws

Een molenfietstocht voor het hele gezin op 17 september a.s.

10 september 2017

Mileudefensie organiseert samen met korenmolen 't Nupke en de Collse watermolen een fietstocht in het teken van lokaal geproduceerd voedsel. Veel beter voor het milieu en ook nog erg lekker! U kunt de molens bezichtigen, meel e.d. kopen en met ons in gesprek gaan over lokaal voedsel en onze andere acties voor de komende tijd. En na afloop kunt u nog iets lekkers (natuurlijk lokaal) nemen bij 't Wasven.

17 September, Molenfietstocht

Zoals u inmiddels weet maakt Milieudefensie zich sterk voor lokaal geproduceerd voedsel. Dit om onnodig vervoer over grote afstanden te voorkomen en dat er in andere gebieden op aarde geen natuur voor ons voedsel wordt vernietigd.

Om lokaal voedsel op een leuke manier onder de aandacht te brengen organiseren wij samen met 't Nupke en de Collse watermolen een molentocht. Deze vindt plaats op zondag 17 september. Op deze dag zullen vrijwilligers van de beide molens en van Milieudefensie u voorlichten over ambachtelijke bereidingsmethodes en lokaal geproduceerd voedsel. Ook aan de kinderen wordt gedacht!

De tocht begint bij 't Nupke in Geldrop. Dit is een korenmolen, gebouwd in 1843 en tussen 1978 en 1980 volledig gerestaureerd en weer in gebruik genomen. Hij wordt nu gerund door een groep enthousiaste vrijwilligers en er zijn daar diverse soorten meel en gist te koop.

Daarna fietsen wij naar de Collse watermolen, ooit door Vincent van Gogh vereeuwigd in een prachtig schilderij. Deze molen stamt uit 1337 en is in 1975 gerestaureerd en weer in gebruik genomen. Ook hier een groep enthousiaste vrijwillers die de zaken draaiende houden. Hier zijn allerlei soorten meel e.d. te koop. De Collse watermolen bestaat uit 2 molens: een korenmolen en een slagmolen. In de eerste wordt graan vermalen en in de slagmolen olie geslagen uit zaden; vandaar de term sla-olie.

Vandaar uit is het nog maar een klein stukje fietsen om bij 't Wasven iets te gaan drinken of eten. Want ook 't Wasven verwerkt lokaal geproduceerd voedsel en gebruikt meel van, u raadt het al, de Collse watermolen.

Uiteraard zorgen wij voor een goede routebeschrijving.

De gegevens op een rijtje:

Molentocht op 17 september 2017

Start bij 't Nupke, Molenakker 3, 5664 ET Geldrop. Open: 11.00 - 13.30  uur

website: www.hetnupke.dds/wordpress

De Collsewatermolen, Collseweg 3-5, 5641 JN Eindhoven. Open: 12.30 -14.00 uur.

website: https//collsemolen.dse.nl

't Wasven, Celebeslaan 30, 5641 JN Eindhoven. Open: 10.00 - 22.00 uur.

website: www.wasven.nl