Anders kijken, anders kiezen

Carnaval (en daarna vasten?)

Carnaval (en daarna vasten?)

30 januari 2017

Carnaval (en daarna vasten?). Waarom het goed zou zijn om minder vlees te eten

Heeft u dit jaar zin in Carnaval? Geniet dan lekker 3 dagen lang van het feestgedruis! Carnaval is al een heel oud feest. In het oude Babylonië zouden ze het al gevierd hebben en ook de Romeinen hebben een dergelijk feest gekend. Na de vestiging van het Christendom in onze streken is het feest opgenomen in de kerkelijke traditie en dat is nog steeds zo. Of toch niet? Oorspronkelijk was het feest bedoeld om je even lekker uit te leven na de saaie donkere winter om je daarna te bezinnen op de toekomst. De Kerk heeft om die reden een periode van vasten ingesteld. Alleen, dat lijkt niemand meer te doen! Moet u gaan vasten? Dat is uw eigen keus. Maar u eens bezinnen op het lot van de aarde is misschien wel een heel goed idee. U kunt namelijk door naar uw voedingsgewoonten te kijken heel wat goeds doen voor onze bedreigde aarde.

Minder vlees eten, waarom zou ik? Wij zijn steeds meer vlees gaan eten. Of vlees eten gezond is, daarover zijn de wetenschappers het niet eens. Wel wordt steeds meer betwijfeld of veel vlees eten wel gezond is. Waar de deskundigen het wel over eens zijn is dat vlees een onrendabele manier van voedsel produceren is. Om aan de alsmaar stijgende vraag naar vlees te kunnen voldoen zijn zeer veel land en andere hulpstoffen nodig. Zo wordt bijvoorbeeld wereldwijd ca 80% van de landbouwgronden gebruikt voor of door de veeteelt. 75% van ons waterverbruik gaat naar de voedselproduktie; 45% hiervan is bestemd voor de veeteelt. Voor de productie van 1 kg vlees zijn 5 tot 10 kg plantaardige producten nodig, afhankelijk van de vleessoort. En dan nog maar te zwijgen van de uitstoot van broeikasgas door de intensieve veehouderij. Behalve dat leidt de grootschalige vleesproductie elders in de wereld tot grote sociale misstanden. Kleine boeren worden van hun land verjaagd en grote gedeelten van het oerwoud worden platgebrand om er uitgestrekte soja-velden van te maken ten behoeve van de productie van veevoer. Vandaar ook dat Milieudefensie zich inzet voor soja-vrije producten.

Wat kan ik doen? Als u van vlees houdt geniet er dan iedere keer heel bewust van. En kies voor biologisch verantwoord vlees. Probeer eens een paar dagen in de week een vegetarische maaltijd. Heus, die smaken prima! En voor de echte avonturiers onder u: leef eens 3-4 weken zonder vlees. U zult dan merken dat uw smaakpapillen de vleessmaak zodanig ontwend zijn dat u het niet eens meer lekker vindt!

Anders kijken, anders kiezen Wanneer u vegetarisch wilt gaan koken is er op internet heel veel te vinden, te veel om hier op te noemen. Tik bijvoorbeeld "vegetarische keuken" of "vegetarische recepten" in en u kunt jaren vooruit! Milieudefensie wil een impuls geven aan de transitie naar een duurzame wereld. Daarom vertellen wij verhalen over o.a. water, voedsel, klimaat en energie. Over hoe de ketens lopen over de hele wereld en hoe daarmee kringlopen worden verstoord. Laten wij kritisch gaan kijken naar wat wij consumeren en waar het vandaan komt en of wij het nu echt wel allemaal nodig hebben.

Wanneer u op zoek bent naar milieuvriendelijke tips kijk dan eens op de volgende websites:

Milieudefensie website:    http://milieudefensie.nl/

Milieu Centraal, voor besparingstips e.d.:  http://www.milieucentraal.nl

Of de NPO groen app:      http://www.npo.nl/specials/npo-groen

Eén concrete tip: in Eindhoven bevind zich een natuurvoedingsrestaurant dat ook kookboeken uitbrengt, namelijk restaurant" Iris"   http://www.irisrestaurant.nl

Wanneer u meer van dit soort interessante adressen weet, stuur uw reactie naar het onderstaand e mailadres. Dan zullen wij daar in een van onze volgende artikelen op terugkomen.

Meedoen? Reageren of meedoen met Milieudefensie Geldrop-Mierlo? Mail naar:  geldrop-mierlo@milieudefensie.nl   of via de site:  http://www.milieudefensie.nl/lokaal/geldrop-mierlo