Nieuws

Kom op voor het regenwoud!

Kom op voor het regenwoud!

30 oktober 2017

Zaterdag 11 november verzamelt Milieudefensie in de bibliotheek in Rozet tussen 13.00 uur en 15.00 uur handtekeningen voor bescherming van het tropisch regenwoud. Kom langs, laat je informeren en ervaar het Indonesisch regenwoud in 360° door een heuse VR-bril. Wie meedoet aan de grote orang-oetan quiz maakt kans op vrijkaartjes voor Burgers Zoo.

Het regenwoud wordt bedreigd. Palmolieplantages verdringen het oorspronkelijke bos, de mensen en de dieren die erin leven. De vraag naar palmolie stijgt enorm.

“Het is een enorm probleem, palmolie zit ongeveer in de helft van de supermarktproducten. Maar het grootste deel van de palmolie die naar Europa komt, verdwijnt in de brandstoftank,“ aldus Theo Derksen, vrijwilliger bij Milieudefensie Arnhem. “Vandaar dat Milieudefensie een petitie ‘ Trek de Grens’ is gestart. Met het ondertekenen hiervan roep je politici in Nederland en Europa op het regenwoud te beschermen. Digitaal tekenen kan ook op www.trekdegrens.nl.

 Een maand lang palmolievrij leven
Theo doet de maand november mee met de Palmolie challenge van PalmolieVRIJ. “Ik ga proberen een maand lang palmolie-vrij te leven. Een hele uitdaging en ik nodig iedereen uit om mee te doen. Meedoen kan via www. palmolie.info

 Palmolie: een bedreiging voor het regenwoud en ons klimaat
Bijna de helft van de palmolie in Europa wordt gebruikt voor biobrandstof. Steeds meer regenwouden in Azië en ook in toenemende mate in Afrika en Latijns-Amerika wordt verwoest voor de aanleg van palmolieplantages. Mensen worden verdreven van hun geboortegrond en beroofd van hun land. Het land waarvan ze leven. Het land waar ontelbaar veel diersoorten van afhankelijk zijn en nu met uitsterven worden bedreigd, zoals de orang-oetan en de Sumatraanse tijger. De boskap, het platbranden van bossen en daardoor droogleggen van veengronden zorgt voor een enorme groei van CO2 in de lucht, terwijl de regenwouden – de longen van de aarde – steeds kleiner worden. De palmolieproductie versnelt zo de opwarming van de aarde. Daarom vraagt Milieudefensie, samen met vele andere, aan politici om het regenwoud te beschermen. Dit kan door het gebruik van biobrandstoffen uit voedselgewassen te verbieden. Ook ­­vragen zij aan politici om bindende regelgeving die de financiering van ontbossing en landroof stopt, zodat banken, pensioenfondsen en verzekeraars ons geld niet langer gebruiken om de vernietiging van het regenwoud te financieren.