english

Veelgestelde vragen over Klimaat op 1

We geven samen met jou een boodschap af aan de politici die onderhandelen over een nieuw regeerakkoord: zet klimaat op 1. Heel veel Nederlanders willen eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. Dus dat brengen we in beeld met paginagrote advertenties in meerdere landelijke kranten. Hoe werkt dat? En heeft dat zin? We hebben veelgestelde vragen en antwoorden voor je op een rij gezet.

Over de crowdfundactie

1. Hoe kan ik meedoen?
Je kan meedoen door een klein of groot bedrag te doneren. Doneren kan simpel en snel via onze actiepagina.

2. Wat is crowdfunding ook alweer?
Goed dat je het vraagt. Crowdfunding betekent letterlijk de financiering van een bepaalde actie door een grote groep mensen. Wie een goed idee heeft, heeft vaak geld nodig om het daadwerkelijk tot stand te brengen. Dat geld kan je natuurlijk lenen bij een bank, maar je kan je plan ook voorleggen aan een grote groep mensen, die allemaal een stukje van het benodigde bedrag betalen. Zo deel je de kosten met elkaar. Je voelt je als deelnemer aan een crowdfunding vaak nauw betrokken bij de plannen. Zo krijg je samen iets voor elkaar, wat je in je eentje nooit was gelukt.

3. Tot wanneer loopt de crowdfunding?
Tot en met 24 mei. Daarna gaan we aan de slag met het vormgeven van de advertenties die op 10 juni in de krant komen te staan.

4.  Wat gebeurt er met mijn donatie?
We gebruiken alle donaties voor het inkopen van advertentieruimte in landelijke kranten. Zowel in gedrukte als de online edities. Hoe meer deelnemers, hoe meer advertentieruimte we kunnen inkopen. Stel dat we paginagrote advertentieruimtes in de Volkskrant en Trouw kunnen kopen, dan bereiken we naast de politici maar liefst 933.000 mensen!

5. Wat kan ik nog meer doen om te helpen?
Deel de crowdfunding met vrienden en familie. Zo zorgen we ervoor dat de actie een groot succes wordt.

Dit is een voorbeeldpost die je op jouw sociale media kan plaatsen:

Klimaat moet topprioriteit krijgen tijdens de formatie van het nieuwe kabinet. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Laten we er samen voor zorgen dat #KlimaatOp1 komt in het regeerakkoord. Doe je ook mee met deze crowdfundactie? @Milieudefensie milieudefensie.nl/klimaatop1

Over de advertentie

6. Wanneer komt de advertentie in de krant?
Op donderdag 10 juni.

7. Wat als de formatie al voor 10 juni is afgerond (dus nog vóórdat de advertentie in krant komt)?
We verwachten dit niet. Mocht het toch zo zijn, dan plaatsen we alsnog de advertentie, maar dan gericht aan het nieuwe kabinet. Dan horen de kersverse bewindspersonen meteen luid en duidelijk wat hen te doen staat.

8. Hoe stuur ik mijn portretfoto? 
Je vindt de instructies in de bedankmail die je ontvangt nadat je hebt gedoneerd.

We ontvangen je portretfoto’s bij voorkeur in een zo groot mogelijke resolutie en in vierkant formaat. Als je niet weet hoe je een foto vierkant kunt maken, doen wij dat voor je. Maar dat doen we automatisch, dus dan bestaat de kans dat jouw gezicht niet helemaal mooi in het midden komt.

9. Hoe groot komt mijn portretfoto in de krant? 
Dat ligt aan het aantal deelnemers. Hoe meer deelnemers hoe beter, en hoe kleiner de foto’s. Maar je blijft sowieso herkenbaar in beeld.

10. Wat als ik niet met mijn foto in de krant wil?
Dat is geen probleem. Het plaatsen van je foto is niet verplicht, maar het maakt de advertentie natuurlijk wel veel krachtiger. Wil je toch geen foto in de advertentie, dan kan je dit tijdens het doneren aangeven. Schakel daarvoor het vinkje uit waar staat  'Ja, ik wil met mijn portretfoto in de krant'.

11. Welke tekst komt er in de advertentie te staan?

Kleine wijzigingen voorbehouden.

Politiek, zet klimaat op 1

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. Daarom doen wij een klemmend beroep op u, politici: zet het klimaat op 1 in het nieuwe regeerakkoord! Kies voor ambitieus en eerlijk klimaatbeleid. 30 bedrijven veroorzaken nu 40% van de CO2-uitstoot in Nederland. Zorg dat deze grote vervuilers ook gaan meedoen.

De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Zorg dat het nieuwe kabinet een keerpunt wordt en geef klimaat topprioriteit. Wij rekenen op jullie.

12. Hoe kom ik erachter in welke krant mijn portretfoto staat?
Op 10 juni plaatsen we de advertenties ook op onze website. Dat wordt een leuk speurwerkje:)

13. Hoe gaan jullie om met mijn portretfoto?
We gaan zeer zorgvuldig om met de portretfoto’s. We gebruiken jouw portretfoto alleen voor de krantenadvertentie.
 
 Als je dat wilt, kan je in het formulier ook aangeven dat we jouw portretfoto mogen gebruiken om de crowdfunding via onze website en sociale media te promoten. Als je deze extra optie hebt aangevinkt, gebruiken we je foto uitsluitend in het kader van deze crowdfunding-campagne.

We accepteren alleen portretfoto’s, waar 1 persoon op staat. Dubbelingen halen we eruit. Ook doen we een check als we twijfelen aan echtheid van de foto. We accepteren dus bijvoorbeeld geen reclame-uitingen of natuurfoto's.

Waarom is deze crowdfunding zo belangrijk?

14. Wat is jullie boodschap?
We hebben nog 9 jaar om e voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom willen we ervoor zorgen dat klimaat in het nieuwe regeerakkoord op 1  komt te staan. Dat betekent concreet: een regeerakkoord waarin eerlijke en ambitieuze klimaatplannen centraal staan. Hier lees je onze concrete eisen.

15. Wat is het probleem?
Dit is het laatste kabinet dat nog kan voorkomen dat we onze kinderen een onleefbare wereld nalaten. Nu al maakt de klimaatcrisis veel slachtoffers in landen ver weg. Over 9 jaar bereikt de opwarming van de aarde volgens het KNMI mogelijk al een gevaarlijke grens: de wereldwijde opwarming van 1,5 graad Celsius ten opzichte van 1990. Daarom zijn de komende 4 jaar cruciaal. Het nieuwe kabinet moet in actie komen. Hoe? Dat lees je hier.

16. Wat is de oplossing?
Er moet nu iets gebeuren om een klimaatramp te voorkomen. Wat dan? Hier lees je onze 3 eisen:

  • Om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen moet de Nederlandse CO2-uitstoot sterk omlaag. 65% minder CO2 in 2030, 100% minder CO2 in 2040 (vergeleken met 1990).
  • Laat ook grote bedrijven betalen voor hun CO2-uitstoot. Nu draaien vooral burgers en midden- en kleinbedrijf nog op voor vervuiling. Het is tijd dat de vervuiler gaat betalen.
  • Maak klimaatoplossingen toegankelijk voor alle inkomensgroepen. Steun mensen met een laag inkomen financieel om hun huis goed te isoleren en over te schakelen op duurzame energie. Voer een kilometerheffing en vleesprijs in. En laat de opbrengsten hiervan ten goede komen aan lagere inkomens.

Meer weten: Hier lees je alles over onze eisen.

17. Waarom kiezen jullie voor crowdfunding om jullie boodschap over te brengen?
In een formatieperiode gaan politieke partijen met elkaar in gesprek over wat echt belangrijk is. Ze bepalen wat er in de komende 4 jaar in elk geval moet gebeuren. Ook al sluiten de onderhandelaars zichzelf tijdens de formatie vaak af van de buitenwereld, dat wil nog niet zeggen dat zij geen kranten lezen. Signalen vanuit de samenleving worden opgepakt en beïnvloeden de uitkomst van de formatie. Daarom spreken we met deze advertenties de politici publiekelijk aan. Dit is geen lobby achter gesloten deuren, maar een advertentie van en betaald door gewone mensen. Geen politicus die daar nog omheen kan!

Over de acties in het land

18. Wat gebeurt er verder nog op de dag dat de advertenties in de kranten verschijnen?
Op 10 juni organiseren we een landelijke actiedag (coronaproof). In elke  provincie vindt er een actie plaats. Daarna verzamelt iedereen zich in Den Haag voor  een grote gezamenlijke actie. Daarbij zullen we de krantenadvertenties gedrukt op een groot bord meenemen. Zo ben je er toch nog bij. Hoe tof is dat!

Wil je meehelpen met de acties in het land? Leuk! Voor meer informatie en om je aan te melden kan je mailen naar: doe.mee@milieudefensie.nl. Noem in de onderwerpregel van je e-mail  'Actie 10 juni'.

Loading...