english

Veelgestelde vragen over de Klimaatmars van 10 maart

Als je meer wil weten over de Klimaatmars van 10 maart in Amsterdam ben je hier op de goede plek. Bekijk de veelgestelde vragen.

 1. Waarom een Klimaatmars?
 2. Ik kan niet komen, maar wil de Klimaatmars wel volgen. Kan dat?
 3. Wat als er zoveel mensen komen dat ze niet meer op de Dam passen?
 4. Zijn er EHBO’ers aanwezig?
 5. Ik ben slecht ter been, kan ik dan wel meedoen?
 6. Wat doen jullie met flyers en afval?
 7. Kan ik mijn kinderen meenemen naar de Klimaatmars?

1. Waarom een Klimaatmars?

We gaan de straat op voor een eerlijk klimaatbeleid. We vragen échte oplossingen van de regering voor gezinnen, jongeren, kleine ondernemers, werknemers en boeren. Ook grote vervuilers moeten eerlijk meebetalen. Er is genoeg getreuzeld. Het klimaat wacht niet. We zijn klaar met vage beloften en willen concrete oplossingen. Voor onze toekomst en die van onze kinderen.

We zijn klaar met vage beloften en halve maatregelen. We willen concrete afspraken. We zijn:

 • voor een eerlijke verdeling van de lasten en lusten
 • voor ‘de vervuiler betaalt’
 • voor een toekomst waarin iedereen duurzaam en warm woont
 • voor een toekomst met echte, groene banen

2. Ik kan niet komen, maar wil de Klimaatmars wel volgen. Kan dat?

De Klimaatmars is vanaf 12.00 uur live te volgen. De Klimaatmars live stream is te volgen op www.klimaatmarslive.nl.

De live stream wordt ook uitgezonden op televisie (AT5) en via de social media kanalen van de verschillende initiatiefnemers (Facebook, Twitter, Instagram en YouTube). Volg de Klimaatmars op Twitter via #klimaatmars.

Meepraten, steunbetuigingen, foto’s en vragen stellen kan ook: via Twitter of Whatsapp (06-13338444).

3. Wat als er zoveel mensen komen dat ze niet meer op de Dam passen?

Dat zou geweldig zijn. Zoveel mensen die de straat op willen om vragen om een eerlijk en goed klimaatbeleid. Bij een grote opkomst hebben we extra ruimte op het Damrak, rondom het monument en op het Beursplein. Als het echt te druk wordt op de Dam, gaat de mars eerder van start. Dan laten we het podiumprogramma doorlopen voor de mensen die nog op de Dam zijn en aankomen.

4. Zijn er EHBO’ers aanwezig?

Ja, er lopen gediplomeerde EHBO’ers met de mars mee. Zij zijn te herkennen aan een EHBO-hesje.

5. Ik ben slecht ter been, kan ik dan wel meedoen?

We vinden het belangrijk dat iedereen zijn bijdrage aan de Klimaatmars kan leveren en volgen wat er gebeurt. De mars volgt een route van zo'n 2,5 kilometer. Als je slecht ter been bent en niet mee kunt lopen, kun je op het Museumplein naar de live stream van de mars kijken. Je bent dan onderdeel van de menigte daar.

6. Wat doen jullie met flyers en afval?

Aan de Klimaatmars doen meer dan 50 maatschappelijke organisaties en politieke partijen mee. Afgesproken is dat er niet geflyerd wordt tijdens de mars, met uitzondering van een gezamenlijke flyer van de 6 initiatiefnemers. We verzoeken mensen daarbij expliciet de flyer niet op de grond te gooien. Ook hebben we een ploeg vrijwilligers geregeld om de straten netjes achter te laten na de mars.

7. Kan ik mijn kinderen meenemen naar de Klimaatmars?

Ja, natuurlijk kan je je kinderen meenemen naar de Klimaatmars. Het gaat om hun toekomst. De route is 2,5 kilometer, dus te overzien. En je kan altijd halverwege met het OV terug naar het Centraal Station of een ander station. Zorg dat je kind bij iemand op de schouders kan zitten. Buggy's kunnen lastig zijn in een menigte. Neem iets lekkers mee en schrijf je telefoonnummer op de hand of arm van je kind.

Loading...