Dossier Ons werk in Groningen

Gas, we breien er een einde aan

Gas, we breien er een einde aan

14 maart 2017

De gaswinning in Groningen zorgt al jaren voor aardbevingsellende. Het is tijd dat we een einde breien aan gas. Voor het klimaat en voor Groningers: ze hebben lang genoeg in de kou gestaan. Op 29 juni 2017 presenteerden we in Den Haag de grootste gebreide deken van Nederland aan de politiek. Deze heeft Milieudefensie samen met kunstenares Agnes Bakker en 1500 breiers uit het hele land gemaakt. Ook cabaretier Freek de Jonge stond aan onze zijde om de kleurrijke deken van 500 vierkante meter te presenteren. Hiermee spoorden we de politiek aan om snel een einde te maken aan de Groningse gaswinning.

Een paar mensen rollen een gebreide deken uit van 6 meter breed en 75 meter lang

Foto: Frank van Beek
Logo Agnes - png

Presentatie  grootste gebreide deken met Freek de Jonge

Het is overweldigend. Duizenden gebreide lapjes vormden samen een gigantische deken van 500 vierkante meter. Deze grootste deken van Nederland is een kleurrijk protest tegen de gaswinning in Groningen. Op donderdag 29 juni 2017 presenteerden we de deken aan de Tweede Kamer in Den Haag.

De steun voor Groningers in het aardbevingsgebied en het verzet tegen de gaswinning groeit en blijkt heel breed. Ruim duizend studenten, ondernemers, burgemeesters, nonnen, kunstenaars, grootouders, mannen, vrouwen en kinderen uit het hele land deden mee: van Vlissingen tot Den Oever en van Arnhem tot in Santpoort. 

Met de deken spoorden we de politiek aan om snel een einde te breien aan de Groningse gaswinning. De 29e stond ook Freek de Jonge aan onze zijde en praatte de Kamerleden bij over de eindstand van zijn petitie 'Laat Groningen niet zakken'.

Bekijk de foto's van de deken in het Facebook album.

Geïnspireerd geraakt en wil je ook wat doen? Dat kan!

Teken de petitie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bekijk meer over dit project

Download Breipatronen

Wij zijn uitgebreid, maar misschien ben jij wel geïnspireerd geraakt en heb je zin om voor jezelf te breien. Download onderstaande unieke patronen.

 

Breipatroon-gasvlam

Gasvlam

patroon-grietje

Grietje Grun

Patroon-milieudefensie

Milieudefensie

patroon-vlag

Vlag

patroon-hartje

Hartje

patroon-SGT

Samen Gas Terug

Agnes-patroon

Breien met Agnes

Windmolen-breipatroon

Windmolen

Zon-breipatroon

Zon

Foto's

Bekijk meer foto’s in ons fotoalbum op Facebook.

Een grote gebreide deken voor Groningen
Een deel van het breiwerk in het gras
huisje-replica
Eelco-Eijkenaar
Breien Den Haag
Breiende burgemeester
Breiende conductrice
breibankje-350px
Breiwerk
Breiwerk
Breiwerk