Dossier Ons werk in Groningen

Gas, we breien er een einde aan

Gas, we breien er een einde aan

14 maart 2017

De gaswinning in Groningen zorgt al jaren voor aardbevingsellende. Het is tijd dat we een einde breien aan gas. Voor het klimaat en voor Groningers: ze hebben lang genoeg in de kou gestaan. In 100 dagen breit Milieudefensie met de hulp van jou en Groningse kunstenares Agnes Bakker de grootste deken van het land. Daarmee laten we met z’n allen zien dat we gedupeerde Groningers een warm hart toedragen. Met het breiwerk hebben we een boodschap voor de nieuwe regering: geef Nederland duidelijkheid over hoe en wanneer de gaskraan dicht gaat. Zodat we er straks ook zonder gas warmpjes bij zitten.

Kickoff-Den-Haag

Logo Agnes - png

De enorme deken maken we niet alleen. Dat doen we in samenwerking met ‘Breien met Agnes’ en jou. Op deze actiepagina kun je vinden hoe je mee kunt doen. Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief. 

De grootste deken van Nederland in 4 stappen.

 1. Kom naar een breicafé, haal je breipennen uit de kast, of kijk je oma lief aan.

 2. Brei een lapje met rechte kanten, klein of groot, alles is welkom.

 3. Maak een foto en deel hem met al je vrienden via Facebook, Twitter, Instagram of je andere favoriete kanaal. Gebruik de hashtag #ikbreivoorGroningen of #HeelHollandBreit.

 4. Stuur je breiwerk gefrankeerd* naar ons op:
  Milieudefensie Team Energie
  Nieuwe Looiersstraat 31
  1017 VA Amsterdam


We vinden het leuk om te horen waarom jij meebreit, doe bijvoorbeeld een kort briefje bij je breiwerk. Vergeet daarbij niet je naam, woonplaats en e-mail adres te vermelden. Dan kunnen we je foto’s sturen van het eindresultaat. Je kunt ook via dit formulier aangeven dat je meebreit.
*Heb je een enorm breiwerk gemaakt wat te duur is om te versturen, of zit je even krap bij kas? Neem contact met ons op via .

Oproep Share

Agenda Breicafés

Tijdens de gezellige breicafés breien we, maken we lapjes aan elkaar en krijg je meer te horen over het waarom van deze actie. Kun je niet breien? Geen probleem, er is altijd iemand aanwezig die het je wil leren. Breinaalden en wol zijn aanwezig, maar je mag natuurlijk ook je eigen materiaal meebrengen. Zelf een (besloten) breicafé organiseren? Ja leuk! Laat het ons weten via .

Kalender-icoon
 • 19-20 mei // Rijswijk // Nederlandse Breidagen // Volmerlaan 12 // 10.00 - 17.00 uur
 • 21 mei // Amsterdam // Lapjes-aan-elkaar-zet-zondag // Nieuwe Looiersstraat 31
 • 27-28 mei // Leens // Textieldagen // Landgoed Verhildersum
 • 2 juni // Harkstede // Breien met Trijn // inloop tussen 11.00 en 17.00 uur
 • 4 juni // Amsterdam // Lapjes-aan-elkaar-zet-zondag // Nieuwe Looiersstraat 31
 • 24 juni // Laatste dag om breiwerk in te leveren
 • ... we werken de agenda regelmatig bij met nieuwe breicafés.

Download Breipatronen

Houd je van een beetje uitdaging? Probeer dan één van deze breipatronen. Met deze ontwerpen herken je jouw breiwerk makkelijk in de grote deken. Om de grootste deken van Nederland te maken is het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen mee doen. Deel jouw creatie via Facebook, Twitter, Instagram of je andere favoriete kanaal met de hashtag #ikbreivoorGroningen of #HeelHollandBreit. 

 

Breipatroon-gasvlam

Gasvlam

patroon-grietje

Grietje Grun

Patroon-milieudefensie

Milieudefensie

patroon-vlag

Vlag

patroon-hartje

Hartje

patroon-SGT

Samen Gas Terug

Agnes-patroon

Breien met Agnes

Windmolen-breipatroon

Windmolen

Zon-breipatroon

Zon

Foto's

Bekijk meer foto’s in ons fotoalbum op Facebook.

Vraag & Antwoord

Welk formaat moet het breiwerk hebben?
Het formaat kun je zelf bepalen. Je breiwerkje moet wel rechte kanten hebben, want dan kunnen we er makkelijk een grote deken van maken. Wanneer je thuis meerdere lapjes breit, dan vinden we het erg fijn als je zelf aan elkaar zet. Vergeet niet je naam en e-mailadres mee te sturen, op die manier kunnen we je foto’s van het eindresultaat sturen.

Welke kleur en materiaal moet ik gebruiken?
Je kunt zelf de kleur of kleuren kiezen, alle kleuren en kleurencombinaties zijn welkom. En je kunt kiezen met welk materiaal je het liefst breit: wol, of katoen of oude kledingstukken. We zien wel graag dat er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van materiaal dat je al hebt. Dus liever niets nieuws kopen! Een mooie gelegenheid om oude restjes op te maken, toch? Kijk ook eens naar onze breipatronen die we speciaal voor dit project hebben gemaakt.

Mag ik ook haken?
Gehaakte lapjes kunnen we niet gebruiken voor de gebreide deken. Natuurlijk kun je wel helpen met het aan elkaar maken van lapjes. Kom naar een van de breicafés.

Wat doen jullie met het breiwerk na de actie?
We gaan nu het breiwerk gebruiken voor de grootste deken van Nederland, voor de actie 'Gas, we breien er een einde aan'. Daarna zoeken we uiteraard een duurzame en goede bestemming voor het breiwerk. We vinden het belangrijk dat het hergebruikt wordt, zodat we geen materiaal verspillen. Een van de ideeën is om er kleinere dekens van te maken voor mensen die dat goed kunnen gebruiken. Andere ideeën zijn uiteraard altijd welkom.

Brei-zetel