Dossier Ons werk in Groningen

Gas, we breien er een einde aan

Gas, we breien er een einde aan

14 maart 2017

De gaswinning in Groningen zorgt al jaren voor aardbevingsellende. Het is tijd dat we een einde breien aan gas. Voor het klimaat en voor Groningers: ze hebben lang genoeg in de kou gestaan. Op 29 juni 2017 presenteren we in Den Haag de grootste gebreide deken van Nederland aan de politiek. Deze heeft Milieudefensie samen met kunstenares Agnes Bakker en honderden breiers uit het hele land gemaakt. De 29e staat ook cabaretier Freek de Jonge aan onze zijde om de kleurrijke deken van ruim 250 vierkante meter te presenteren. Hiermee sporen we de politiek aan om snel een einde te maken aan de Groningse gaswinning.

Freek de Jonge breit met Agnes Bakker voor de grootste deken van Nederland voor Groningen.

18 juni: aan elkaar zetten van de lappen - hulp gezocht

24 juni: deadline inleveren breiwerk

29 juni: presentatie van de gigantische deken (250+ m2). Met Freek de Jonge en Agnes Bakker.

Logo Agnes - png

Presentatie  grootste gebreide deken met Freek de Jonge

Donderdag 29 juni / 13.00 uur / Hofplaats, Den Haag

Op 29 juni is het zover. Dan gaan we met alle breiers en de Groningse kunstenares Agnes Bakker naar Den Haag en presenteren we de grootste gebreide deken van Nederland aan de politiek. Ook cabaretier Freek de Jonge staat aan onze zijde om de kleurrijke deken van ruim 250 vierkante meter te presenteren. Hiermee sporen we de politiek aan om snel een einde te maken aan de Groningse gaswinning. Kom je onze boodschap kracht bij zetten?

Laat via Facebook weten dat je komt >

Freek de Jonge brengt deze dag ook zijn petitie 'Laat Groningen niet zakken' onder de aandacht van politici. Tekenen kan nog en ruim 207.000 mensen gingen je voor.

Brei-zetel

Je kunt nog meedoen.

  1. Brei een lapje met rechte kanten, klein of groot, alles is welkom. Je kunt ons enorm helpen door je losse lapjes al aan elkaar te zetten en op te sturen als één grote lap of deken.
  2. Stuur je breiwerk voor 24 juni gefrankeerd* naar ons op:
    Milieudefensie Team Energie
    Nieuwe Looiersstraat 31
    1017 VA Amsterdam


We vinden het leuk om te horen waarom jij meebreit, doe bijvoorbeeld een kort briefje bij je breiwerk. Vergeet daarbij niet je naam, woonplaats en e-mail adres te vermelden. Dan kunnen we je foto’s sturen van het eindresultaat. *Heb je een enorm breiwerk gemaakt wat te duur is om te versturen, of zit je even krap bij kas? Neem contact met ons op via

Agenda

Download Breipatronen

Houd je van een beetje uitdaging? Probeer dan één van deze breipatronen. Met deze ontwerpen herken je jouw breiwerk makkelijk in de grote deken. Om de grootste deken van Nederland te maken is het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen mee doen. Deel jouw creatie via Facebook, Twitter, Instagram of je andere favoriete kanaal met de hashtag #ikbreivoorGroningen of #HeelHollandBreit. 

 

Breipatroon-gasvlam

Gasvlam

patroon-grietje

Grietje Grun

Patroon-milieudefensie

Milieudefensie

patroon-vlag

Vlag

patroon-hartje

Hartje

patroon-SGT

Samen Gas Terug

Agnes-patroon

Breien met Agnes

Windmolen-breipatroon

Windmolen

Zon-breipatroon

Zon

Foto's

Bekijk meer foto’s in ons fotoalbum op Facebook.

Een grote gebreide deken voor Groningen
Een deel van het breiwerk in het gras
huisje-replica
Eelco-Eijkenaar
Breien Den Haag
Breiende burgemeester
Breiende conductrice
breibankje-350px
Breiwerk
Breiwerk
Breiwerk

Vraag & Antwoord

Welk formaat moet het breiwerk hebben?
Het formaat kun je zelf bepalen. Je breiwerkje moet wel rechte kanten hebben, want dan kunnen we er makkelijk een grote deken van maken. Wanneer je thuis meerdere lapjes breit, dan vinden we het erg fijn als je zelf aan elkaar zet. Vergeet niet je naam en e-mailadres mee te sturen, op die manier kunnen we je foto’s van het eindresultaat sturen.

Welke kleur en materiaal moet ik gebruiken?
Je kunt zelf de kleur of kleuren kiezen, alle kleuren en kleurencombinaties zijn welkom. En je kunt kiezen met welk materiaal je het liefst breit: wol, of katoen of oude kledingstukken. We zien wel graag dat er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van materiaal dat je al hebt. Dus liever niets nieuws kopen! Een mooie gelegenheid om oude restjes op te maken, toch? Kijk ook eens naar onze breipatronen die we speciaal voor dit project hebben gemaakt.

Mag ik ook haken?
Gehaakte lapjes kunnen we niet gebruiken voor de gebreide deken. Natuurlijk kun je wel helpen met het aan elkaar maken van lapjes. Neem contact met ons op hoe jij kan helpen. Mail naar .

Wat doen jullie met het breiwerk na de actie?
We gaan nu het breiwerk gebruiken voor de grootste deken van Nederland, voor de actie 'Gas, we breien er een einde aan'. Daarna zoeken we uiteraard een duurzame en goede bestemming voor het breiwerk. We vinden het belangrijk dat het hergebruikt wordt, zodat we geen materiaal verspillen. Een van de ideeën is om er kleinere dekens van te maken voor mensen die dat goed kunnen gebruiken of het breiwerk in Groningen een bestemming te geven. Andere ideeën zijn uiteraard altijd welkom.