Dossier Ons werk in Groningen

Ons klimaat breekt het ene na het andere warmterecord en in Groningen veroorzaakt de gaswinning steeds grotere problemen. Groningers in het aardbevingsgebied leven in onzekerheid, kampen met (im)materiële schade en zitten vaak klem in hun situatie. Het is wel duidelijk dat we veel haast moeten maken met de omschakeling naar schone en veilige energie. Voor Groningers, het klimaat - voor ons allemaal.
18 juni 2015 24 april 2017
Grootste gebreide deken

Grootste gebreide deken

De gaswinning in Groningen zorgt al jaren voor aardbevingsellende. Het is tijd dat we een einde breien aan gas. Voor het klimaat en voor Groningers: ze hebben lang genoeg in de kou gestaan. Op 29 juni 2017 presenteerden we in Den Haag de grootste gebreide deken van Nederland aan de Tweede Kamer. Deze heeft Milieudefensie samen met kunstenares Agnes Bakker en 1500 breiers uit het hele land gemaakt. Ook cabaretier Freek de Jonge stond aan onze zijde om de kleurrijke deken van 500 vierkante meter te presenteren. Hiermee spoorden we de politiek aan om snel een einde te maken aan de Groningse gaswinning.

Lees verder...

Waarom de Groningse gaskraan dicht moet

Waarom de Groningse gaskraan dicht moet

Het oppompen van aardgas in de provincie Groningen veroorzaakt nog steeds grote problemen. De veiligheid is ernstig in het geding, en ons land komt ook economisch steeds verder in de knel - want de voorraad is eindig. Toch blijft politiek Den Haag doorgaan met investeren in deze fossiele brandstof. Daarmee blokkeren we onze eigen toekomst. Tijd om dat te veranderen! De gaswinning moet fors omlaag. Dat kan als we de energieverspilling aanpakken - en daarnaast veel sneller investeren in duurzame energie. Wij willen een schone & veilige toekomst - voor ons allemaal!

Lees verder...

Geschiedenis van de gaswinning in Groningen

Geschiedenis van de gaswinning in Groningen

Meer dan een halve eeuw geleden werd in Groningen een gasveld ontdekt, dat al gauw de grootste van heel Europa bleek te zijn. Was het een zegen, of een vloek? De geschiedenis laat zien dat de voordelen afnemen en de problemen toe. Hier 8 belangrijke feiten in chronologische volgorde:

Lees verder...

Warme deken voor piepklein huisje

Warme deken voor piepklein huisje

In samenwerking met ‘Breien met Agnes’ en mensen uit het hele land hebben we het kleinste huisje in Groningen ingepakt met een deken van breiwerk. Hiermee lieten we zien dat we onze huizen beter moeten isoleren, zodat we geen gas meer nodig hebben uit Groningen. De gaswinning zorgt voor aardbevingen en haalt levens van vele Groningers overhoop. Wij steunen de Groningers.

Lees verder...

Gas, we breien er een einde aan

Gas, we breien er een einde aan

De gaswinning in Groningen zorgt al jaren voor aardbevingsellende. Het is tijd dat we een einde breien aan gas. Voor het klimaat en voor Groningers: ze hebben lang genoeg in de kou gestaan. Op 29 juni 2017 presenteerden we in Den Haag de grootste gebreide deken van Nederland aan de politiek. Deze heeft Milieudefensie samen met kunstenares Agnes Bakker en 1500 breiers uit het hele land gemaakt. Ook cabaretier Freek de Jonge stond aan onze zijde om de kleurrijke deken van 500 vierkante meter te presenteren. Hiermee spoorden we de politiek aan om snel een einde te maken aan de Groningse gaswinning.

Lees verder...

Veel gestelde vragen over de fakkeltocht

8 januari is de provincie Groningen opgeschrikt door de zwaarste aardbeving sinds 2012. De flinke klap werd gevoeld door de hele provincie en zelfs in de hoofdstad. Groningers zijn het zat en gaan de straat op voor een fakkeltocht op 19 januari. Hier lees je de veelgestelde vragen en antwoorden.

Lees verder...