Dossier Gas in Nederland

Standing Rock activisten komen naar Groningen

Standing Rock activisten komen naar Groningen

29 mei 2017

Vier Standing Rock activisten komen zondag vanuit Brussel naar Nederland om hun ervaringen te delen en te praten met milieuactivisten en Tweede Kamerleden. Hun toer door het land begint in Heerlen. Ze gaan daar in gesprek met lokale politici en activisten uit Nederland, Duitsland en België die strijden tegen de onveilige Tihange-kerncentrale. Het goede nieuws is dat ze ook naar Groningen komen.

Dwars door het Standing Rock-reservaat, het hartland van de Oorspronkelijk Amerikaanse Sioux-stam, wordt een oliepijpleiding aangelegd. De zogeheten Dakota XL pijplijn bedreigt het reservaat en de watervoorraad van miljoenen mensen. De activisten in het Standing Rock kamp krijgen vanuit de hele wereld steun voor hun verzet.

Een delegatie van twee inwoners uit het kamp en twee voormalige inwoners, voeren momenteel buiten het kamp actie. Op hun internationale tour doen ze ook Europa aan. Na Nederland, reizen ze verder naar Duitsland, Spanje en naar de VN-mensenrechtenraad in Genève.

Op maandag 29 mei om 20.00-22.00 uur is er een publieke bijeenkomst in Amsterdam. Er is aandacht voor de strijd tegen kolencentrales in CREA (Amsterdam). Naast de Standing Rock delegatie zullen er ook sprekers zijn van het Transnational Institute (TNI) en directeur Donald Pols van Milieudefensie.

Op Donderdag 1 juni om 12:00 uur zal Standing Rock in Kolham (Groningen) aanwezig zijn. Er zal een protest picknick plaatsvinden naast de NAM locatie Kolham op de Eikenlaan. Samen met Miliedefensie strijden Groningers tegen fossiele energie en proberen een einde te maken aan de schade aan huizen door gaswinning. 

Van 20:00 tot 22:00 uur volgt een debat in Het Paleis, Boterdiep 111. Het debat zal gaan over de strijd tegen de gaswinning en wordt georganiseerd door SP Groningen

Lees meer over de activisten, Rachel, Nataanii, Wašté en Rafael (pagina in het Engels).