Dossier Gas in Nederland

Kleurrijke expositie 'Verscheurd Groningen'

Kleurrijke expositie 'Verscheurd Groningen'

10 januari 2018

In het provinciehuis van Groningen is vanaf 15 januari een bijzondere expositie te zien. 'Verscheurd Groningen' bestaat uit de foto-expositie 'Geraakte Groningers', de replica van het breihuisje en een terugblik op 'Breien voor Groningen'. Een prachtige afsluiting van een bijzonder project.

Op 3 maart 2017 presenteerden we vol trots het ingepakte huisje van ‘Thais Joaptje’. Honderden mensen uit het hele land hadden meegebreid aan de enorme warme deken voor het kleinste huisje van het Noord-Groningse Rottum. Tijdens de expositie is een replica van het huisje te zien.

Samen met Breien met Agnes en honderden breiwilligers uit het hele land breiden we na maart door. Op 29 juni 2017 presenteerden we in Den Haag de grootste gebreide deken van Nederland aan de Tweede Kamer. Met ruim 500 vierkante meter breiwerk riepen we de Tweede Kamer op snel een einde te breien aan gas. Voor Groningen en het klimaat.

Ook is tijdens de expositie de fotoserie 'Geraakte Groningers' te zien van Annet Eveleens. Als fotograaf uit Groningen portretteerde ze mensen die door de gaswinning in actie zijn gekomen. Het breiwerk loopt als een rode draad door de fotoserie.

Waar te zien? Provinciehuis Groningen (Atrium), Martinikerkhof 12
Wanneer? Vanaf maandag 15 januari tot en met vrijdag 2 maart 2018.

Opening van de expositie is op 15 januari van 14:45 - 16.00 uur. Openingswoord door gedeputeerde Eelco Eikenaar. Campagneleider Jorien de Lege, kunstenares Agnes Bakker en fotograaf Annet Eveleens geven toelichting bij de expositie.