Dossier Gas in Nederland

We gebruiken aardgas om te koken, te douchen en onze huizen te verwarmen. Maar ook gas veroorzaakt klimaatverandering, net als olie en kolen. De gaskraan in Nederland moet dus zo snel mogelijk dicht. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor mensen in Groningen die elke dag geconfronteerd worden met schade door gasbevingen. Samen draaien we de gaskraan dicht, in Groningen en thuis en overtuigen we de politiek om echte stappen te zetten richting schone en veilige energie.
19 mei 2016 20 november 2017
Wonen zonder gas

Wonen zonder gas

De gevolgen van de gaswinning in Groningen zijn letterlijk schokkend. Aardbevingen. Instortende huizen. Voortdurende onveiligheid. Gronings gas verwarmt daar naast niet alleen de 7 miljoen huizen in ons land, het verwarmt ook het klimaat. De gaskraan moet dus dicht, ook thuis. En wel zo snel mogelijk. Ons land, onze wijken en onze huizen ombouwen van gas naar duurzame verwarming doen we samen.

Lees verder...

Ons werk in Groningen

Ons werk in Groningen

Het oppompen van aardgas in de provincie Groningen veroorzaakt steeds grotere problemen. De veiligheid raakt ernstig in het geding, en ons land komt ook economisch steeds verder in de knel - want de voorraad is eindig. Toch blijft Den Haag doorgaan met investeren in deze fossiele brandstof. Daarmee blokkeren we onze eigen toekomst. Tijd om dat te veranderen! De gaswinning moet fors omlaag. Dat kan als we de enorme energieverspilling aanpakken - en daarnaast veel sneller investeren in duurzame energie. Wij willen een schone & veilige toekomst - voor ons allemaal!

Lees verder...

Schaliegas

Schaliegas

Schaliegas is aardgas dat zit opgesloten in schalie, een hard gesteente. Winning van schaliegas kan daarom niet door simpelweg te boren, er moet ook worden 'gefrackt'. Enorme hoeveelheden water en chemicaliën worden dan in de bodem gespoten om scheuren te veroorzaken in het gesteente. Dit gaat gepaard met grote risico's voor het milieu, het klimaat en de veiligheid. De baten zijn tegelijk gering. We kunnen daarom beter investeren in duurzame energie. En zuiniger omgaan met de bestaande gasvoorraden.

Lees verder...

Nieuws

Nieuws

Bekijk hier het laatste nieuws over de gaswinning in Groningen en over onze strijd voor een fossielvrij Nederland

Lees verder...

Publicaties

Publicaties

Bekijk hier onze factsheets, onderzoeken, bezwaarschriften en rapporten over de gaswinning in Nederland.

Lees verder...