EKO-tellingen

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

01 juni 2012

In de 'Veelgestelde vragen' lees je meer over de achtergrond en praktische kant van de EKO-tellingen. Hoe kom ik aan een EKO-telkaart? Waar staat Fair Trade voor? Neem gerust contact met ons op als jouw vraag er niet bij staat.

 

 

 

 

 

Wat zijn de EKO-tellingen?

De EKO-tellingen zijn een meerjaren-onderzoek waarbij het aanbod biologische en fairtrade producten van supermarktfilialen gemeten wordt. Met behulp van trendanalyses kunnen uitspraken gedaan worden over de inspanningen van de supermarkten op dit gebied.

Naast de natuurvoedingswinkels spelen de supermarkten een cruciale rol bij het vergroten van de markt voor biologisch en fairtrade voedsel. Met de tellingen stimuleert Milieudefensie de supermarkten om het aanbod te vergroten.

In 2012 wordt voor het vijftiende opeenvolgende jaar het aantal biologische en fairtrade producten in de schappen van de supermarkt geteld. Tussen donderdag 23 augustus en zondag 30 september zijn vrijwilligers van Milieudefensie aan de slag in honderden supermarkten verspreid over heel Nederland. Het supermarktfiliaal dat het grootste biologische en/of fairtrade aanbod heeft, wordt in het zonnetje gezet.

< omhoog

Waarom tellen we altijd in dezelfde periode?

Het aanbod in de supermarkt verschilt per seizoen. We tellen ieder jaar in dezelfde periode (derde week augustus tot eind september) zodat we ieder jaar hetzelfde soort aanbod tellen. Als we het ene jaar bijvoorbeeld in de zomer zouden tellen en het jaar daarop rond Sinterklaas zou de uitslag vertekend raken door het aanbod van chocoladeletters.

copyright Patrick Post

< omhoog

Hoe gaat het tellen in zijn werk?

Het tellen wordt gedaan door vrijwilligers. Zij gaan naar de supermarkten in hun woonplaats en tellen hoeveel voedselproducten met een biologische certificering en hoeveel producten met een fairtrade-certificering er in de schappen liggen. Ieder soort product telt als één. Heeft een winkel bijvoorbeeld biologische volle melk en biologische halfvolle melk in het schap, dan telt dat als twee producten. Als er meerdere pakken van dezelfde soort melk in het schap staan (bijvoorbeeld 40 pakken biologische volle melk) telt dat als één product. Heeft een product zowel het biologische als het fairtrade-keurmerk dan scoort deze op beide categorieën.

Wil je ook meedoen met tellen? Meld je dan aan!

< omhoog

Kan ik ook meedoen?

Zeker! Als je je aameldt via ons aanmeldformulier krijg je binnen enkele dagen drie EKO-telkaarten thuisgestuurd. Je kunt ook meteen aan de slag, zonder aanmelding vooraf, door de telkaart te downloaden. In principe kan iedere supermarkt geteld worden. Lees van tevoren wel even goed de instructies op de achterkant van de telkaart.

EKO-telkaart 2011 (voorbeeld)

< omhoog

Op welke keurmerken moet ik letten?

We tellen biologische producten en producten met een fairtrade-certificering. Biologische producten zijn herkenbaar aan een EKO-keurmerk of aan het algemene biologische keurmerk van de Europese Unie . Fairtrade-producten dragen het fairtrade- of Max Havelaar-keurmerk . Producten van Fair Trade Original voldoen ook aan de eisen van een fairtrade-certificering. Volledige instructies vind je op de achterkant van de EKO-telkaart.

basic logo's reeks tellingen

< omhoog

Kan ik de telkaart ook downloaden?

Jazeker! Hier: EKO-telkaart.

< omhoog

Ik wil de EKO-tellingen graag coördineren in mijn regio/stad. Wat moet ik doen?

Ieder jaar helpen coördinatoren, verspreid over het hele land, ons met het coördineren van een regio of stad. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat er dubbeltellingen plaatsvinden en om mensen aan elkaar te koppelen die liever samen tellen.

Ben je geïnteresseerd om jouw regio/stad te coördineren? Vermeld dit dan bij je aanmelding als EKO-teller, of stuur ons een mailtje: team.voedsel@milieudefensie.nl

< omhoog

Waarom tellen we geen productgroepen?

Om het telwerk eenvoudig te houden maken we geen onderscheid tussen de diverse productgroepen (zoals brood, groente, zuivel of vlees). Het doel van de EKO-tellingen is om het totale aanbod van duurzame voedselproducten in de supermarkt in beeld te brengen. Daarvoor is een onderverdeling naar het aanbod in productcategorieën per supermarkt minder belangrijk.

< omhoog

Wat is biologisch?

In de biologische landbouw wordt er alleen gewerkt met natuurlijk middelen. Dus geen chemische of synthetische bestrijdingsmiddelen en geen genetisch gemodificeerde gewassen. Dieren krijgen de ruimte, kunnen naar buiten en worden niet mishandeld. Ook krijgen zij geen preventieve antibiotica toegediend. Biologische producten zijn herkenbaar aan een EKO-keurmerk of aan het algemene biologische keurmerk van de Europese Unie. Meer weten over waar de biologische landbouw voor staat?

< omhoog

Wat is Fair Trade?

Producten met het fairtrade-keurmerk zijn geproduceerd en verhandeld onder eerlijke voorwaarden. Het keurmerk dient om kleine producenten in ontwikkelingslanden te helpen een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat zij kunnen leven van hun werk. Onder de criteria van het keurmerk vallen een aantal vaste normen op sociaal en milieugebied. Het keurmerk (in Nederland soms ook herkenbaar als Max Havelaar) is inmiddels te vinden op een brede range van producten zoals thee, chocolade, wijn, suiker, rijst, allerlei soorten fruit en zelfs ijs. Meer weten over waar Fair Trade voor staat?

basic logo's reeks tellingen

< omhoog

Waarom tellen we geen streekproducten?

Bij de EKO-tellingen worden alleen biologische producten en producten met een fairtrade-keurmerk geteld. De reden hiervoor is dat deze producten eenvoudig herkenbaar zijn en dat de keurmerken een vast certificeringsprotocol hebben. Dat wil zeggen dat ieder product met een biologische of een fairtrade-certificering aan exact dezelfde eisen voldoen. Hierdoor is duidelijk wat deze producten precies aan duurzaamheid bijdragen.

Voor een aantal andere certificeringen is dit minder duidelijk óf is de bijdrage aan de verduurzaming van voedsel kleiner. Streekproducten zijn bij uitstek lastig te herkennen. Er bestaat geen eenduidige definitie van wat een streekproduct precies is. Ook betekent een product uit de regio niet per definitie dat het een positieve bijdrage levert aan verduurzaming. Door biologische en fairtrade producten te tellen denken we een adequate (maar niet complete) inschatting te kunnen geven van het aanbod van duurzaam voedsel in de Nederlandse supermarkten.

< omhoog