EKO-tellingen

Waar staat Fair Trade voor?

Waar staat Fair Trade voor?

01 juni 2012

Het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade garandeert consumenten dat de producten die zij kopen, zijn ingekocht onder eerlijke handelsvoorwaarden bij boerenorganisaties in ontwikkelingslanden. Die organisaties bestaan uit groepen kleine boeren die zijn gaan samenwerken om een betere positie in de markt te verwerven. Om gecertificeerd te worden moeten ze voldoen aan een aantal vaste normen op sociaal en milieugebied. Ook plantages komen voor certificatie in aanmerking: de regels van Fairtrade zijn dan gericht op een beter bestaan voor de arbeiders.


Max Havelaar is een keurmerk, geen fabrikant of handelaar

Max Havelaar is het onafhankelijke keurmerk voor Fairtrade. Producten met het Max Havelaar keurmerk zijn geproduceerd en verhandeld onder eerlijke voorwaarden. Een veel voorkomende gedachte is dat Max Havelaar een merk is en eigen producten zoals koffie op de markt brengt. Dat is niet het geval. Stichting Max Havelaar produceert of verkoopt zelf niets. Max Havelaar is een keurmerk dat consumenten en bedrijven de mogelijkheid biedt om kleine producenten in ontwikkelingslanden te helpen een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat zij kunnen leven van hun werk.

De handelscriteria van het Max Havelaar keurmerk:

  • Een kostendekkende minimumprijs

De fairtrade prijs volgt gewoon de markt. Maar als de marktprijs zo ver daalt dat de redelijke kosten van een duurzame productiewijze niet meer worden gedekt, hanteert het fairtrade systeem een vaste Max Havelaar keurmerkminimumprijs. Minder dan dat is simpelweg te weinig.

  • Een toeslag op de wereldmarktprijs

Bovenop de prijs komt bovendien altijd een vaste ontwikkelingspremie. De leden van de boerenorganisatie besluiten gezamenlijk waaraan de premie wordt besteed: bijvoorbeeld aan nieuwe machines, milieuverbetering, onderwijs of klinieken. Op een plantage dient de premie de sociale doelen van de arbeiders. Vast staat dat de premie altijd wordt ingezet voor investeringen die de gemeenschap ten goede komen.

  • Langdurige handelsrelaties

De samenwerking tussen producent en importeur is zoveel mogelijk van lange duur. Dat biedt de producenten zekerheid over afname van hun oogst, en dus zekerheid over hun inkomen.

Lees de uitgebreide producenten- en handelscriteria op de website van de internationale koepelorganisatie FLO.

Steeds meer producten met het Max Havelaar keurmerk

Je vindt het Max Havelaar keurmerk terug op steeds meer artikelen en in steeds meer landen. Een wereldwijde opmars dus waarbij koffie al lang niet meer het enige product is. Het keurmerk is inmiddels te vinden op een brede range van producten zoals thee, chocolade, wijn, suiker, rijst, allerlei soort fruit, katoen en zelfs ijs.

En Fair Trade Original dan?

Fair Trade OriginalHet Max Havelaar keurmerk en Fair Trade Original worden vaak door elkaar gehaald maar betekenen iets anders:

  • Het Max Havelaar keurmerk voor Fair Trade is een keurmerk voor producten die met eerlijke handel tot stand gekomen zijn. Max Havelaar verkoopt geen producten, maar verleent haar keurmerk aan producten die voldoen aan haar richtlijnen.

  • Fair Trade Original is een handelsorganisatie die fairtrade producten ontwikkelt, importeert en verkoopt. Veel van deze producten dragen het Max Havelaar keurmerk doordat ze aan die eisen voldoen. Fair Trade Original importeert ook producten waarvoor (nog) geen keurmerk beschikbaar is en kan dit keurmerk dus niet altijd voeren.

Dus: Fair Trade Original is een handelsorganisatie, een merk. Max Havelaar is een certificeringsorganisatie, een keurmerk.