english
Eerlijke handel

Eerlijke handel: winst voor mensen en milieu

Handelsverdragen lijken ver van je bed, maar is dat wel zo? Een handelsverdrag gaat over het eten op je bord, je arbeidscontract of een bedrijf bij jou in de buurt. Daarom is het belangrijk dat onze gezondheid, klimaat en milieu en de belangen van werknemers goed geregeld worden in zulke verdragen. Daar werken we hard aan en jij kunt ons daarbij helpen.

Maak de handel duurzaam en eerlijk

Milieudefensie is niet tegen handelsverdragen. We willen de handel duurzaam en eerlijk maken. Twee bekende handelsverdragen zijn TTIP en CETA.

Deze verdragen pakken slecht uit voor mensen en het milieu, omdat de belangen van grote bedrijven voorgaan. Daarom verzetten wij ons tegen deze twee handelsverdragen.

Het eerste succes is al binnen. TTIP, het handelsverdrag tussen de EU en de VS, komt er niet. Dat is te danken aan het verzet van milieuorganisaties, boeren en vakbonden in Nederland en andere landen. Nu gaan we ook CETA, het handelsverdrag tussen de EU en Canada, stoppen.

Wat is CETA?

De afkorting CETA staat voor Comprehensive Economic and Trade Agreement. Dit verdrag moet de export tussen de EU en Canada makkelijk maken. Maar zoals het verdrag er nu uitziet, pakt die export slecht uit voor mensen, dieren, milieu en klimaat.

Het Europees Parlement heeft CETA voorlopig goedgekeurd. Nu moeten de EU-landen het verdrag nog goedkeuren. Als Nederland of een ander land het verdrag verwerpt, gaat het verdrag niet door.

Waarschijnlijk beslist de Tweede Kamer in het najaar van 2018 over CETA. Dus we kunnen CETA nog stoppen en daar is alle reden voor.

Wat is er mis met CETA?

Canada heeft minder strenge regels dan de Europese Unie (EU), o.a. voor het milieu en dierenwelzijn. In Canada mag rundvlees bijvoorbeeld gewassen worden met chloor. Chloorkoe mag de EU nu niet in, maar door CETA straks wel. In de supermarkt kun je het verschil tussen koe en chloorkoe bijna niet zien.

Door de minder strenge regels in Canada kunnen Canadese boeren bovendien veel goedkoper produceren dan onze boeren. Om te kunnen concurreren met hun Canadese collega’s, willen Nederlandse boeren grotere stallen met meer dieren. Dat is slecht voor de dieren, het milieu en het klimaat:

  • Er komen meer megastallen in ons land;
  • De bodem raakt sneller uitgeput;
  • Er komen meer broeikasgassen in de lucht, waardoor het klimaat verandert.

Privé-rechtbank voor grote bedrijven

Het meest omstreden onderdeel van CETA is een speciale rechtbank voor bedrijven: het Investment Court System (ICS). Als een buitenlands bedrijf het niet eens is met nieuwe wetgeving van onze overheid, kunnen ze bij deze privé-rechtbank terecht. Ze hoeven dus niet meer naar de gewone rechtbank, zoals wij.

Bedrijven kunnen de overheid aanklagen als ze vinden dat ze winst mislopen door onze wetten. Het gevolg kan zijn dat de overheid voorzichtig wordt met nieuwe milieuwetten, om toekomstige miljardenclaims te voorkomen.

Door een mooie uitspraak in 2018 van het Europees Hof is de kans kleiner geworden dat deze rechtbank voor bedrijven er komt. Grote internationale bedrijven moeten net als iedereen naar de gewone rechter als ze het niet eens zijn met een land. Dat is winst voor mensen en voor het milieu.

Het kan ook anders

Milieudefensie gelooft dat handel juist kan bijdragen aan een eerlijke, duurzame wereld. Bijvoorbeeld door de overstap van kolen, olie en gas naar schone energie makkelijker te maken. En door duurzame en eerlijke landbouw te stimuleren. Want het kán eerlijker en duurzamer. Hier lees je meer over ons alternatief.

Wil je meer weten?

Zij helpen al mee

“We kunnen onze wereld positief veranderen. Door ons te organiseren, mensen om ons heen bewust te maken van gezonde alternatieven en internationaal met elkaar samen te werken.”
"Over arbeidsrechten, volksgezondheid en milieubescherming worden bijna geen afspraken gemaakt. Dit laat de graaizucht van grote bedrijven zien.”
“Handelsverdragen als TTIP en CETA zijn een bedreiging voor onze democratie en onze aarde.”

Loading...