Handel zonder Grenzen award

Handel zonder Grenzen award – Nominatie: Total

31 mei 2017

Total heeft naar eigen zeggen een goed mensenrechten- en milieubeleid, en is ook volledig transparant over zijn belastingafdrachten. Maar dat zeggen ze allemaal!

Belastingontwijking?

Intussen heeft Total ruim 900 dochterondernemingen, onder andere in belastingparadijzen als de Kaaimaneilanden, Bermuda en Nederland. Bij de meeste werken maar liefst 0 mensen. Total, Shell en ENI bedongen in Nigeria dat ze 12 jaar lang geen belasting hoefden te betalen. Zonder deze regeling zou Total 977 miljoen USD aan belastingen betaald hebben. Dat komt overeen met ca. tweederde van het nationale zorgbudget in Nigeria.

Oliewinning in kwetsbare natuurgebieden

Total is betrokken bij de exploitatie van het Kashagan-olieveld in Kazachstan. De oliewinning vindt plaats in een kwetsbaar natuurgebied, dat belangrijk is voor trekvogels en waar de bedreigde steur en de Kaspische zeehond leven. Bij de productie komen hoge concentraties waterstofsulfide vrij, die ook gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van omwonenden. Total werkt ook in Oeganda, een land waar de oliewinning net op gang komt. Oeganda zou wel eens een tweede Nigeria kunnen worden. Total wil hier gaan boren in het prachtige natuurpark Murchison falls. Het thuis van de met uitsterven bedreigde Rothschild giraffe. Total heeft alleen met de proefboringen al onherstelbare schade aangericht in het park.

murchison

Milieuvervuiling en land-grabbing in Nigeria

In Nigeria beschuldigt het Egi-volk Total van het afpakken van hun land en het veroorzaken van grootschalige milieuvervuiling. Het Egi-volk heeft de VN gevraagd een milieuonderzoek uit te voeren om Total daarvoor aansprakelijk te kunnen stellen.

ISDS-claim

ISDS is het claimsysteem dat vaak onderdeel is van handelsverdragen. Hiermee kunnen buitenlandse investeerders een claim bij de overheid neerleggen als deze overheid bijvoorbeeld nieuwe regels op stelt waardoor het bedrijf minder winst kan maken.

Total legde in 2015 een ISDS-claim bij de Oegandese overheid neer. Volgens Oeganda moet Total een ‘stamp duty’ betalen over het aandeel van 33% dat het voor bijna 3 miljard kocht van Tullow Oil. Volgens Total is het vrijgesteld van deze belasting in het contract dat het met de overheid sloot.  Dat is niet na te gaan, want dat contract is geheim. Volgens een bron bij de Oegandese Belastingdienst zou Total 30 miljoen dollar moeten betalen. Total vindt dat niet eerlijk en legt nu een claim neer bij de Oegandese overheid. Het miljardenbedrijf beweert dat het door deze hele affaire pas in 2018 kan beginnen met boren en dat de Oegandese overheid Total nu moet compenseren voor de misgelopen inkomsten.

 

Team Total

'Wij zijn Total Care Fund, wij voeren campagne voor het Franse oliebedrijf Total, speciaal voor de strijd die zij voeren in Oeganda.

team total

Oeganda eist namelijk 30 miljoen euro aan achterstallige belasting van dit arme bedrijf. Aangezien Total in Oeganda het prachtige natuurgebied Murchison Falls wil ruïneren voor hun eigen winst hebben wij besloten Total te gaan helpen het belasting-gat te dichten. We gaan de straat op met onze collectebussen, bijvoorbeeld zaterdag 10 juni om 14:00 bij de Albert Kuypstraat in Amsterdam. Daarnaast nemen wij alle soorten donaties aan. Je trui, je huisdier, je scheerapparaat: ga naar de Facebookpagina 'Pay The Total Price (@TotalCareFund)' en deel een foto van wat jij kan missen om aan Total te doneren en nomineer je vrienden hetzelfde te doen! Oja, en vergeet vooral niet op Total te stemmen als je er toch mee bezig bent