Handel zonder Grenzen award

Handel zonder Grenzen award – Nominatie: Royal Dutch Shell

31 mei 2017

Shell spreekt zich publiekelijk uit voor de noodzaak van een energieomslag. Maar Shell lobbyt om de doelstellingen voor het verlagen van CO2-uitstoot naar beneden te krijgen. In 2015 zou Shell ruim 22 miljoen dollar hebben uitgegeven aan het tegenwerken van klimaatbeleid. Op de aandeelhoudersvergaderingen van 2016 en 2017 stond een motie op de agenda om de winst die werd gemaakt met fossiele brandstoffen, te investeren in duurzame energie. Het Shell-bestuur adviseerde om hier tegen te stemmen.

Shell duurzaam?

Shell zegt dat het bedrijf bijdraagt aan een duurzame toekomst, maar Shell houdt er wel vreemde ideeën op na over wat ‘duurzaam’ is. Zo prees Shell teerzandwinning en de bouw van een enorme olieraffinaderij aan als duurzame oplossingen voor energievoorziening in de toekomst.

eric dooh

Kwalijke praktijken in Nigeria

Shell zegt bij te dragen aan het welzijn van lokale gemeenschappen, maar in Nigeria fakkelt het bedrijf rustig gas af dat als bijproduct van de oliewinning vrijkomt, in plaats van het te gebruiken voor de energievoorziening van lokale gemeenschappen. Bij dit affakkelen gaat de uitstoot van zo'n 4 miljoen auto’s domweg de lucht in.

Shell neemt in Nigeria ook geen verantwoordelijkheid voor de vervuiling die in de Nigerdelta is aangericht. Shell verschuilt zich voortdurend achter de stelling dat de vervuiling door sabotage komt, maar in veel gevallen kan ze dat niet hard maken. Een flink deel van de vervuiling komt in elk geval door breuken in roestige pijpleidingen die al jaren daarvoor vervangen hadden moeten worden. So much, voor zorg voor het milieu.

Belastingontwijking

Shell houdt er allerlei constructies op na om de belasting voor Shell-werkmaatschappijen over de hele wereld te ontwijken. In 2014 betaalde Shell helemaal geen belasting in Engeland. Dit soort praktijken zijn niet illegaal, maar wel onethisch.

ISDS-claim

ISDS is het claimsysteem dat vaak onderdeel is van handelsverdragen. Hiermee kunnen buitenlandse investeerders een claim bij de overheid neerleggen als deze overheid bijvoorbeeld nieuwe regels op stelt waardoor het bedrijf minder winst kan maken.

Ook Shell is een groot fan van ISDS claims. Shell legde er een neer bij de Nigeriaanse overheid. De Nigeriaanse overheid had namelijk een ander bedrijf het recht gegeven om te boren in zee. Shell was het daar niet mee eens. Kort na het indienen van de claim kreeg Shell opeens wel een licentie. Nu blijkt in een rechtszaak , dat Shell betrokken is bij een corruptie schandaal waarmee een bedrag van 1,3 miljard is gemoeid. Dit geld zou bijna allemaal in de zak zijn verdwenen van een corrupte ex-minister, en Shell scheen hier vanaf te weten.

 

 

Lokale groepen voeren actie tegen Shell 

In het Vondelpark van Amsterdam werden mensen gevraagd hun stem uit te brengen voor Shell. Zodat het olieconcern de trotse winnaar kan worden van de Handel Zonder Grenzen-award.

 

 

Maak een selfie tegen Shell

Maak een ‘shellfie’ - een selfie met een hand onder de ‘olie’. Je kunt hiervoor (rietsuiker)melasse of stroop gebruiken. Deel deze foto op sociale media met daarbij de tekst: “#Shell kent geen grenzen. Maak daarom een #shellfie tegen Shell & stem op Shell voor de Handel Zonder Grenzen award! www.milieudefensie.nl/handel-zonder-grenzen-award"

Heb je geen (rietsuiker)melasse of stroop, stuur dan een foto met schone hand naar . Dan sturen wij een digitale versie met vieze hand naar je terug zodat je deze op sociale media kunt delen.