Handel zonder Grenzen award

Handel zonder Grenzen award – Nominatie: Newmont

31 mei 2017

Newmont zegt zelf dat het mensenrechten altijd voorop stelt. En dat het er alles aan doet om het milieu te beschermen. Mensen in Ghana denken daar toch heel anders over. Met behulp van paramilitaire groepen verjaagt het miljardenbedrijf daar mensen van hun land. Zodra ze naar de randen van de geplande mijn zijn verdreven, start Newmont met ernstige milieuvernietiging en vergiftiging van de omgeving. Zodat de bewoners niet alleen geen huis meer hebben maar ook geen grond meer, waarop ze eten kunnen verbouwen.

Indonesië

In Indonesië werden bewoners in de buurt van een mijn ziek door vergiftiging met zware metalen en cyanide. Newmont bleek de veroorzaker en moest een boete betalen van 30 miljoen dollar, voor het dumpen van toxisch ertsafval in zee.

newmont

ISDS-claim

ISDS is het claimsysteem dat vaak onderdeel is van handelsverdragen. Hiermee kunnen buitenlandse investeerders een claim bij de overheid neerleggen als deze overheid bijvoorbeeld nieuwe regels op stelt waardoor het bedrijf minder winst kan maken.

Newmont is behalve een fantastische milieuverzieker, ook een kei in investeringsclaims bij overheden neerleggen. Het is de ideale manier om overheden onder druk te zetten en om boetes en nieuwe regels te omzeilen. In 2009 nam Indonesië een nieuwe wet aan. Mijnbouwbedrijven moeten smelterijen gaan bouwen zodat de ruwe grondstoffen in Indonesië verwerkt worden. Met deze wet wilde Indonesië de werkgelegenheid en de economie stimuleren. Newmont weigerde en lanceerde via een Nederlandse brievenbusmaatschappij een ISDS-claim. Newmont kreeg het met behulp van deze claim voor elkaar dat ze toch ruwe grondstoffen mocht blijven exporteren. Newmont zelf beloofde in ruil voor dit gebaar een smelterij te bouwen. Dat exporteren gaat nog steeds fantastisch, maar die smelterij staat er nog steeds niet. Omdat Indonesië geen zin meer heeft om zo onder druk gezet te worden door grote bedrijven, zegt het nu al zijn investeringsverdragen op. Helaas kan Indonesië nog jaren last hebben van investeringsclaims, vanwege de zogenaamde 'zombie clausule' in de verdragen.