Handel zonder Grenzen award

Handel zonder Grenzen award – Nominatie: Glencore

31 mei 2017

Glencore – een van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld - zegt zelf dat ze mensenrechten hoog in het vaandel heeft staan. Maar het bedrijf wordt wereldwijd in verband gebracht met ernstige milieuvervuiling, kinderarbeid en het ontwijken van belasting in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Grote kans dat je het apparaat waarop je dit leest hebt opgeladen met stroom van steenkolen van Glencore. Die worden namelijk ook in Nederland gebruikt door bedrijven als Nuon en Essent.

Belastingontwijking

Glencore ontwijkt op grote schaal belastingen, bijvoorbeeld in de Democratische Republiek Congo en het straatarme Zambia. In Zambia heeft Glencore tussen 2006 - 2008 jaarlijks belasting ontweken ter hoogte van 2x het nationale gezondheidszorgbudget.

Glencore in Afrika

In Zuid-Afrika protesteerden mijnwerkers bij de Marikana-mijn maandenlang voor een leefbaar minimumloon. Toen de protesten werden neergeslagen door beveiligers van het mijnbouwconsortium en de ordediensten, vielen er 34 doden en 78 mensen raakten gewond. Bij een kobaltmijn in Congo DRC is sprake van forse water- en milieuvervuiling en wordt het bedrijf in verband gebracht met dwang- en kinderarbeid.

katanga

Bloedkolen in Colombia

Glencore-Prodeco wint steenkool in Colombia. Het bedrijf maakt zich daar schuldig aan grootschalige milieuvervuiling, die het leefmilieu en de gezondheid van lokale bevolking ernstig aantast. Glencore wordt ervan beschuldigd , vakbondsmensen en activisten te bedreigen en mensen van hun land te verdrijven. In de afgelopen jaren zijn in Colombia ruim 3.000 mensen vermoord en ruim 55.000 mensen van hun land verdreven. Glencore profiteert hiervan door goedkoop de grond op te kunnen kopen die de verdreven mensen achterlaten. Intussen heeft Glencore in Colombia voor zichzelf een voorkeursbehandeling weten af te dwingen, waardoor maar 22% van de opbrengsten van de in Colombia gewonnen delfstoffen terechtkomt bij de Colombiaanse staat. Glencore kan 78% van de winst direct in eigen zak steken.

ISDS-claim

ISDS is het claimsysteem dat vaak onderdeel is van handelsverdragen. Hiermee kunnen buitenlandse investeerders een claim bij de overheid neerleggen als deze overheid bijvoorbeeld nieuwe regels opstelt waardoor het bedrijf minder winst kan maken.

Dat Glencore wegkomt met deze praktijken komt niet omdat het onschuldig is maar gewoon omdat Glencore supergoed is in het vinden van mazen in de wet. Toen Glencore in Colombia startte, was ze nog een kleine speler en betaalde ze maar 5 procent belasting. Ze kocht andere bedrijven op en groeide uit tot een groot mijnbouwbedrijf, waardoor ze nu 10 procent belasting moet betalen. Glencore weigert dat en legt een miljardenclaim neer bij de Colombiaanse overheid. Zij vindt dat het de schuld van de overheid is dat Glencore nu niet nog verder uit kan breiden en dus nog meer geld kan verdienen.

 

Team Glencore

Inwoners van Rotterdam en Den Haag voeren actie voor Glencore omdat zij vinden dat Glencore de prijs dubbel en dwars verdient.

team glencore

Wie zijn jullie?

Wij zijn een diverse groep Hagenezen en Rotterdammers.  Wij hebben ons al ingezet tegen vrijhandelsverdragen zoals TTIP en CETA.

Waarom voeren jullie actie tegen Glencore?

Glencore is gigantisch groot en doet gigantisch slechte dingen. Toch heeft bijna niemand nog van het bedrijf gehoord. Zolang bedrijven niet bekend zijn bij de consument kunnen ze vaak hun gang blijven gaan. Daarom vinden wij het enorm belangrijk dat de mensen zich bewust worden van Glencore en kritisch gaan kijken naar wat het bedrijf uitvoert.

Wat gaan jullie doen?

Wij vormen met onze actiegroep het Glen-koor en gaan een lied zingen in solidariteit met de slachtoffers van Glencore in Colombia. Gekleed als mijnwerkers zingen wij een lied over de bloedkolen die Nederland importeert uit de Colombiaanse mijnen van Glencore.