Rutte, voorkom dat we CETA ingerommeld worden

UPDATE 28-10-2016
Het is zover. Het handelsverdrag tussen de EU en Canada, CETA, gaat alsnog ondertekend worden. Na dagen van onderhandelingen is het verzet van de Walen toch gebroken.

Maar de Walen hebben iets heel belangrijks voor elkaar gekregen. Ze hebben afgedwongen dat het ICS-claimsysteem voor multinationals getoetst wordt door het Europees Hof. Dat klinkt logisch, maar werd tot nu toe tegengehouden door de Europese Commissie en de handelsministers. En veel rechters zijn van mening dat ICS niet aan de Europese wet voldoet.

Wij kunnen nu het stokje van de Walen overnemen. We organiseren in Nederland een referendum, waarmee we CETA definitief van de baan kunnen krijgen. Al meer dan 180.000 mensen doen mee. Teken ook en deel het met zoveel mogelijk mensen. We gaan deze strijd winnen!

------------ ---------- ----------

Het lot van TTIP, het handelsverdrag tussen de EU en de VS, is de laatste tijd zo onzeker geworden dat steeds minder Europese politici bereid zijn om het te verdedigen. En dat is een grote overwinning van alle critici, protesterende burgers en sociale bewegingen die zich de laatste jaren hebben laten horen!

Ondertussen proberen dezelfde politici een minder bekend handelsverdrag door te drukken: CETA, het Canadese TTIP. Dit verdrag is in tegenstelling tot TTIP wel klaar voor besluitvorming. En volgens de TTIP-kritische ministers is CETA een geweldig verdrag. Ze zeggen er alleen niet bij dat CETA op dezelfde leest geschoeid is als TTIP.

We hebben de Europese Commissie zover gekregen dat de Tweede Kamer mag stemmen over CETA. Maar wat is het laatste woord waard, als het verdrag daarvoor al in werking treedt?

Op 5 juli heeft de Europese Commissie voorgesteld dat CETA eerst in werking treedt en pas daarna wordt voorgelegd aan nationale parlementen. Een verdrag dat bescherming en privileges geeft aan multinationals ten koste van mens en milieu mag niet worden ingevoerd buiten de Tweede Kamer om. Ook niet 'voorlopig'!

Wij willen dat premier Rutte tot het uiterste gaat om te zorgen dat wij het onvoorwaardelijke laatste woord hebben over CETA. En als dat niet lukt, vragen wij onze regering om tegen CETA te stemmen, het verdrag niet te ondertekenen en andere regeringen op te roepen hetzelfde te doen.

AanhefVul hieronder jouw naam in en deze wordt automatisch onder de brief geplaatst.
De onderstaande gegevens worden alleen naar Milieudefensie gestuurd.