Bescherm de Indonesische bossen en ons klimaat

Als de tropische veenbossen op Borneo en Sumatra eenmaal branden, hangt over duizenden vierkante kilometers van Indonesië, Thailand en Maleisië een permanente verstikkende smog. Vele miljoenen mensen ademen zwaar vervuilde lucht in. Mensen en dieren overlijden aan rookvergiftiging en longproblemen of in verkeersongelukken vanwege het slechte zicht door de dikke rook. Door de droogte is er geen water om branden te blussen.

Update: op 26 januari 2016 heeft minister Ploumen gereageerd op deze Earth Alarm. Lees haar brief 'Earth Alarm: Bescherm de Indonesische bossen en ons klimaat'.

Milieudefensie vond bewijs van de betrokkenheid van grote palmolieconcerns bij ontbossing en bosbranden. Nederlandse banken en pensioenfondsen investeren in deze bedrijven. Lees het rapport en bekijk de drone-beelden.

De hoeveelheid  CO2 die vrijkomt tijdens de branden is vergelijkbaar met meer dan 10 keer de jaarlijkse uitstoot van Nederland. De bosbranden zijn daarom ook een klimaatramp. Toch financieren Nederlandse banken en pensioenfondsen de palmolie-expansie. En Nederlandse voedingsmiddelen en brandstofconcerns kopen palmolie en de Nederlandse havens zijn groot in de overslag en verwerking van palmolie. De Nederlandse regering moet daarom ingrijpen. 

Vraag minister Ploumen om actie!

Schrijf nu een brief aan minister Ploumen. Zij presenteerde op 7 december met de bedrijven die de dienst uitmaken in de palmoliehandel een plan om naar 100% duurzame palmolie te groeien in 2020. Milieudefensie gelooft niet dat duurzame palmolie op die schaal kan bestaan. Maak duidelijk dat het nu tijd is voor harde afspraken om de oerwouden en het klimaat te beschermen tegen branden en kaalkap.

AanhefVul hieronder jouw naam in en deze wordt automatisch onder de brief geplaatst.