Earth Alarm

Ruim 6400 brieven aan Timmermans

Ruim 6400 brieven aan Timmermans

18 december 2014

Amsterdam, 18 december 2014 – Meer dan zesduizend emailbrieven heeft Eurocommissaris Timmermans deze week ontvangen! Deze Earth Alarm was een groot succes, zoveel mensen die in een paar dagen in actie kwamen. Er stond dan ook wat op het spel. Timmermans was van plan om de voorstellen voor luchtkwaliteit en circulaire economie te schrappen. Hier is afgelopen week enorm veel tegengeluid over geweest, vanuit landelijke overheden, de afvalverwerkers, milieuorganisaties en duizenden Europeanen.

Wat is er bereikt?

De dreigende afschaffing van de nieuwe afspraken over luchtvervuiling is op de lange baan geschoven. Volgend jaar wordt er met het Europese Parlement besproken wat er precies gaat gebeuren. Dit doorschuiven is de eerste stap naar een minder schadelijk voorstel. Onder de druk van afgelopen weken heeft Timmermans zich deze week uitgesproken voor een beter pakket dan het huidige voorstel. Daar zullen wij hem aan gaan houden. Dit uitstel geeft ons de kans om hier invloed op uit te oefenen.

Ook de ambities voor een circulaire economie zijn niet verloren. Timmermans belooft komend jaar te komen met een beter, ambitieuzer plan. Veel meer zegt hij er niet over, maar hij beseft zich duidelijk dat hij niet wegkomt met het simpelweg schrappen van de plannen. Dus die belofte voor een écht circulaire economie, waarvan het plan komend jaar gepresenteerd moet worden, we gaan ervoor zorgen dat Timmermans dat nakomt.

Wat kun jij doen?

Onze Earth Alarm is afgelopen. Maar je kunt Frans Timmermans ook via Facebook of Twitter laten weten dat je gezonde lucht en hergebruik van grondstoffen belangrijk vindt.