Dossier Duurzaam door de stad

Stadsstrand aan de Prinsengracht

Stadsstrand aan de Prinsengracht

11 augustus 2017

Als je een stad wil veranderen kun je dit het beste laten zien. Daarom toverden wij vandaag een parkeerplek aan de Amsterdamse Prinsengracht om tot pop-up stadsstrand, inclusief strandstoel, palmboom en cocktails. Met deze actie laten we zien dat parkeerruimte voor auto’s op een andere, veel leukere manier kan worden gebruikt dan voor ‘stilstaand blik’.

Concurrentie voor het Vondelpark

In het Parool maakt Jan Erkelens (54) een vergelijking met de Canal Parade. "Wat was de gracht toen heerlijk vertoeven, zonder verkeer." De eigenaar van Alberto's Steakhouse op het Leidseplein kwam langsgereden op zijn scooter en keerde om voor het strandje.
"De grachten mogen wat mij betreft een groot wandel- en fietsgebied worden. Mensen kunnen hier dan buiten zitten, het wordt ware concurrentie voor het Vondelpark." Zelfs zijn eigen scooter wil hij ervoor laten staan. 

Lees het volledige nieuwsbericht op het Parool:


Auto de baas in de stad

Milieudefensie heeft voor twintig steden onderzocht hoeveel ruimte op straat beschikbaar is voor verschillende verkeersdeelnemers. Uit het onderzoek blijkt dat gemeenten de meeste ruimte reserveren voor auto's. In Amsterdam neemt de auto zo'n 48% van alle ruimte in beslag. Dat betekent dat alle parkeervakken en rijbanen voor auto’s samen bijna de helft van alle ruimte op straat innemen. De auto is dus de baas in Amsterdam. Fietsers krijgen slechts 11% en voetgangers 41% van de straat. Vergeleken met andere grote gemeenten, krijgen voetgangers in Amsterdam méér ruimte dan gemiddeld en fietsers juist iets minder. En dat voor een stad die wereldwijd bekend staat om haar goede fietsinfrastructuur!

Check jouw wijk via mijnruimte.nu

Sinds deze week kan iedereen op de website van Milieudefensie zien hoe de ruimte in zijn of haar wijk verdeeld is tussen auto's, fietsers en wandelaars Door het invoeren van een postcode wordt duidelijk hoe de ruimteverdeling in een wijk is. Anne Knol: "In Amsterdam neemt de auto 48 procent van alle ruimte op straat in. Maar als we allemaal duurzamer op weg gaan, zouden 280.000 van deze pop-up stranden in Amsterdam aangelegd kunnen worden, of een hoeveelheid groen ter grootte van 78 Sarphatiparken. Als je dit zo ziet, zo’n strand is toch veel leuker en gezonder dan een rij auto's voor je deur?"