Dossier Duurzaam door de stad

Hoera! Gemeenteraad Amsterdam stemt in met Sprong over het IJ

Hoera! Gemeenteraad Amsterdam stemt in met Sprong over het IJ

21 juli 2017

De gemeenteraad van Amsterdam heeft ingestemd met de plannen voor een Sprong over het IJ. Goed nieuws. Dit betekent dat er een stuk meer ruimte voor de fiets bijkomt in Amsterdam. Met de bouw van de Java-brug en een andere verbinding aan de Westelijke IJ-oever laat Amsterdam haar ambities voor een goede fiets-infrastructuur duidelijk blijken.

“Een fietsbrug over het IJ is essentieel voor Amsterdam. De stad blijft maar groeien. Als we de stad leefbaar willen houden zit er niks anders op dan duurzaam, met de fiets, door de stad te gaan.” aldus Anne Knol, campagneleider mobiliteit. Milieudefensie pleitte eerder dit jaar samen met 400 bewoners voor een gebalanceerde sprong, waarbij zowel Oost als West bediend worden met een fietsverbinding. In het huidige plan is het bouwen van de Westelijke verbinding 6 jaar naar voren geschoven. “Het belang van deze fietsverbindingen is gelukkig begrepen door de gemeenteraad. Je houdt hiermee de auto’s uit het centrum en alleen zo kun je de stad leefbaar houden”, aldus Knol.

Kansen voor een echte stadsfietsring

Voor duurzame mobiliteit in Amsterdam is meer nodig dan de sprong over het IJ. Een goede aansluiting van de bruggen met het fietsnetwerk van Amsterdam is bijvoorbeeld cruciaal. De tweede verbinding bij het Stenen Hoofd biedt bijvoorbeeld kansen voor een echte stadsfietsring langs de Singel. De stad kan bijna niet om deze ontwikkeling heen, aangezien er alleen maar meer fietsers en voetgangers worden verwacht de komende jaren. “Met dit besluit laat Amsterdam zien dat ze wandelaars en fietsers prioriteit geven boven de auto. Een heel goede en noodzakelijke keuze, wat ons betreft.”, aldus Anne Knol.