Dossier Duurzaam door de stad

Teleurstelling om hoger beroep

Peter HIlz/Hollandse Hoogte

Teleurstelling om hoger beroep

22 september 2017

Wij zijn teleurgesteld dat de Staat in hoger beroep gaat tegen een deel van het vonnis van de rechter om luchtvervuiling aan te pakken. Staatssecretaris Dijksma liet dit vandaag weten in een brief aan de Tweede Kamer. De rechter oordeelde twee weken geleden dat Nederland zo snel mogelijk overal aan de Europese normen voor luchtkwaliteit moet voldoen. Ook verbood de rechter de overheid om in de toekomst maatregelen te nemen die tot nieuwe overschrijdingen kunnen leiden. Dit tweede deel van het vonnis, dat toekomstige vervuilende projecten zou kunnen tegenhouden, is onderdeel van het hoger beroep. De Staatssecretaris zegt gelukkig wel snel de bestaande knelpunten aan te gaan pakken.

“Het is weliswaar goed om te lezen dat het Rijk aan de slag gaat om de luchtvervuiling te verminderen op plekken waar nu de wet wordt overtreden. Maar het is natuurlijk teleurstellend dat zij wel de mogelijkheid open wil houden om in de toekomst weer meer te gaan vervuilen, met het risico dat nieuwe knelpunten ontstaan. Dat strookt niet helemaal met de uitspraak van Staatssecretaris Dijksma dat schone lucht van levensbelang is”, reageert Anne Knol van Milieudefensie.

Het had de overheid gesierd als ze niet in hoger beroep was gegaan. Luchtvervuiling zorgt er volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor dat 16.500 mensen jaarlijks vroegtijdig overlijden. “Het gaat om de gezondheid van alle Nederlanders, van kinderen, van 1 miljoen longpatiënten. Er moet nog heel veel veranderen om de lucht voor hen allemaal gezond te maken, en een hoger beroep gaat daar niet bij helpen," aldus Anne Knol.

Dijksma geeft aan wel werk te gaan maken van het aanpakken van bestaande knelpunten, dus plekken waar op dit moment de wettelijke normen worden overschreden. Hier vind je een overzicht van de knelpunten (bron RIVM).

Er zijn veel verschillende maatregelen die overheden kunnen nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren. In dit informatieblad hebben we de mogelijkheden voor je op een rij gezet.

Controle op uitvoering van het vonnis

Binnenkort gaan we kijken hoe we samen met allerlei bewoners in Nederland ervoor kunnen zorgen dat de overheid zich daadwerkelijk aan het vonnis houdt. Wil je op de hoogte blijven van onze plannen?

Meer informatie