Dossier Duurzaam door de stad

Meer ruimte voor groen, ontmoeten en spelen

11 juni 2015 01 september 2017

Leefstraat 2Je straat is een groene oase. Je geniet er van de ruimte. Je loopt vaak even naar buiten om in de buurttuin te werken of met de buren te kletsen. Je kunt je kinderen vanuit je keukenraam zien spelen in de groene speeltuin, midden in de straat

Tegenwoordig wonen meer mensen in steden dan daarbuiten. En dat aantal blijft alleen maar groeien. Daarom is het van belang dat de stad, onze leefomgeving, is ingericht voor de mens. Dat we er met plezier kunnen opgroeien, wonen, werken en oud worden. Wat mensen waarderen is ruimte, sfeer, veiligheid en groen in hun stad. Geen enorme brede geasfalteerde wegen, maar smallere straten waar je lekker door kunt wandelen. Daarom is het niet zo gek om te denken dat autovrije (binnen)steden de toekomst zijn.Moestuinen, speeltuinen of een kleine wildernis in plaats van parkeerplaatsen geven een mooie illustratie van hoe prettig een stad kan zijn. Laten we eens wat beter nadenken over de beste 'habitat' voor onze eigen soort: de mens.

Steeds meer mensen en beleidsmakers proberen straten in steden weer voor de mens, in plaats van de auto te maken. Door tijdelijke 'Leefstraten' te creëren laten bewoners zien hoeveel leuker en leefbaarder een straat wordt als er ruimte voor spelen en ontmoeten is.

Leefstraten

Een Leefstraat is een straat die tijdelijk autovrij is en afgesloten wordt voor verkeer. De ruimte en vrijheid die hierdoor ontstaat wordt door de bewoners van de straat zelf ingevuld. In Leefstraten zie je vaak dat straatmeubilair weer terug komt en er is vaak ruimte voor meer groen. Er komen bijvoorbeeld meer plantenbakken, een miniparkje of zelfs een groen grasmatje waar op gevoetbald kan worden. Daarnaast worden de bewoners gestimuleerd om alternatieve manieren van vervoer uit te testen. De auto wordt bijvoorbeeld buiten de wijk geparkeerd en elektrische deelfietsen worden beschikbaar gesteld . Ook komen buurtbewoners vaak samen op innovatieve ideeën, zoals een buurtbakfiets: een bakfiets die door de hele straat gebruikt kan worden voor de boodschappen! Zo heb je misschien wel helemaal geen auto meer nodig. En als je dan toch op weg bent, kun je voor je oudere buren meteen ook wat boodschappen meenemen.

Milieudefensie steunt het initiatief van Leefstraten graag, omdat die laten zien hoe ruimte veel positiever gebruikt wordt. We maken momenteel een overzicht van de Leefstraten in Nederland. Heb jij een Leefstraat of heb je er een gehad? Of wil je ook een Leefstraat oprichten maar weet je niet hoe? Vul dan onderstaand formulier in.

Wat is op jou van toepassing?   

 

Wil je het formulier alstublieft volledig invullen? Milieudefensie gaat zeer zorgvuldig om met je gegevens. Lees eventueel onze privacybepaling.