Dossier Duurzaam door de stad

Gebruiken is het nieuwe bezitten

Gebruiken is het nieuwe bezitten

12 september 2016

De wekelijkse boodschappen komen er weer aan. Grote tassen vol met zware flessen, zakken aardappelen en grote pakken toiletpapier. Gelukkig heb je de buurtbakfiets gereserveerd en kun je zonder parkeer- of meeneemproblemen boodschappen doen. En met hetzelfde gemak neem je ook wat boodschappen mee voor je buren.

Het lijkt alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat we allemaal een eigen auto hebben. Maar eigenlijk staat deze het grootste deel van de dag stil. Gemiddeld wel 23 uur per dag. In de stad neemt de auto op die manier een enorme hoeveelheid ruimte in. Deze ruimte kan voor zoveel andere dingen gebruikt worden. Met meer ruimte in de stad creëer je plekken voor groen, recreatie, spelen en samenkomen. Gelukkig komen er steeds meer initiatieven voor deelauto’s en deelfietsen, zoals GreenWheels, MyWheels, SnappCar en de OV-fiets.

Uit wereldwijd onderzoek blijkt dat één deelauto 9 tot 13 'gewone' auto’s vervangt. Dit scheelt voetbalvelden aan parkeerruimte in de stad. Autodelers rijden gemiddeld ook minder en dat scheelt 8-13% uitstoot van CO2, stikstofdioxide en fijnstof. Daarnaast kost het bezitten van een auto je al snel 300 euro per maand. Als je minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt, is het dan ook financieel interessant om een auto te delen. Nederlanders rijden gemiddeld 9000 kilometer per jaar, dus een deelauto overwegen is zo gek nog niet.

Wil je meer informatie over auto-delen? Kijk dan eens op de website van shareNL.